Statement VPRO in aanloop Kaag-documentaire


Zondag 3 januari zendt de VPRO de documentaire over D66-lijsttrekker Sigrid Kaag uit. Hier is veel kritiek op gekomen en daarom heeft de VPRO een statement op haar site gezet. Deze is hieronder te lezen.


Statement VPRO

Regisseur Shuchen Tan volgde Sigrid Kaag de afgelopen vijf jaar voor haar documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof. Aan het begin van de film is Kaag VN-diplomaat in het buitenland en keert ze terug naar Nederland om minister te worden. Centraal thema van de film is dan ook hoe Kaag deze grote overgang van het Midden-Oosten naar de Haagse politiek ervaart. We krijgen een inkijk in werk en leven van een minister en zien bijvoorbeeld hoe zij omgaat met de heftige reacties die een politicus in deze tijd ten deel valt op sociale media. 

Het is niet alleen de taak van de media om allerhande meningen over de politiek een podium te bieden, maar ook om te laten zien hoe die politiek van binnenuit werkt. Journalisten moeten zelf op onderzoek uitgaan. Met eigen ogen aanschouwen wie onze volksvertegenwoordigers zijn, hoe zij tot besluiten komen en in welke context zij hun werk doen. Dat doet de VPRO sinds jaar en dag. We nodigen Mark Rutte en andere vooraanstaande politici van alle stromingen uit in Zomergasten en we maakten de afgelopen jaren documentaires over onder andere Wouter Bos, Geert Wilders, Frans Timmermans, en premiersportretten van Ruud Lubbers en Wim Kok. We doen dat altijd volgens onze strenge journalistieke normen, waarbij volstrekte onafhankelijkheid en de autonome keuzes van de maker leidend zijn. Dat geldt ook voor de documentaire over Sigrid Kaag. 

Het hoort bij de democratie dat media laten zien hoe het politieke bedrijf werkt. Daarbij zijn dit soort documentaires belangrijk, ze geven meer inzicht dan een tweet of een snelle quote en dragen daarmee bij aan genuanceerde beeldvorming. We vinden het voor onze open democratie geen goede ontwikkeling als Tweede Kamerleden en zogeheten opiniemakers vooraf, zonder ook maar een seconde van de documentaire te hebben gezien, al hun oordeel klaar hebben en opperen dat deze film niet zou mogen worden uitgezonden. 

Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van. Kritisch en met open vizier, want het eindoordeel is uiteindelijk altijd aan de kijker.

35 Comments

 1. Ben benieuwd of er ook kritische geluiden zijn met betrekking tot o.a. de PLO, schenkingen aan dubieuze organisaties, etc.
  We gaan het zien maar ik verwacht er weinig van. Alles zal met de mantel der liefde worden bedekt.

 2. In kan uw uitzendinen in het buitenland niet volgen op npostart. Kunt u helpen? EU landbouw ontwikkelings werker in Vanuatu ( (nabij Australia).

 3. Het zal best een interessante documentaire zijn. Door deze pas uit te zenden na de verkiezingen was er minder lading geweest. Nu lijkt het een grote Kaag-promotie. Gaat door alle aandacht compleet voorbij aan de oorspronkelijke intentie. Gemiste kans voor de VPRO.

 4. Kritisch en met open vizier. Ja ja. Dit elitaire serpent is ooit ontslagen uit de diplomatieke dienst. Hoe het dan in Godsnaam mogelijk is minister te worden is mij een raadsel.

 5. Ben jarenlang steunlid geweest voor de VPRO, maar dit geeft de doorslag om mijn lidmaatschap op te zeggen.Ik denk dat veel anderen mijn voorbeeld volgen.

 6. Deze omroep maakt wel erg bont met deze uitzending over deze persoon vlak voor de verkiezingen. Maar ja er werken alleen maar D66ers bij de Staatsomroep

 7. Uw bewoording ‘grote’ overgang van Midden Oosten naar DHaag geeft al uw vooringenomenheid aan. Waarom groter dan van Groningen? Of gaat het om afstand?? Wel 5 jaar iemand volgen? Waarom zo lang? Als je alle lijsttrekkers een half jaar volgt heb voor minder kosten een veel beter programma. Dat is uw taak! Niet die paar door u genoemde in de afgelopen 25 jaar. Zendt deze maar na de verkiezingen uit. Houdt op met uw gedraai in uw argumentatie.

 8. wat een zielige mensen hierboven allemaal Het statement komt omdat vooraf al zo bedenkelijk wordt gereageerd op sociale media. Kan ik gelukkig niet lezen, want ik heb genoeg van dat roddelmedium.
  Ik kijk er als vpro-lid naar uit om deze documentaire te zien.
  Ik stem Groen Links, maar heb veel respect voor deze vrouw, ik ga er niet D66 door stemmen

 9. Zij is een VN trol die goede vrienden met Klaus Schwab is. Deze Schab wil ons systeem resetten, een basisinkomen invoeren, iedereen gevaccineerd en je bezittingen inruilen voor basisinkomen.

