Oud KRO-mediadirecteur noemt Kaag-documentaire ‘kritiekloos, onsamenhangend, propagandistisch’

De voormalig KRO-directeur en journalist Ton Verlind is zeer kritisch over de documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof.

Verlind meldt op social media: ‘Met beetje plaatsvervangende journalistieke schaamte gekeken naar de documentaire over Sigrid Kaag, de nieuwe lijsttrekker van D66. Kritiekloos, onsamenhangend, propagandistisch, beetje losgezongen van de werkelijkheid.’

Hij is ook kritisch op de VPRO, die deze documentaire gisteren heeft uitgezonden. “Die had deze partijpropaganda niet mogen uitzenden vinden sommigen. Mag ik dan in herinnering roepen dat de VPRO geen staatsomroep is maar een private organisatie die met publieke middelen de opdracht heeft om bepaalde stromen binnen de Nederlandse samenleving te representeren. Het vertonen van deze lofzang viel binnen die opdracht, of je het er mee eens bent of niet. Hier geldt wel: ook al geef je airplay aan je vrienden, het ontslaat je niet van de plicht om kritisch te zijn en die jas had de VPRO al bij de ingang uitgetrokken. Foei!”, aldus Verlind.

Lees ook:
VPRO geeft statement in aanloop van Kaag-documentaire

8 Comments

 1. Vaak ben ik het eens met mijn voormalige publieke omroepcollega, maar ditmaal niet. Ik vond het een uitstekende documentaire waar ook qua voorbereiding veel tijd en energie in is gestoken. Al met al kreeg je een goed beeld van wie D’66 lijsttrekker Sigrid Kaag is, wat zij kan en waar zij voor staat. Heel goed om die informatie zo vlak voor de verkiezingen te krijgen. En o ja: ik ben geen D’66 stemmer.

 2. Ik ben halverwege afgehaakt. Deels omdat ik thuis dringender dingen te doen had. Anderzijds ook vanwege de nogal passieve en kritiekloze, automatische applausmachine, die deze documentaire toch bleek te zijn. Het mag natuurlijk wel. Ik ben het met censor Martin Bosma om het te verbieden dan ook niet eens. Maar inderdaad: ik wist niet dat de VPRO zo ‘D66 minded’ was. Progressief, maar toch beschaafd en tevens subtiel manipulerend. Een leuk promotiefilmpje.

 3. Ik vond het een aantasting van de onpartijdigheid van de omroepen zo vlak voor verkiezingstijd. Waarom moet juist en alleen de
  Lijsttrekker van D66 zo’n groot podium krijgen. Die uitzending doet onrecht aan de objectiviteit van de VPRO, vooral omdat D66 tot de kleinere partijen behoort en mevrouw Kaag niet de eerste keus zal zijn van heel veel Nederlanders en zij al langere tijd breed ter discussie staat. Er was dus geen enkele noodzaak om D66 vlak voor de verkiezingen zo sterk te promoten.
  Mevrouw Kaag ontbeert het juiste gevoel van wat leeft en heerst in Nederland.

 4. Hoewel ik mevr. Kaag respecteer heb ik nooit kunnen begrepen waarom ze op audiëntie gaat bij murdenaar en vrouwenonderdrukker Rohani, de president van het Iraanse regime. Een schandelijke vertoning met een zielige hoofddoek. Google het

 5. Gelukkig waren de kijkcijfers dan ook niet zo goed. Het bewijst in ieder geval dat kijkend Nederland echt niet zit te wachten op dit soort propaganda.

 6. Ik heb met plezier gekeken. Ik ben ook geen D66 stemmer, maar toch heb ik veel respect voor mevr. Kaag. Ze kan veel meer dan menig man in de politiek. Mannen zijn jaloers op haar. Dit geloof ik zeker.
  Heel veel regeringsleiders bezoeken komen in contact met foute collega politici. Dan hoor je de criticasters niet, maar omdat ze een vrouw is wordt er anders geoordeeld.
  Ben blij dat ik naar de documentaire heb gekeken. Zij zou een zeee goede premier zijn beter dan het manvolk op het Binnenhof.

 7. Er wordt in algemene termen geschetst dat D66 menslievende hoogstaande standaarden nastreeft. Onnavolgbaar goed.
  ? Komen er nu een miljoen Syriërs naar Nederland ?
  Dat zei Minister de Jonge in een reclame filmpje over het CDA op TV enkele maanden geleden.
  Dat schiet toch elk goed doel voorbij?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*