Yoeri Leeflang (3FM): ‘Nachtradio is dé plek met de ruimte voor bijzondere, vrolijke en droevige verhalen’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Yoeri Leeflang (3FM).

Je hebt een flinke muzikale achtergrond en zelfs een opleiding in muziekproductie. Daarnaast heb je veel succesvolle online video’s gemaakt. In hoeverre gebruik je deze ervaring nu voor het maken van je programma?
Vooral het muzikale gebruik ik veel, niet zozeer alleen op de voorgrond maar ook op de achtergrond. Zo kan ik dankzij mijn ervaring in de muziek bijvoorbeeld vormgeving maken, maar ook lekker ‘nerden’ over muziek als ik iets bijzonders hoor in een track. In de show maak ik zo nu en dan (re)mixen en mash-up’s van bekende en onbekende platen. Zo heb ik laatst Bizzey ‘vertirolt’ waarbij je dan de stem van Bizzey hoort op een foute Tiroler track, dat kunnen geeft heel veel vrijheid en ook juist een kant waarmee je anders dan anderen kunt zijn.  

Voor 3FM heb je gewerkt voor KX Radio. Hoe belangrijk is deze zender voor radiotalenten?
Klopt! Voor mij is KX heel belangrijk, ik kwam namelijk binnen bij de NPO zonder enige radio ervaring. En KX biedt mij de kans om juist die belangrijke ervaringsuren, die de meeste DJ’s hebben van een lokale omroep, te maken. Zonder KX had ik nooit kunnen beginnen bij 3FM en daar ben ik dankbaar voor. Ik maak er nog steeds een show. Op woensdag tussen 15:00 en 17:00. Dat is waarom KX voor mij persoonlijk belangrijk is, de live uren maken die ontbraken. Maar het biedt veel meer dan alleen uren maken, bij KX leer je mega veel nieuwe muziek kennen. Vroeg je mij 1,5 jaar naar drie bekende tracks van Cream, dan had ik je waarschijnlijk scheef aangekeken, maar nu weet ik niet alleen drie toffe platen, maar ook nog eens een aantal andere goeie bands uit die tijd. En zo denk ik dat KX voor iedere (beginnende) radiomaker een belangrijke stap is voordat je landelijk te horen bent. Juist ook omdat je alles kan en mag, zolang het maar vanuit een passie voor muziek en radio gebeurt! 

Je bent momenteel elke vrijdag tussen 2 en 4 op 3FM te horen. Wat doe je verder nog?
Ho! Niet alleen op vrijdag tussen 2 en 4, tegenwoordig ook op dinsdag tussen 2 en 4! Naast mijn eigen shows produceer ik ook twee shows bij nachtcollega Sophie. De rest van mijn tijd steek ik in video’s opnemen voor Handig (YouTube kanaal), video-klussen, muziek-klussen en waar ik tegenwoordig weer veel mee bezig ben is Dj’en. Dit deed ik voordat ik kwam werken bij de radio regelmatig in clubs en dat begint nu na drie jaar afwezigheid toch weer te kriebelen!

Wat doe jij om de luisteraars aan je te binden?
Ik ben ook gewoon een mens, en op de radio wil ik ook zo overkomen, als een jongen die doet wat hij leuk vindt en niet buiten zijn schoenen gaat lopen omdat hij op de radio te horen is. Voor mij is het belangrijkste dat ik echt luister naar de verhalen van luisteraars. Kortom; toegankelijk, one-of-the-guys, bij mij ben je veilig met je verhaal.

Waarom moeten nachtbrakers en nachtwerkers jouw programma eens ‘uitproberen’?
Ik probeer alles terug te laten komen, liefde voor nieuwe muziek (soms zulke gekke muziek dat het veilig is om te zeggen; dát hoor je alleen in de nacht bij Yoeri!). Maar ook de muzikale input van de luisteraar, zo is er bijvoorbeeld ”De Verloren iPod”, dat is een Spotify lijst die samengesteld is door luisteraars. Dan vraag ik welke track er grijsgedraaid werd op jouw MP3 speler vroeger en die komt dan op de Verloren iPod te staan, dit levert vaak grappige en gênante verhalen op.

Maar naast muziek en grappige verhalen bied ik ook de ruimte als je iets van het hart moet. Zo had ik laatst een mooi gesprek met een man die een hele blije track aanvroeg. Toen ik vroeg waarom, kwam daaruit dat het de lievelingsplaat van zijn overleden vader was. Dan neemt zo’n gesprek meteen een andere wending maar dat is juist iets dat nachtradio zo bijzonder maakt. Er is geen haast en ik zal met oprechte interesse naar jouw verhaal luisteren.

Wat is volgens jou de magie van radio?
Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als kind hele voorstellingen had gemaakt in mijn hoofd over hoe de DJ, zijn sidekicks en de nieuwslezer(es) eruit zouden zien. Elkaar niet zien, en zeker zo laat in de nacht, maakt radio heel magisch en intiem. Nachtradio is dé plek met de ruimte voor bijzondere, vrolijke en droevige verhalen. De mensen die ik spreek lijken in de nacht opener omdat het voor mijn gevoel een gesprek is tussen mij en de luisteraar. Bijna alsof je met z’n tweeën aan het nachtbraken bent! Iemand leren kennen, gaan meeleven en zien als een goeie vriend, terwijl je diegene voorbij zou lopen in de supermarkt omdat je alleen zijn of haar stem kent. Dat maakt radio magisch!

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*