 10. Dit VPRO “statement in aanloop van Kaag-documentaire” rammelt aan alle kanten…..
  Iemand VIJF jaar volgen……..uitzending VOOR de verkiezingen…..PROMOTIE van iemand die minister president wil worden.
  Uitzenden na de verkiezingen zou bij de huidige verwikkelingen beter en begrijpelijker zijn……maar nee hoor, de uitzending MOET plaatsvinden.
  Ik vertrouw daarom dit keer op de “wet van Murphy” welke zich in dit geval reeds begint te manifesteren…….ofwel “Anything that can go wrong, will go wrong” (alles wat fout kan gaan, zal fout gaan).

 11. Het spijt me te zien dat de eens onafhankelijke geesten van de VPRO steeds meer worden ingekapseld door krachten welke in naam democraat zijn maar die in de daad gruwen van bestuur naar de wil van het volk. Die neerbuigend praten over gewone mensen en al helemaal laaggeschoolden niet zien staan.
  De heer van Mierlo zou zich omdraaien in zijn graf.

 12. Ik zal het bekijken, maar overweeg mijn steunlidmaatschap op te zeggen indien niet alle kanten objectief worden belicht.
  Kaag is al eens ontslagen omdat zij feiten voor BuZa verzweeg.

 13. Te triest voor woorden. Deze mevrouw heult met partijen waar de hele Westerse wereld tegen is. Liegt en bedriegt met haar elitaire en zalvende stem maar komt er telkens mee weg. Waarom of waardoor dat mogelijk is mag Joost weten. Hieruit blijkt maar weer eens dat het bij diverse politieke niet deugt en dat geldt ook voor enkele omroepen. Dat de VPRO zo ver van het neutrale pad is afgedwaald was al bekend, maar dat ze deze mevrouw vlak voor de verkiezingen d.m.v. een documentaire willen pushen is een lacher. Wat een schande! Ik hoop dat vele mensen dit ook vinden en het in hun stemgedrag voor de verkiezingen laten blijken. Daarbij hoop ik ook dat de leden van de VPRO eens na gaan denken of ze nog wel lid willen blijven van zo’n dubieuze omroep.

 14. NPO voorzitter Rijxman is al jaren dikke vriendinnen met Kaag. Deze docu is dan ook een zuivere vorm van Propaganda, beetje jammer VPRO!

 15. Dat meningen over deze docu verdeeld zijn in voor en tegen, is begrijpelijk. Maar ik denk dat het daar niet om draait. Er zijn eigenlijk maar twee vragen die we ons moeten stellen:

  – Waarom wordt deze Kaag docu juist nu uitgezonden;
  – Waarom is zij de enige (op dit moment) waarover een docu wordt uitgezonden.

  Ik wil er alleen maar mee aangeven, dat een publieke omroep die er voor iedereen is of hoort e zijn, keuzes heeft. Dit had een discussiepunt moeten zijn voor de netmanager en niet voor sociale media.

 16. Zo jammer dat er al een oordeel klaar ligt, voordat er nog maar iets is uitgezonden. Sterker nog er wordt volop gespeculeerd, zonder enige feitenkennis of deze te raadplegen. Dat is een gemiste kans voor iedereen die zijn/haar blik wil verruimen om andere mensen én de wereld beter te leren begrijpen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, als je maar open blijft staan om met respect naar elkaar te luisteren.

  • Wat een grote woorden, oordeel zelfs. Ik lees enkel meningen, ook die van jou. Jouw mening is dat het inhoudelijk verruimend van geest is, terwijl je er ook nog geen minuut van hebt gezien. Pot verwijt ketel en zo. Respect kan je verdienen, maar wordt je niet vooraf gegeven.

 17. Prachtige documentaire.
  Sigrid bekijkt van alle gewone mensen de problemen van alle kanten. Zo moeten meer mensen eens naar elkaar kijken dan zou het een veel betere wereld worden. En gericht hulp geven dat laat ze zien. Zo knap hoe ze alles ziet. Ik snap niet waar al die negatieve reacties vandaan komen.
  Hopelijk ga je zo door en gaan steeds meer mensen zien wat je bedoelt met het zo benaderen van MENSEN.

 18. Ik heb een vage herinnering aan een diepgaand televisieportret van een politicus waarvan (bijna) niemand toen nog dacht dat deze binnen een paar maanden ministerpresident zou worden. Of de uitzending vóór of na de verkiezingen viel weet ik niet meer 🙂

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Oud KRO-mediadirecteur noemt Kaag-documentaire "Kritiekloos, onsamenhangend, propagandistisch" - Spreekbuis.nl
 2. D66 bemoeide zich met inhoud VPRO-documentaire over Kaag - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*