Vincent Bijlo presenteert nieuwe talkshow-aflevering Het Mediacapitool

HILVERSUM – Op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking (Wereld Gehandicapten Dag) komt vakmediaplatform Spreekbuis.nl met een nieuwe Het Mediacapitool-aflevering gepresenteerd door Nederlands eerste blinde Talkshow-host Vincent Bijlo. 

De bekende columnist, radiomaker en cabaretier voelt in deze aflevering Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink aan de tand over de mediawereld. Hoe toegankelijk is die, voor en achter de schermen? Hoe gaat men om met mensen met een handicap? 

Rick Brink uit Hardenberg is dit voorjaar in een tv-show van KRO-NCRV door de kijkers gekozen tot eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’. Hij werpt zich daar mee op als boegbeeld voor de ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking. Ze zijn, vindt hij, veel te weinig zichtbaar en hoorbaar. Ze staan, goede bedoelingen van overheid en bedrijfsleven ten spijt, nog veel te vaak aan de kant.

In de talkshow vanuit het monumentale Raadhuis van architect Dudok in mediastad Hilversum zien we ook een rapportage met Jochem Lentz, werkzaam bij facilitair mediabedrijf NEP. Hij spreekt over de toegankelijkheid van het Media Park en vertelt hoe hij zijn talent, ondanks zijn handicap, optimaal kan inzetten.

Vaknieuwsplatform Spreekbuis.nl heeft deze speciale aflevering uiteraard toegankelijk gemaakt. De aflevering is voor doven en slechthorenden ondertiteld. Blinden en slechtzienden kunnen gebruikmaken van de beschikbare podcast, waarvan de audio is geoptimaliseerd. 

Bijlo heeft ruime ervaring als columnist, radiomaker, cabaretier en schrijver, maar voor hem was het de eerste keer dat hij host is van een talkshow. Vanaf begin volgend jaar zal hij vaker voor Spreekbuis.nl werkzaam zijn. 

Vincent Bijlo: ‘Het wordt tijd dat de media werk gaan maken van inclusiviteit, zowel op als achter de schermen. Gehandicapten in beeld zijn meestal alleen maar toegestaan als je geld aan ze kunt donderen, dat moet veranderen. Ze worden vaak geprofileerd als slachtoffers, ze moeten daders worden. Camera loopt? Okee, ik ben er klaar voor.’

Zie hieronder Het Mediacapitool aflevering 3:

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*