Patrick Kicken: Nieuwslezers als sterren

[BLOG] Het is een geinige ontwikkeling die al jaren in radioland gaande is: nieuwslezers van ochtend- en middagshows worden neergezet als ster. Zo werd vandaag groots aangekondigd door en bij Radio Veronica dat de nieuwslezer van Evers Staat Op en later Frank Dane’s ochtendshow, Henk Blok, zijn opwachting gaat maken bij de middagshow van Radio Veronica. De rol van Celine Huijsmans wordt daarmee definitief sidekick en Dennis Ruyer heeft er een teamlid bij. Gaat dit de middagshow een duw omhoog geven of is het vooral een fijne plek voor Henk Blok om te reintegreren na een ingelaste sabbatical vanwege ziekte?

Toevallig was het gisteren 8 jaar geleden dat Arend Langenberg werd begraven. In mijn ogen nog steeds de meest markante en beste nieuwslezer die de Nederlandse radiowereld tot nu toe gekend heeft. Hij wordt niet voor niets door Google en op Wikipedia omschreven als ‘radiopersoonlijkheid’. En een persoonlijkheid dat was ie. Deze man had zoveel overwicht met zijn stem en fans dat je alles met hem kon doen on-air. Ik liet hem in mijn ochtendshow Kicken Wordt Wakker! meezingen met nummers, hij deed mee met Sterren Dansen op het Ijs, niets was hem te gek.

Nu zijn er Amerikaanse radioprofessionals die vinden dat je koste wat kost je nieuwslezers hun geloofwaardigheid moet beschermen. Als hij of zij het ene moment nog slachtoffer is van een banale grap en daarna nog met een lach in de stem moet vertellen dat er in Staphorst weer 10 mensen zijn overleden aan het coronavirus doe je natuurlijk iets niet goed. Dus moet je er gedoseerd mee omgaan en weten wanneer en wat je met hem/haar doet. Bij Arend is wel eens onderzocht hoe de luisteraars over hem dachten, met zo’n duur Amerikaans onderzoek en daar kwam uit dat hij ‘star potential’ had. Luisteraars zagen hem als een ster!

Henk Blok wordt nu ook een beetje zo gelanceerd. Op de Facebookpagina van Radio Veronica stond met koeienletters ‘MORGEN GROOT NIEUWS’. Opvallend is wel de reacties eronder, van met name klagende Veronica luisteraars die het vele gepraat in de ochtendshow niet trekken en terugverlangen naar de muziek waar Veronica toch al sinds 2004 om bekend staat: goede pop/rock. Uiteindelijk had je natuurlijk meer aan zo’n vertrouwde stem in de ochtendshow gehad, maar kan me voorstellen dat Meneer Blok ook wel eens wil uitslapen en gezien zijn gezondheid de ochtend té veel van hem vergt.

Welk punt wil je nou eigenlijk met deze blog maken PK? Nou dat het ook wel weer iets armoedigs heeft, je nieuwe nieuwslezer aankondigen als iets groots. Uiteindelijk zullen toch je jocks het verschil moeten maken en door de luisteraars in hun harten gesloten worden. Die Henk Blok is inderdaad een aimabele man waarvan je méér wil weten. Maar het hoort ook de neutrale stem te zijn die als hij jou vertelt dat we vanaf morgen allemaal binnen moeten blijven omdat het coronavirus nóg gevaarlijker is geworden door jou geloofd wordt. Dat je niet denkt, oh ja, vorige week zei je nog dat je het allemaal maar onzin vindt die maatregelen. Het is en blijft een lastig spanningsveld, je nieuwslezer buiten de headlines om betrekken bij het gesprek van de dag of hem zien als extra sidekick waar je op kunt leunen.

Nu weet ik dat velen zeggen ‘hallo, het is 2021, dat was vroeger toen je tegen je nieuwslezer nog niet eens goedemorgen mocht zeggen’. Hetzelfde is natuurlijk bij Coen en Sander, Ruud de Wild, Gerard Ekdom en veel andere ochtend- en middagshows aan de hand: het ego van de nieuwslezer(es) vindt het heerlijk als hij of zij onmisbaar wordt en ‘part of the gang’. De ex-nieuwslezeres van Sky, Flortentien, heeft zelfs haar prima plek in de ochtend van die zender, als ‘voice of authority’, opgegeven om op de poster terecht te komen bij de Veronica Inside ochtendshow. Waardoor ze bij Sky Radio nu ’s ochtends alleen maar nieuwslezers van het ANP hebben die totaal niet voor herkenbaarheid zorgen, een groot gemis voor het ex-kerst station.

