Toch nog 40 miljoen extra voor NPO

De NPO krijgt volgend jaar toch 40 miljoen euro extra te spenderen. De coalitiepartijen zullen, volgens bronnen aan de Gooi en Eemlander, met de hand over het hart strijken ondanks dat slechts ’een karig plan’ is ingediend.

Het extra geld moet onder andere gebruikt worden voor de journalistieke kerntaak van de NPO. Maar van het geld gaat daar slechts een fractie naartoe: 2,9 miljoen euro. Aan de online streamingdiensten van NPO wordt meer geld uitgegeven.

De NPO kreeg in september ’een cadeau’ van de coalitie. Met inmiddels ex-D66-voorman Pechtold werd geregeld dat teruglopende Ster-inkomsten komend jaar voor twee derde gecompenseerd worden. Als tegenprestatie werd wel ’een stevig verbeterplan’ geëist. Dat plan ligt er. Het is lauw ontvangen, maar de discussie over het omroepbestel volgt pas later. De politiek mikt nu op NPO-hervorming voor de nieuwe concessieperiode die in 2020 begint.

De NPO mag zich ondanks de nu toegezegde extra miljoenen dus opmaken voor nieuwe bezuinigingen. Minister Slob (Media) wil de bezem halen door het omroepbestel, melden bronnen. Snoeien in het aantal tv-netten en radiostations is een optie. Ook wordt bekeken of NPO compleet reclamevrij moet worden en of er wel een betaalmuur mag worden opgeworpen voor NPO-programma’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*