Spraakmakend boek over regionale omroep RTV Oost op komst

Regionale omroeppionier Henny Everts beschrijft zijn turbulente levensloop en carrière in het boek Jongen van Kotte, onderweg naar RTV Oost.

De vervolgroute naar provinciale radio en televisie vindt haar oorsprong in de arbeiderswijk Tuindorp in het Overijsselse Hengelo. In een huurhuisje, alsmede in en rond de naastgelegen uit oorlogspuin bestaande lagere Kotte school, de oale groond van Henny Everts, schuilt geen voedingsbodem voor in een later stadium opwellende journalistieke aspiraties en pionierswerk van regionale televisie. Vader Everts is een noeste metaalbewerker in de florerende machinefabriek Stork, moeder een lieve huisvrouw die niet van koken houdt. Een arbeidersgezin zonder manifeste ambities. Gesprekken zijn in dialect, kort van stof. Geluk en ongeluk zijn thuis heel gewoon. Henny vermaakt zich buiten, is speels, in de greep van voetballen op het Kotte schoolplein en op straat, adoreert Abe Lenstra, is pupil tussen de in een kluitje dartelende jonge leu van zijn club HVV Hengelo. Zijn interesse voor maatschappelijk relevante vraagstukken ontbreekt vooralsnog. Naarmate de tijd vordert ontluikt in zijn eerste administratieve baan in het verre Hilversum de onverklaarbare sluimerende drang het als journalist op te nemen voor de achterstelde gewone man. Wellicht onbewust mede ingegeven door het sobere bestaan van zijn ouders en het gezin. Niets leek dat dit journalistieke streven zou slagen met alleen een moeizaam verkregen Ulo en typediploma op zak. Tot zijn verrassing stelt de Katholieke Twentsche Courant/Overijssels Dagblad linkse rakker Henny Everts (1947), zonder enige roomse affiniteit, aan als leerling sportjournalist. Niet veel later zou hij spraakmakende stukken schrijven over de opkomst en teloorgang van de Twentse textiel- en metaalnijverheid.

De start naar een bewogen volwassen leven, dat na een reeks ingrijpende zakelijke en privé mee- en tegenvallers eindigt als directeur-hoofdredacteur van de publieke omroep in Overijssel, RTV Oost. De regionale radio- en televisie zender die op zijn initiatief eerst Overijssel, als pionier, verrijkt met regionale televisie en de eerste regionale soap Van Jonge Leu en Oale Groond, die landelijk de trend zet. Uit het boek blijkt dat Everts op vele momenten in zijn omroepcarrière de gunfactor kreeg vanuit de landelijke- en regionale politiek, kranten- en omroepwereld.

Veelzijdig mediajournalist Peter Schavemaker uit Nijverdal, auteur van onder meer 100 jaar Hilversum Mediastad (verschenen in 2018), is als samensteller, compagnon en vriend verantwoordelijk voor de talrijke interviews met oude en jonge betrokkenen van RTV Oost, mediacoryfeeën, maar ook oud-bestuurders uit de landelijke- en regionale politiek en medewerkers van collega regionale omroepen, die samenwerkten met Everts in zijn rol als directeur-hoofdredacteur van RTV Oost.

Tot de vele geïnterviewden behoren Herman Finkers, oud Commissaris der Koningin Jan Hendrikx, oud gedeputeerde Jan Kristen, voormalig Tweede Kamerlid Bert Middel, Marga Bult, Jan Riesewijk, Carrie ten Napel, Johan Nijenhuis, Eddy Zoëy, Jannes, Laurens ten Den, Bert Eeftink, Ilse Warringa, Rik Konijnenbelt, RTV Oost-coryfeeën Bert van Losser, Dorothy Oosting, Monique Sleiderink, Willie Oosterhuis, Maggie Dobson, Danny de Vries en Jan Medendorp.

Jongen van Kotte, onderweg naar RTV Oost is een spraakmakende uitgave die het verhaal vertelt van de regionale omroep in Overijssel in het bijzonder en het levensverhaal van Henny Everts, waarin hij voor het eerst openhartig schrijft over de grootse zorg, destijds, voor hem en zijn toenmalige vrouw over de overlevingskans van zijn dochtertje met een kwaadaardige hersentumor. Ze heeft het gelukkig overleefd. Henny Everts schrijft openhartig ook over zijn Hengelose jeugdontboezemingen, linkse vorming bij de VARA in Hilversum, zaalvoetballen met de FC Twente coryfeeën en internationals Epi Drost en Kick van der Vall in FC Circus (voor intimi FC Alimentatie), de ambivalente relatie van de Twentsche Courant en RTV Oost met de krant Tubantia, persoonlijke mislukkingen, de gespannen relatie met de grachtengordel en de arrogante NOS-top.

Jongen van Kotte, onderweg naar RTV Oost verschijnt rond de zomer van 2021.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*