Ton Verlind bekritiseert reacties omroepbazen op verkiezingsuitslag

In een recente social mefia post heeft Ton Verlind, de voormalige mediadirecteur van KRO, scherp gereageerd op de bezorgdheid van omroepbazen over de toekomst van de Nederlandse Publieke Omroep na de verkiezingswinst van de PVV. Verlind noemde de reacties van de omroepbazen “het slechtst denkbare zieligheidsargument”.

De omroepwereld heeft met bezorgdheid gereageerd op de verkiezingsuitslag, waarbij de PVV, die voorstander is van het afschaffen van de NPO, als grote winnaar naar voren kwam. In reactie hierop zei Verlind: “Kernvraag zou moeten zijn: hoe wordt de NPO weer een correcte representant van het land en welke rol ziet Hilversum voor zichzelf. Die vraag is al te lang niet meer beantwoord. Ophouden met dat navelstaren dus.”

Onder de omroepbazen die hun zorgen uitten waren Jan Slagter van Omroep MAX en Dominique Weesie van PowNed. Slagter sprak de hoop uit dat Geert Wilders, de leider van de PVV, voor rede vatbaar zal zijn, terwijl Weesie aangaf dat het afschaffen van de NPO niet realistisch is, maar dat de uitslag wel als een wake-upcall moet dienen.

Arjan Lock van de EO sprak over de verkiezingsuitslag als een “beroerde uitslag voor de publieke omroep”, terwijl de woordvoerder van BNNVara zich grote zorgen maakte over de plannen van de PVV, ook met betrekking tot het klimaat.

Verlind bekritiseerde de houding van deze omroepbazen door te stellen dat de focus zou moeten liggen op het verbeteren van de representativiteit van de NPO.

3 Comments

  1. “in een recente verklaring”. Heeft ie een persbericht rondgestuurd met z’n ongezouten mening, ben wel benieuwd naar z’n hele navel. Al hoewel. En hoe gaat hij de representativiteit vergroten? ON een A-status, de Boertjes van Buten terug? Minder, minder minderheden? Allemaal vragen.

  2. De omroepen moeten weer gaan doen, waar ze voor opgericht zijn en de macht moet ook weer komen liggen bij de omroepen zelf. De NPO moet alleen overkoepelend zijn en een coördinerende rol hebben. Dan hebben de omroepen en de NPO nog bestaansrecht en anders niet! En ja, ook ON heeft bestaansrecht

    • De taken van de NPO bestaan uit “het bevorderen van de samenwerking en cohesie tussen de landelijke omroepen, de programmering van het media-aanbod, het verdelen van de budgetten voor de verschillende omroepen, het verzorgen van distributie, het ondersteunen van omroepen bij de ondertiteling, aankoop en verkoop van programma’s en tot slot het uitvoeren van zelfstandig onderzoek naar de kwaliteit en het imago van de platforms radio, televisie en internet.”

      En dan is het als onafhankelijk bestuursorgaan laveren tussen het profileren van één NPO en de wensen van de afzonderlijke omroepen. Als er bezuinigd wordt, dan wordt er gesneden in amusement en drama, maar nieuws, info en de talkshows blijven en die worden niet anders ingevuld dan nu, daar zorgen de omroepen wel voor.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*