Volle Zalen in tijden van lege theaters

De zalen blijven sinds de uitbraak van corona vrijwel leeg en van uitverkochte shows is nog lang geen sprake. Presentator Cornald Maas keert evengoed terug met een nieuwe reeks Volle Zalen in een jaar waarin het coronavirus de culturele sector in het hart trof. In het programma – dat zijn vijfde seizoen beleeft – worden theaterpersoonlijkheden tijdens een belangrijke fase in hun leven gevolgd. Dit jaar zijn de zes hoofdpersonen zanger Danny Vera, actrice Olga Zuiderhoek, cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk, acteur Hans Kesting, zangeres en actrice Jenny Arean en schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn. Zij vertellen onder andere hoe zij ieder op hun eigen manier met corona worden geconfronteerd.

Olga Zuiderhoek kreeg zelf corona en was een tijdje ‘doodziek’ en ‘helemaal alleen’, aldus de actrice (Penoza, Dagboek van Hendrik Groen, Soldaat van Oranje) tegen Maas. Zo goed en kwaad het kan werkt ze nu aan haar eerste zelfgeschreven solovoorstelling, die ze als gevolg van corona behoorlijk heeft aangepast.

Jeroen van Merwijk maakt, nu hij onlangs te horen heeft gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is, in coronatijd de balans op: wat heeft hij als kunstenaar tot stand gebracht? Maas bezoekt hem in zijn huis in Frankrijk.

Voor Danny Vera, die veel festivaloptredens geannuleerd zag worden, bleek de periode van gedwongen thuis zitten óók heel rustgevend en vruchtbaar, zo vertelt hij in zijn Zeeuwse huis. De populaire zanger laat Maas nieuwe liedjes horen die hij tijdens de intelligente lockdown componeerde. Zijn vrouw Escha is intussen in blijde verwachting van hun eerste kind.

Jenny Arean had zich samen met Brigitte Kaandorp gestort op een fonkelnieuw liedjesprogramma – een unieke samenwerking tussen de twee vrouwen – toen corona haar achter de geraniums deed belanden. Of de voorstelling er ooit gaat komen, is de vraag.

Deze en andere verhalen maken de serie urgent, persoonlijk en ontroerend,” aldus Cornald Maas. “De zes afleveringen laten zien wat het voor hen betekent dat ze niet meer voor volle zalen kunnen optreden, maar ook – terwijl ze de balans opmaken van hun carrières en levens – wat het hun aan inspiratie biedt – en dat is ook troostrijk.’
Volle Zalen, vanaf dinsdag 13 oktober om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*