‘Tijdens de coronacrisis worden media hoofdzakelijk gedomineerd door witte mannelijke experts, professoren, economen’

Afgelopen dagen stond NOS in het nieuws over de wijze waarop zij met diversiteit omgaan. Ook in België is diversiteit bij de publieke omroep een belangrijk onderwerp.

Parlementslid Elisabeth Meuleman van de Groenen (de Vlaamse variant van Groenlinks) heeft hierover vragen gesteld aan Benjamin Dalle (Minister Jeugd en Media).

In haar brief attendeert zij de Vlaamse minsister op het artikel ‘A handful of experts dominate debates in Flemish media’ op de website International Journalists’ Network. Daarin staat dat steeds aan dezelfde mensen, hoofdzakelijk witte mannen van middelbare leeftijd, gevraagd wordt om hun opinie te geven in de media. Vrouwen, jongere experts en gekleurde landgenoten hinken achterop

VRT heeft net als NPO de opdracht om voldoende diversiteit in haar programma’s mee te nemen. Volgens haar scoort VRT al goed wat betreft het behalen van kwantitatieve doelstellingen rondom diversiteit. Door nieuwe maatregels verwacht ze dat de VRT nog extra stappen kan nemen.

Meuleman: ‘Ook tijdens de coronacrisis worden de media hoofdzakelijk gedomineerd door witte mannelijke experts, professoren, economen, … op een paar uitzonderingen na (verdeling: tegenover ongeveer 25 mannen komen 3 vrouwen aan het woord). Eén zwaluw maakt de lente niet.”

Ze wil graag van de minister weten of de VRT ondersteunende maatregelen kan ontwikkelen die mogelijke experts meer ‘mediaproof’ maken en dus over de streep kunnen trekken, waardoor er meer diversiteit zal ontstaan.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*