Lucille Werner stelt Kamervragen over toegankelijkheid tv-programma Kiespijn

CDA-Kamerlid Lucille Werner heeft kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de beperkte toegankelijkheid van het NPO televisieprogramma ‘Kiespijn’. De vragen, ingediend op 9 november 2023, benadrukken zorgen over de fysieke toegankelijkheid van de studio waar het programma wordt opgenomen, vooral voor mensen met een handicap.

In haar vragen refereert Werner aan een recent bericht over de ontoegankelijkheid van ‘Kiespijn’ voor het publiek, inclusief de vraag of de studio wel rolstoeltoegankelijk is. Ze vraagt ook informatie over het aantal tv-studio’s in gebruik door de NPO en de mate van hun toegankelijkheid.

Werner benadrukt het belang van fysieke toegankelijkheid voor de emancipatie van mensen met een handicap en dringt aan op gesprekken tussen de overheid en de NPO om mogelijke oplossingen te bespreken. Daarnaast vraagt ze of de slechte toegankelijkheid van de studio’s bijdraagt aan een gebrek aan representatie van mensen met een handicap in de media.

De vragen van het CDA-lid benadrukken de noodzaak voor gelijke vertegenwoordiging en toegankelijkheid in de media, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de hedendaagse samenleving.

11 Comments

 1. Ze kan beter vragen waarom er steeds meer verkeersdeelnemers worden omver gereden,door die vooral achter het stuur,hun smart-phone gebruiken.1.5 geleden ben ik 77 jarige senior omver gereden op mijn nieuwe E-Bike,en nu vast zit aan div fysieke problemen.

 2. En dat verhoogt de ziekenfons-prmie, ik bezit gelukkig een rechtsbijstandverzekering, en alle kosten worden neergelegd bij de tegenpartij,afgelopen tijd heb ik voor 10.000 euro aanpassingen moeten inkopen, uit eigen middelen, en die verhaal ik op de tegenpartij.

 3. CDA kamerlid: ik heb mijn 5 jaar oude auto verkocht,voor een zeer goede prijs,zijnde de Opel-Karl,wordt niet meer gemaakt. Omdat ik ook mijn auto niet meer kon gebruiken,door fysieke omstandigheden.Maar wel een verhoogt Toilet laten aanbrengen/daarnaast een nieuwe sta-opstoel gekocht voorzien van 3 motoren/vrij dure rollator,en een van de duurste nieuwste scootmobiel gekocht,om toch mobiel te blijven.Ziet via: econelo.de het nieuwste model,en aangepast aan de nieuwe wetgeving,omdat deze een top kan bereiken van 25 km/u.En voorzien van 4 zeer grootte- wielen en voorzien van schijfremmen/ledverlichting/achteruitrij-signaal en de verlichting blijft altijd aan ,voor de verkeersveiligheid.En uit vermogen gekocht,en niet afhankelijk van de WMO via de Gemeente’s,en dat scheelt weer,op basis van de jaarlijke WOZ,die door de inwoners zal moeten worden opgebracht.Vermogen verkregen uit de verkoop van eigen-woning(je geld zit in stenen),waar mijn vrouw en ik keihard voor gewerkt hebben,en vooral door spaarzin,geen onnodig geld uitgegeven aan drank/drugs/tattoo’s,wij hebben genoeg kleurrijke schilderijen aan de muur hangen.En vooral géén geld wegegeven,als je geld weggeeft,dan krijg je het nooit meer terug.Maar wel eens geld geleend aan die gezin,die door omstandigheden gelijk over geld moesten beschikken,anders stonden ze op straat,en binnen 1 jaar netjes terugbetaald met een bos bloemen voor mijn vrouw. Dat heet Burger bewust zijn.En daarom mijn voorstel: als er door de WMO(Gemeente) scootermobiels worden gegeven,dan ook gelijk een curcus veiligrijden laten verplichten,met certificaat,omdat vele niet meer gewent zijn om deel te nemen aan het steeds sneller verkeer.Alleen aantoonbaar die Senioren die bedrijfsmatig,ambulant auto-rijden heel veel ervaring hebben,zoals mij zelf die honderduizenden auto-km heeft afgelegd,als voormalig anbulant-technicus.En jarenlang géén auto-ongeluk heeft veroorzaakt.En dat kan in u verkiezings-program staan CDA-kamerlid.

 4. Wat ik niet kan terugvinden in de Politieke-debatten.De vooral gestegen kosten van herstel,inzake de div behandelingen,door medische behandelaars in Rijnstate Ziekenhuis/Klimmendaal/Therapeut/medicijnen:pijn bestrijders/CI scan/Neuraloog/en zoals ik al eerder aangaf, kosten van nabehandeling. En het recht op letselschade/smartengeld, wat nog in behandeling,door de Rechtsbijstand-verzekering. Resumerend:en dat verhoogt de kosten van onze zorgstelsel, in verhoging van de premie in 2024.Maar ook de auto-premie’s in 2024.En dat is te danken,rijden met drank op/gebruik van de smart-phone onder het rijden, en dat is heel divers,in onverantwoord gebruik van de smart-phone Onze zoon werkt in de transport wereld ziet elke dag, aanrijdingen/auto’s op de kop liggen, langs de kant van de weg, ook zijn reden, verkoop die auto, gezien ook mijn fysieke standigheden.en daar hoor je in kiezers-kompas verneem je niets over!

