TV-Moment: ‘De Bruine Bonenman’ (1998)

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: ‘De bruine bonenman’.

Sex voor de Buch was een controversieel Nederlands televisieprogramma dat vanaf 1997 door Menno Buch op Veronica werd gepresenteerd.
In Sex voor de Buch konden gewone mensen hun persoonlijke seksfantasieën uitleven. Een cameraploeg zorgde voor de locatie en de benodigdheden en gewone mensen konden dan voor de camera’s hun fantasie waarmaken. Het programma werd om half elf ’s avonds op televisie uitgezonden en had soms ruim een miljoen kijkers. 

Sex voor de Buch kreeg van begin af zware kritiek te verduren. Men verweet de programmamakers dat ze gebruik maakten van de naïviteit van gewone mensen en hen sensatiebelust nationaal voor schut te zetten. Het programma trok vooral exhibitionistische mensen[bron?] en de beelden waren vaak even expliciet als amateurpornografie. Bovendien waren de beelden vaak confronterend voor familieleden en vrienden. Het meest markante voorbeeld was een man die graag in met een vrouw in een bad vol met bruine bonen wilde zitten. 

Buch zelf verklaarde dat hij vooral in de kijkcijfers geïnteresseerd was en enkel zijn veto stelde tegenover zoöfilie, coprolagnie en pedofilie. Naar eigen zeggen werden deelnemers op voorhand goed gewaarschuwd voor mogelijk scha(n)delijke gevolgen. In 1998 kwam er een spin-off rond het progagramma, Sex na de Buch, waarin koppels die eerder in het programma te gast waren geweest, werden geïnterviewd over hun ervaringen en de reacties van hun omgeving. Door belastingfraude moest de media-ondernemen enige tijd in de gevangenis zitten. Dit inspireerde hem om een tv-programma te maken over de mens achter de gevangene. Ook ‘Buch in de Bajes’ werd goed bekeken. Menno Buch Tv-maker Menno Buch overleed op 8 juli 2014 op 62-jarige leeftijd aan kanker.

Fragment van de Bruine Bonenman:

 

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*