VPRO Tegenlicht en Beeld en Geluid creëren ‘Archief van de Toekomst

VPRO Tegenlicht, VPRO Medialab, ontwerpbureau Sudox en Beeld en Geluid ontwikkelen samen het ‘Archief van de Toekomst’. Dit online Archief van de Toekomst gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 uitzendingen van VPRO Tegenlicht, gemaakt sinds 2002, op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Het online Archief van de Toekomst is vanaf zondag 20 februari 2022 te raadplegen via vpro.nl/tegenlicht/archiefvandetoekomst.

Kunstmatige intelligentie

Met gebruik van algoritmes voor beeldherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen omgezet in een dataset. Daarin kunnen gebruikers zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. De op tijdlijn en thema’s gebaseerde website is bedoeld voor alle geïnteresseerden, zoals scholieren, docenten, onderzoekers, studenten, kunstenaars en ontwerpers. Zij kunnen grasduinen in fragmenten en dwarsverbanden ontdekken om tot nieuwe visies op de toekomst te komen. Het Archief van de Toekomst is gebaseerd op Open Standaarden en Open Source technologie.

Over VPRO Tegenlicht

De toekomstverkenners van VPRO Tegenlicht onderzoeken de ontwikkelingen die de wereld in de eenentwintigste eeuw vormgeven. Ze staan in de frontlinie, waar nieuwe ideeën in politiek, economie, cultuur, technologie en wetenschap worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Met filmische middelen en in gesprek met internationale denkers en doeners zoeken ze sinds 2002 naar sporen van morgen in de wereld van vandaag. Dat levert een caleidoscoop van perspectieven en toekomstvisies op.

Archief van de Toekomst is mede tot stand gekomen met steun van NPO Innovatie, Mondriaan Fonds en EBU Media Innovation Fund en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*