 5. Kamervragen omdat gehandicapten niet bij een NPO programma kunnen komen?

  Trek het dan breder lieve Lucille; Hoe komt een gehandicapte met de trein bij de studio? Er is altijd een mond vol over divers zijn als het gaat om man/vrouw jong/oud maar zit je in een rolstoel blijf vooral achter de geraniums. Uitzondering is Lucille zelf.

  Het is ook geen Hot item bij de komende verkiezingen…

 6. Madelief:geweldige reaktie.Als voormalig ambulant Techneut,heb ik zoveel ellende gezien,jonge en ouderen die zijn omver gereden die nog een andere levensverwachting hadden,en ook financieel in de afgrond zijn geraakt.vooral dat petjes-volk,petje achterste voren,en maling hebben aan veilig-autorijden,en vooral de verkeerde gebruik van de volkswagen-golf want Drugs en andere genots-artikelen moeten zo snel mogelijk aan de gebruikers verkocht worden.vooral in Klimmendaal bij het Dorp in Arnhem,veel ellende gezien in korte tijd.in wat voor wereld-Nederland zijn wij ouderen in terecht gekomen?.Ik weet zoals vele Burgers wel de strafmaat maar dat ga ik hier niet ventileren.

 7. Daarnaast ben ik af, van de vele kosten van het bezit van een auto. GEEN AUTO-WEGENBELASTING MEER.GEEN STEEDS DUURDE VERPLICHTE Apk keuring.Verhoging van de kosten van auto rijden, onderhoudskosten,geen duurdere brandstof etc.maar ik rijd wel elektrisch, met mijn scootermobiel.Vanaf 1980 reed ik met Lpg brandstof, zeer milieu-vriendelijke brandstof,en zeer goedkoop tanken, zowel in Nederland en in de meeste EU landen, en vooral met lange rijs afstanden,met zowel met volle Lpg tank en met een brandstof tank kon je zeer ver rijden, ook op vakantie. Maar de overheid heeft alles er aangedaan, in de verhoging van de wegenbelasting, en Lpg brandstof prijs,want het verdienmodel was zeer laag.LPG-gas werd afgefakkelt in Pernis, en nu moeten we allemaal E-Auto gaan rijden. Daarnaast zijn de reparatie-kosten van E-auto’s sterk gestegen, om vooral het herstellen van een aanrijding, alle soft-ware moet weer hersteld worden,etc.En daar hoor je D66 niet over.

 8. Wat ik schandalig vind,dat een ouderen inwoner van Gemeente Rheden die een gedeelte van zijn been,was geamputeerd,een scootermobiel had aangevraagd, via de WPO!6 of 9 maanden moest wachten, maar het was beter, dat hij wat beter was!toen heeft een lezer aangeboden een scootermobiel aan te bieden.Verhaal heeft nog niet lang geleden in de Regionale krant gestaan, via:DE GELDERLANDER.En als inwoner van de Gemeente Rheden, betalen we wel de WOZ premie. En daarmee kunt u beter op reageren. D66. DAAROM BEN IK BLIJ EEN SCOOTERMOBIEL ZELF KAN KOPEN.

  • Laatst was er bij 1Vandaag over hulpmiddelenleveranciers. Rolstoelreperateurs. Drama.

   Wat je zegt, 9 maanden op je scootmobiel wachten. Al die maanden niet kunnen werken of gewoon boodschap doen.
   Die zelfde gemeenten smeren overal regenbogen op, want divers. Dat vind ik helemaal oke, maar denk dan ook aan de mensen met een beperking.
   Het is niet dat deze mensen om een gunst vragen. Het is een recht.
   Zo.
   Fijne dag.:-)

 9. Herstel:WMO. Daarnaast D66 zijn de brandstofauto’s al jarenlang door de nieuwste technieken, zeer milieu vriendelijk gemaakt,en in samenwerking met de oliemaatschappijen, miljarden geld geïnvesteerd.Door betere oliesoorten oa 5w30 en de 0w30 viscositeit, voor minder inwendige vrij ING van de motor-onderdelen etc. En nu wordt het E-rijden door onze strot geduwd.

 10. Waar die D66 Kamerlid zich druk over zal moeten maken dat er een zeer groot probleem is ontstaan voor plaatsing van de scootermobiels oa bij woningbouwcor.Vooral door fysieke problemen en dat is een bekend gegeven,door oa aanrijdingen wat vooral senioren treft en andere oorzaken van oud worden.Maar er is een praktische oplossing,het plaatsen van een scootermobielberging,via:scootmobielberging.nl en zulke belangrijke informatie zou meegenomen worden door de politieke partijen zorg goed voor de ouderen en maak dat mogelijk om met hulp van financiële ondersteuning dat mogelijk te maken,voor de aanschaf van een scootmobielberging.En dat is zeer groot dilemma,tekort aan scootmobielplaatsing.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*