Ton F. Dijk: “NPO en de omroepen bevinden zich al te lang in parallelle werelden.”

“De programmamakers van de publieke omroep behoren tot de beste.”, “Er wordt nog steeds niet voldoende samengewerkt.”
Voormalig NPO-topbestuurder en oud Brandpunt-medewerker Ton F. van Dijk haalt in zijn blog fel uit naar de NPO nu is aangekondigd dat Brandpunt zal stoppen wegens bezuinigingen.
Hij begrijpt de publieke verontwaardiging dat NPO juist wil snijden in een journalistiek programma.
Van Dijk: “Men heeft het gevoel dat kwaliteit wordt geofferd ten gunste van nietszeggend amusement. Immers ook de collega’s van Zeeman bij Eenvandaag raken hun prominente plek in het programmaschema kwijt ten faveure van een dagelijks feuilleton zoals dat zo mooi in het beleidsplan van de NPO wordt genoemd. Gewoon een soap denken veel kijkers te weten. Vraag is daarom: wie doet het hier nou niet goed? Uit ervaring weet ik, dat of je nou een kwaliteitsprogramma wegbezuinigt, of bijvoorbeeld spelprogramma Lingo (het voorbeeld is niet willekeurig gekozen), de toorn van de samenleving je ten deel zal vallen.”
Van Dijk is van mening dat NPO de plicht heeft om uit te leggen, waarom men doet, wat men doet. Veel kijkers hebben weinig begrip dat juist Brandpunt van televisie wordt gehaald. “Dit breed gedeelde onbegrip vormt een existentiële bedreiging voor het draagvlak dat de NPO nodig heeft om te kunnen voortbestaan.”, aldus Van Dijk. Een goede communicatie naar de samenleving is volgens hem een voorwaarde om als publieke omroep te blijven bestaan.
Volgens Van Dijk bevinden de NPO en de omroepen zich al te lang in parallelle werelden. Meer samenwerking tussen omroepen is volgens hem van belang. Van Dijk: “Als het gaat om de onderlinge samenwerking is de publieke omroep een schaatsploeg die meedoet aan de teampursuit. En er niet in slaagt te winnen. Ondanks de aanwezigheid van louter wereldkampioenen. Omdat ze allen hun eigen wedstrijd belangrijker vinden, dan die van het team.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*