Dus ja: een vertrouwde stem die jou vertelt wat er aan de hand is in de wereld is superbelangrijk voor je zender en de drive-times, maar pas toch in godsnaam op dat je er geen karikatuur of soapster van maakt die de mensen niet meer geloven. En nieuwslezers: pas op met het geven van je mening on-air en te vertellen wat je er écht van vindt, of banale dingen doet online of op zender, zoals Evelien de Bruijn bij Ekdom haar eigen oliebollenshow lanceerde: het zou je op de lange duur wel eens je geloofwaardigheid kunnen kosten. En dus uiteindelijk je baan.

Patrick Kicken

31 Comments

  • Nee, maar het is wel exemplarisch. Vaak worden nieuwslezers en lezeressen toch gegrepen door het ‘sterrendom’ en denken, ik wil me verder ontwikkelen en lid worden van een team. Want dan kan ik mezelf ook meer/beter profileren. Wat ik niet snap is dat ze haar plekje bij een top 5 station opgeeft om bij een ochtendshow te gaan nieuwslezen bij een top 10 station, terwijl ze voor de Sky Radio luisteraar een vertrouwde stem in de ochtend was. Ik noem dat geen promotie. Naar 538 toe had ik het nog gesnapt.

   • Bij Sky is het toch de ANP berichten voorlezen en dat is het. Bij een VI, een Coen & Sander, de 538 ochtendshow kunnen ze natuurlijk zelf nog wat meer bijdragen. Ik kan me best voorstellen dat je een op een gegeven moment meer wilt dan alleen lezen.

    En het gaat toch niet altijd om de cijfers.

 1. De nieuwslezers van de oude garde van de Sky Radio Group hadden allemaal in meerdere of mindere mate die kwaliteit. Net als de DJ’s, zijn ook de nieuwslezers van tegenwoordig niet meer allemaal wat het ooit geweest is. En tijden zijn ook veranderd, maar het was wel een luxe die je destijds had.

 2. @ Patrick

  je schrijft vandaag de 4e januari:

  “Toevallig was het gisteren 8 jaar geleden dat Arend Langenberg werd begraven’

  Maak daar even “vandaag 4 januari van” En niet gisteren. Dan is het historisch weer juist.

 3. @ Patrick

  je schrijft vandaag de 4e januari:

  “Toevallig was het gisteren 8 jaar geleden dat Arend Langenberg werd begraven’

  Maak daar even “vandaag 4 januari van” En niet gisteren. “Gisteren” moet dus weg. Dan is het historisch weer juist.

 4. De Nieuwslezeres Evelien de Bruijn had een eigen radio programma bij NPO RADIO 2, maar ze werkte voor publieke radio omroep en commerciële TV zenders, daar waren ze later achter gekomen, tja zoals weet mag je maar een werken en niet voor commerciële en publieke omroepen werken, oh, ze is nu sidekick van Ekdom in de ochtend!

 5. Ik heb gisteren ook gelachen toen de ‘filelezer’ Cees Quax een persoonlijke vraag werd gesteld bij Ruud de Wild. Maakt zo iemand direct iets menselijker. Zij, en dan vooral de nieuwslezers, moeten vooral objectief blijven (zonder mening) maar dat betekent niet dat ze geen grotere rol kunnen krijgen. Denk aan het item ‘Henk in de regio’ bij Evers destijds.

  • Alles kan, alleen hoor je vaker het voorbeeld van hoe het niet moet op de radio dan hoe het wel moet. Jocks die een nieuwslezer on-air een vraag stellen waar hij of zij geen antwoord op weet, oei oei, weg credibility. Bespreek dit toch even vantevoren als de muziek loopt, ik ga je zo dit en dit vragen. Maar nee hoor, in Nederland moet (bijna) alles onvoorbereidheid want dan zijn we zo lekker spontaan. Ja en je zet je nieuwslezer te kakken door hem als domoor over te laten komen.

 6. Henk Blok loopt al zo’n lange tijd mee als nieuwslezer dat hij wel serieus genomen wordt door de luisteraars. Wel is dit een interessante discussie die Patrick Kicken hier in zijn column aanzwengelt.

