Wie of wat is Pinnacle, de nieuwe eigenaar van het Mediapark in Hilversum?

[door Gooi en Eemlander] En wat heeft Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje Nassau, Van Vollenhoven daarmee te maken?

Dat Pinnacle opvolger wordt van NOB, TCN Property Projects en Media Park Enterprise lijkt niets van doen te hebben met het Koninklijk Huis. Schijn bedriegt. Bekijk daarvoor de loopbaan van prins Bernhard jr. (tiende in de lijst van troonopvolgers en op eerste kerstdag 49 jaar geworden).

Tijdens zijn studie economie zette deze tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn eerste stappen op het ondernemerspad. Met medestudenten Menno de Jong en Paul Mol richtte hij in ’91 Ritzen Koeriers op. Een knipoog naar toenmalig onderwijsminister Jo Ritzen. Deze minister voerde de ov-studentenkaart in. En dankzij die kaart kon het bedrijf studenten goedkoop pakketjes laten bezorgen door het land. Het snel groeiende bedrijf kwam in opspraak omdat geen sociale premies werden afgedragen voor de 150 koeriers. Uiteindelijk accepteerde Ritzen Koeriers een schikkingsvoorstel van het GAK van 25 mille.

Na zijn studie richtte de prins zich op een relatief nieuw fenomeen: het internet. „We gaan naar een tijd dat iedere huisvrouw die weet hoe een afstandbediening werkt, via een computer haar boodschappen bestelt”, voorspelde hij. Samen met vrienden richtte hij succesvolle bedrijven op als shop.nl (onlinewarenhuis), Clockwork (websites en -shops) en techbedrijf Levi9 (genoemd naar een komeet die op Jupiter te pletter sloeg).

De verdiende miljoenen investeerde Bernhard – door vrienden ’B’ genoemd – in sportwagens en circuit Zandvoort (inclusief beachclub), snelle boten en (met name) vastgoed. Met enkele andere beleggers bezat hij, aldus Het Parool, in 2017 onder de naam Pinnacle zeker 590 panden (lees: adressen) in Nederland, waarvan 349 in Amsterdam. Dat leidde tot voor kritiek op ’huisjesmelker’ Bernhard. Het blad Quote bombardeerde hem tot ’pandjesprins’. „Verdient er eens iemand uit het koningshuis zijn eigen geld, is het wéér niet goed”, verdedigde zakenpartner Cor van Zadelhoff de prins.

’Bois & Lombre’

Pinnacle kwam vorige week in het nieuws met de bouw van appartementen in het oude ING-kantoor in Amsterdam. Het pand grenst volgens de verkoopbrochure niet aan de wijk Bos en Lommer maar aan ’Bois & Lombre’. Wie weet, krijgt het Mediapark straks ook zo’n verfranste onzinnaam? ’Parc des princes’?

In welke mate het familiekapitaal (als de erfenis van oma Juliana, via moeder Margriet) een rol speelt in het succes van de prins is onduidelijk. De waarde van de vastgoedportefeuille van Bernhard – door hemzelf als ’pensioenvoorziening’ omschreven – zou de honderd miljoen ruim overstijgen.

Pinnacle koopt en ontwikkelt verouderde winkelcentra en kantoorpanden, en transformeert die tot woningen. Hoofdkwartier is de Pinnacle Tower in Amsterdam, waar bv’s van Bernhard, studievriend Menno de Jong en andere ondernemers zetelen. Bedrijven met soms ludieke namen als ’Rasputin’, ’Kale’, ’Nooit meer slapen’ en ’Geen woorden maar daden’.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*