NPO-baas Shula Rijxman laat Kaag-documentaire alsnog uitzenden

Onlangs werd bekendgemaakt dat komend voorjaar – net voor de verkiezingen – de documentaire ‘Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof’ over minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66)  bij de NPO wordt uitgezonden. Ondanks de kritiek in de media en Tweede Kamer gaat Rijxman niet ingrijpen. Dat meldde zij in het programma WNL op Zondag.

De afgelopen vijf jaar volgde regisseur Shuchen Tan Kaag op de voet, met als resultaat de film die mede gefinancierd is door het Nederlandse Filmfonds. Omdat Kaag sinds september ook lijsttrekker namens D66 is, zou de documentaire volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma ‘een uur durende reclamespot’ voor haar zijn.

Rijxman is niet van plan om in te grijpen. “Ik heb de film nog niet gezien, maar mij is verzekerd dat het een zuiver journalistiek product is.” Dat er sprake zou zijn van een voorkeursbehandeling, wuift ze weg. “Er zijn ongelooflijk veel politici waar portretten van zijn gemaakt.”

Vier jaar geleden was er ook ophef, toen een film over GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver zou worden uitgezonden. De maker van de documentaire was bevriend met Klaver en bleek actief te zijn namens het campagneteam van GroenLinks.

Toen besloot Rijxman wel in te grijpen. Niet vanwege de inhoud, maar om te voorkomen dat naar aanleiding van de documentaire een discussie zou ontstaan over de onafhankelijkheid van de NPO, ‘ons grootste goed’.

10 Comments

 1. Gelukkig mogen mensen bij de Tweede Kamerverkiezingen zelf bepalen op welke partij ze willen stemmen. Als steeds meer mensen vinden dat de Nederlandse Publieke Omroep linksgeoriënteerd is, kan dat eventueel ervoor zorgen dat mensen proteststemmen gaan uitbrengen. Terwijl het om de inhoudelijke partijprogramma’s moet gaan.

 2. Wat is Spreekbuis eigenlijk een kleingeestig rechts platform, zogenaamd een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting, behalve als er linkse geluiden zijn te horen, die zouden gesmoord moeten worden. Want wat is de kop van dit suggestieve bericht:

  NPO-baas Shula Rijxman laat Kaag-documentaire alsnog uitzenden

  Hoezo ‘alsnog’ er is geen enkel moment geweest dat deze documentaire niet uitgezonden zou worden. Stemmingmakerij. Bah, een zogenaamd journalistieke media-nieuwsblog onwaardig.

  • Het probleem is dat mensen in hokjes worden ingedeeld. Linkse mensen worden gezien als intellectueel hoogopgeleid. En rechtse mensen worden gezien als dom laagopgeleid. Het politiekspectrum is meer dan alleen ‘links en rechts’.

  • @Luuk; Spreekbuis een kleingeestig rechts platform? Hoe zullen wij eens de NPO noemen? een kleingeestig links platform. En heb nog even een vraag voor je; ik zou wel een e-mail naar de NPO willen sturen met de vraag of zij naast Sigrid Kaag van D66 een uur lange special over Geert Wilders van de PVV willen uitzenden? En dan het liefst twee dagen voor de verkiezingen. Ik zou van jou wel willen weten of dit zin heeft of dat wij het antwoord wel kunnen raden? Ik ben benieuwd naar je reactie.

  • @Jan: dat klopt! De Sigrid Kaag/D66 is zondag 03 januari 2021 om 22.10 op NPO2 te zien! Mijn vraag aan Luuk is of het van mijn kant zinvol is om een e-mail naar de NPO te sturen met de vraag of de NPO op maandag 15 maart 2021 ook even een special van een uur kan uitzenden over het wel een wee van PVV leider Geert Wilders? Wel op prime time uiteraard. Tussen 20.30-21.30.

1 Trackback / Pingback

 1. VPRO geeft statement in aanloop van Kaag-documentaire - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*