  Ik denk dat de geloofwaardigheid van beginnende nieuwslezers en nieuwslezeressen, wel in gevaar zou kunnen komen als ze zich als sterren gedragen. Leuke grappen tussendoor is niets mis mee, maar luisteraars moeten wel kunnen merken wanneer de nieuwslezer of nieuwslezeres, wel en niet serieus is. Anders zouden luisteraars kunnen gaan denken dat nieuwslezers en nieuwslezeressen, ook nieuwsbedenkers zijn. Met als gevolg dat mensen de scheiding tussen de échte nieuwsfeiten en onbelangrijk-nieuws niet meer begrijpen. Mensen moeten uiteindelijk niet het idee krijgen, dat Editie NL, RTL Boulevard en het nieuws op alle commerciële radiozenders, één grote eenheidsworst is.

  • Wie is Henk Blok? Ik had nog nooit van de goede man gehoord. Ik heb ook geen idee hoe ie eruitziet. En bij de NPO zijn zoveel verschillende nieuwslezers (en nieuwslezeressen) en van geen enkele kan ik nu zeggen dat ze bekend zijn, laat staan een ‘star’. behalve dan Matijn Nijhuis in de middag op Radio 2, maar dat is juist een journalist met heel weinig kapsones, maar die wel wat toevoegt aan de losse, informele sfeer van Radio 2. Voor meer hard nieuws heb ik internet.

   En Arend Langenberg was een prima nieuwslezer, (volgens mij geen journalist) maar weet niet of hij zelf nu wat toevoegde aan de programma’s, dan behalve nieuwslezen. En uiteindelijk ging ie naar Sky Radio, vast niet om nog beroemder te worden na zijn optreden in Sterren dansen op het ijs, maar omdat hij mogelijk ook liever naar Benidorm op vakantie wilde dan naar Schoorl om zich daar in een tentje te laten natregenen. Gelijk had ie. En hij was natuurlijk de voice van de programma’s van Peter R. de Vries. Een goede stem, vakman.

 7. Waarom neem je niet meer voorbeelden mee? Matijn Nijhuis heeft een eigen vlog en in elk programma een eigen rubrieken

  Hannelore Switserlood was de reden dat ik naar coen en Sander luisterde. Ik ben niet naar Frank Jensen gaan luisteren overigens.

  Ik vind het wel leuk een nieuwslezer met een persoonlijkheid

   • [ Kicken over Langenberg ] “Ik liet hem in mijn ochtendshow Kicken Wordt Wakker! meezingen met nummers, hij deed mee met Sterren Dansen op het Ijs, niets was hem te gek.”

    [ Kicken over Evelien de Bruijn ] “]Evelien de Bruijn bij Ekdom haar eigen oliebollenshow lanceerde: het zou je op de lange duur wel eens je geloofwaardigheid kunnen kosten. En dus uiteindelijk je baan.”

    Zoek de verschillen en wie van de drie is er nu echt gek?

    • Je kan Patrick wel vaker betrappen op voorkeursbehandelingen

     Als Patrick iemand aardig vindt dan is die louter positief. Vindt Patrick iemand niet aardig dan is het negatief.

     • Haha geweldig, kreeg gisteren precies het tegenovergestelde te horen: het ene moment schrijf je Ruud de Wild de grond in, het andere moment prijs je hem. Nee, het gaat hier niet om de persoon of personen. Het gaat om hun prestaties op de radio.

    • Ja met Arend kwamen we daar mee weg, want die had zoveel statuur dat hij wel een potje kon breken. Evelien deed/doet Hart van Nederland, maakt veel fouten, weinig overwicht. Dus dan moet je héél erg op je tellen passen wil je haar geloofwaardigheid niet nog verder kapotmaken als jock.

 8. Toch jammer dat je je geroepen voelt om iemand naar beneden te duwen die na een burn-out weer fris en fruitig aan/op de bak wil en mag.
  Misschien jaloezie dat jij na je burn-out nergens mee aan de bak komt?

   • Jij moet ook werkelijk in elke column jezelf wel belangrijk maken … Henk heeft JOU een appje gestuurd ?
    JIJ liet Arend in JOUW ochtendshow ….

    Man man… wat ben jij vol van jezelf.

    Wel 1 positief punt : je hebt een keer niet je Rob Stenders fetisj geëtaleerd.

    • Och god Svennie, dit gaat allemaal over jezelf hoor. Kijk even in de spiegel, wie is er vol van zichzelf? En Stenders dient gewoon netjes zijn contract uit en gaat van de zomer wel een deurtje verder kijken. Even die onderhandelingen afronden. Nu weer tevreden Svennie 🙂

 9. Verschrikkelijk irritant… zij bij Ekdom.
  Voegt niets toe en maakt gewoon domme fouten.
  Luister naar eens goed.

  Wij luisteren niet meer naar R10 ’s ochtends

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*