Top 2000 Vinyl Voorpret

Vanaf aanstaande maandag presenteert de NTR de Top 2000 Vinyl Voorpret op NPO Cultura. Elke avond duikt een NPO Radio 2-dj/-artiest annex vinylliefhebber diep in de lijst der lijsten aan de hand van zijn favoriete lp’s, 12 inches en singles. Uiteraard worden deze vinylverhalen voorzien van de nodige vintage videoclips en/of zeldzame fragmenten uit het archief van Fenno Werkman (bekend van de Nacht van de popmuziek). Elke avond om 20:30 uur op NPO Cultura.

De Top 2000 Vinyl Voorpret-week op een rij:

Maandag 18 december: NPO radio 2 presenteert… Last Shop Standing (60′)
De week wordt afgetrapt met een speciale aflevering van NPO Radio 2 presenteert… met daarin de documentaire Last Shop Standing, over de opkomst, ondergang en herrijzenis van de onafhankelijke platenzaak. Leo Blokhuis leidt de documentaire in en vertelt daarnaast over zijn eerste lp en wat volgens hem een van de mooiste albumhoezen aller tijden is.

Dinsdag 19 december: Top 2000 Vinyl Voorpret – Wouter van der Goes (60′)
De man achter de Vinyl Friday op NPO radio 2 mag niet ontbreken in deze week. Vanuit zijn thuisstudio vertelt dj Wouter van der Goes over zijn vinylbeleving. Hij demonstreert zijn (geheel gereviseerde) professionele EMT-platenspeler en laat clips zien van o.a. Billy Joel, Young Gun Silver Fox, Supertramp en The Dave Brubeck Quartet.

Woensdag 20 december: Top 2000 Vinyl Voorpret – Jan Dulles (60′)
Ook de zanger van de 3J’s graaft graag door bakken met tweedehands vinyl. Vanuit zijn woning in Volendam vertelt Jan Dulles over o.a. zijn eerste muzikale liefde (Doe Maar), zijn eerste single en over de barre opnamen van de clip voor de Top 2000-kraker ‘ Watermensen’. Verder laat hij o.a. Jimi Hendrix, Van Morrison, The Cats en Simon & Garfunkel zien.

Donderdag 21 december: Top 2000 Vinyl Voorpret – J.B Meijers (60′)
Met gitarist, componist en producer J.B Meijers (bekend van The Common Linnets en De Dijk) togen we naar de grootste platenwinkel in Amsterdam. Waar J.B. geanimeerd verhaalt over zijn liefde voor de soundtrack van de filmklassieker Midnight Cowboy alsook voor de platen van The War On Drugs, Slayer en KC & The Sunshine Band. Ook blijkt J.B. de trotse bezitter van een eerste persing van Bleach, het debuut van Nirvana.

Vrijdag 22 december: Top 2000 Vinyl Voorpret – Annemieke Schollaardt (60′)
Afgelopen zomer verhuisde dj Annemieke Schollaardt van NPO 3FM naar NPO radio 2, waar ze voor het eerst een van de presentatoren van de Top 2000 editie 2017 zal zijn. Haar vinylliefde loopt langs de Beatles, de Stones, funk, reggae en het complete oeuvre van Jack White. We zien legendarische beelden van John, Paul, George en Ringo op het dak van het Apple-gebouw en van het ruimteschip dat landt op het podium van Parliament/Funkadelic.

Vrijdag 22 december: NPO radio 2 presenteert… Last Shop Standing (op de vaste NPO Radio 2 presenteert…-tijd van 23:00 uur) (60′)

Zaterdag 23 december: Top 2000 Vinyl Voorpret – Stefan Stasse (60′)
Top 2000-veteraan Stefan Stasse van De Staat van Stasse vertelt vanuit de enige platenzaak in Hilversum mediastad die nog still standing is over zijn jongensjaren waarin platen werden gedraaid van The Temptations, Gruppo Sportivo en Bob Dylan. Stasse is recent weer begonnen met het kopen van vinyl, nadat hij jaren eerder zijn collectie de deur uit had gedaan. Inclusief legendarische tv-beelden van Split Enz (in NCRV’s Popparade) en Herman Brood.

Op kerstavond 24 december zijn alle vijf de afleveringen van Top 2000 Vinyl Voorpret back to back te bekijken, vanaf 20:10 uur.

NPO Cultura
NPO Cultura, het themakanaal voor kunst, cultuur en documentaires, is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222), KPN (kanaal 88) of via npo.nl/live/npo-cultura

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*