Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd

In een speciaal tweeluik van het EO-programma Dit is de kwestie gaat Tijs in gesprek met onder meer Maurice de Hond, Marianne Zwagerman, Maarten Keulemans en Jort Kelder. Daarbij staat één vraag centraal: is de coronakloof nog te overbruggen?

In een speciaal tweeluik van het EO-programma Dit is de kwestie gaat Tijs in gesprek met onder meer Maurice de Hond, Marianne Zwagerman, Maarten Keulemans en Jort Kelder. Daarbij staat één vraag centraal: is de coronakloof nog te overbruggen?

Argwaan
“Als journalist sta ik voor de uitdaging om de waarheid te ontdekken,” zegt EO-presentator Tijs van den Brink, “Zelfs als dat betekent dat ik mijn eigen overtuigingen in twijfel moet trekken. In de bijzondere tijd van de coronapandemie, heb ik ervaren dat de zoektocht naar waarheid nooit stopt. Het voelt als mijn plicht om te reflecteren op mijn rol tijdens deze cruciale periode door met mensen in gesprek te gaan.”

Naïef
Tijs wil op zichzelf kunnen reflecteren door in gesprek te gaan met verschillende mensen die allemaal een ander perspectief hebben op de coronatijd. Hij spreekt onder anderen met opiniemaker Marianne Zwagerman en mede-presentator van Op1 Jort Kelder die bekend staan om hun kritische blik op het gastenbeleid van tv-programma’s. Ze vinden dat Tijs te naïef is geweest als het gaat om het selecteren van zijn gasten.

Gecanceld
Maurice de Hond, criticaster van het overheidsbeleid, vindt dat de media verantwoordelijk is voor de coronakloof die ontstaan is. Samen met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester spreken ze zich uit tegen Tijs over hoe ze zich ‘gecanceld’ voelen. Daarnaast delen Volkskrant wetenschapsjournalist Maarten Keulemans en Willem Groeneveld van RTV-Noord hun inzichten over de impact die corona heeft gehad op hun beroepsgroep. Willem Groeneveld werd bedreigd en kreeg zelfs een molotovcocktail door de ruit gegooid. Nu wil hij in gesprek met de daders om te proberen hen te begrijpen en misschien zelfs de coronakloof te overbruggen.

Levensveranderend
Tijs ontmoet ook Carolien en Arianne. Hun leven werd door corona totaal ontregeld. Carolien, werd uit haar vriendinnengroep gegooid omdat ze anders dacht over corona. Haar man en kinderen konden niet wennen aan ‘die nieuwe activistische moeder’ die ze in coronatijd werd. Ze verwijt de EO-presentator de breuk met haar vriendinnen en het feit dat ze niet meer de moeder kan zijn die ze wil zijn. Arianne verloor haar corona-ontkennende broer aan deze ziekte. Nadat ze elkaar maanden niet meer spraken, verzoenden ze zich met elkaar vlak voor zijn dood. Hoe is het haar gelukt de kloof te dichten?

Woensdag 29 november en woensdag 6 december om 22.20 uur bij de EO op NPO 2

5 Comments

  1. Dus Tijs wil op zichzelf reflecteren? Dan is fragment van 1m:50s wel het ultieme voorbeeld van dat hij daarvoor niet open staat/niet echt wil reflecteren op zichzelf.

  2. ik hoop ook dat hij, naast een nabestaande van een overleden coronaontkenner, ook iemand, of een nabestaande van iemand, met vaccinschade een platform geeft

  3. Zwagerman? Wat is haar “deskundigheid” in deze? Ze poept columns. En dan weet je alles over corona en journalistiek?

    “De ouderen gingen nou eenmaal dood. Dor hout. Daar hoeft de samenleving geen rekening mee te houden. ” aldus Zwagerman.

    Dan had je net zo goed ON kunnen vragen wat die er van vinden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*