Week van de journalistiek bij NPO Radio 1

Van maandag 22 tot en met donderdag 25 augustus praat Pieter van der Wielen in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen over de toekomst van de journalistiek met oa Hans Nijenhuis (Algemeen Dagblad), Jildou van der Bijl (LINDA.), Philippe Remarque (de Volkskrant) en Paul Witteman (BNN-VARA). 

Papieren kranten en tijdschriften hebben het moeilijk. Internet lijkt de belangrijkste nieuwsbron. Op Twitter wordt de grens opgezocht én overschreden. Is er nog wel genoeg geld voor kwaliteitsjournalistiek? Kijkt het journaille verder dan de grachtengordel? En wat is beter, pleasend of confronterend interviewen? Van maandag 22 tot en met donderdag 25 augustus praat Pieter van der Wielen in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen over de toekomst van de journalistiek, elke nacht tussen 24.00 en 01.00 uur op NPO Radio 1 met een andere gast. 

maandag 22 augustus:
Hans Nijenhuis (Algemeen Dagblad)
Hans Nijenhuis begon zijn journalistieke loopbaan als verslaggever en correspondent in Moskou voor NRC Handelsblad. Hij was parlementair redacteur en chef Buitenland van de NRC. Tien jaar geleden zette hij ochtendkrant nrc.nextop. Sinds mei is hij hoofdredacteur van het in Rotterdam gevestigde Algemeen Dagblad, met 900 journalisten de grootste krantenredactie van Nederland. Nijenhuis loopt fanatiek hard en is co-auteur van het boek Run baby Run. Eerder verschenen van hem de titels Man van beroep en Wat je verzwijgt.

 

dinsdag 23 augustus:
Jildou van der Bijl (LINDA.)
Jildou van der Bijl werkte na haar studie journalistiek bij Nieuwe Revu en het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2004 stapte ze over naar Mood for Magazines waar ze in 2006 ze hoofdredacteur werd van LINDA. Mede onder haar leiding groeide de glossy uit tot een indrukwekkend media-imperium. Er zijn andere titels zoals Linda.man en L’Homo, een eigen nieuwswebsite, een online videokanaal en een eigen festival. De oplage van LINDA ligt rond de 230.000.

 

woensdag 24 augustus:
Philippe Remarque (de Volkskrant)
Philippe Remarque is sinds 1 juli 2010 hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij begon er in 1996 onder meer als correspondent in Washington D.C. en Berlijn en als parlementair redacteur. Tussen 1991 en 1996 was hij correspondent in Moskouvoor De TelegraafDe Groene Amsterdammer en diverse radiozenders. Remarque schrijft ook boeken. Van hem verschenen Boze geesten van Berlijn, De hand van Obama en Het zit de mannen niet mee tegenwoordig. Hij is getrouwd met Volkskrantcolumnist Sylvia Witteman.

 

donderdag 25 augustus:
Paul Witteman (BNN-VARA)
Paul Witteman vestigde zijn naam als journalist bij het VARA-programma Achter het nieuws. Van 1995 tot 2006 was hij een van de presentatoren van het politieke interview- en discussieprogramma Buitenhof. Samen met Jeroen Pauw presenteerde hij vervolgens Pauw & Witteman tot 2014. Naast journalist is Paul Witteman ook een groot kenner en liefhebber van klassieke muziek. Hij schreef boeken over muziek en presenteert muziekprogramma’s op radio en tv.

 

vrijdag 26 augustus:
Diederik Smit (De Speld)
Diederik Smit is een Nederlands cabaretier, schrijver en columnist. Hij speelde vanaf zijn twaalfde amateurtoneel, later schreef hij absurdistische teksten voor een faculteitsblad van de Universiteit Antwerpen, waar hij Nederlands studeerde. Toen hij in 2009 het Groninger Studenten Cabaret Festival won, stopte hij met studeren en ging hij schrijven voor De Speld, een satirisch online nieuwsmagazine, dat de gemakzuchtige mechanismes in de journalistiek genadeloos blootlegt. De Speld (2007) reageert hij met een knipoog op regionaal, nationaal en internationaal nieuws. De berichten zijn verzonnen, maar toch gebeurt het regelmatig dat ze worden overgenomen door serieuze nieuwsmedia.

22 t/m 26 augustus 2016 iedere nacht om 24.00 uur op NPO Radio 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*