’Stilteprotest’ op stoep van NOS

Zo’n dertig mensen hebben gisteren gehoor gegeven aan de oproep van actiegroep Viruswaanzin om op het Mediapark in Hilversum te protesteren tegen het ’ontbreken van eerlijke en kritische journalistiek’ bij mediabedrijven. Zij deden dat in stilte, tijdens het lawaaiige luchtalarm van 12 uur.

De bijeenkomst op de ’Dag van media-alarm’ was aangekondigd op de Facebookpagina van Viruswaanzin, de actiegroep tegen de coronamaatregelen. Daarop was ook opgeroepen tot protesten bij de hoofdkwartieren van De Volkskrant in Amsterdam, het Algemeen Dagblad in Rotterdam en Omroep West in Den Haag en bij ’Je lokale verzakende mediabedrijf’.

Op het plein voor de entree van het NOS-gebouw verzamelden zich tegen het middaguur zo’n dertig mensen, jong en oud. Met krijt tekenden zij grote harten op het plaveisel. Zonnebloemen en andere bloemen werden in de harten gelegd en aan de rij metalen palen bij de voorgevel geplakt. Vergezeld van teksten als ’NOS we’re really tired of your bullshit’, ’Check de feiten journalist! Dat is jouw werk’ en ’Alleen samen krijgen we de overheid onder controle’. 

Een van de demonstranten hield een spontane toespraak. ,,Voor heel veel mensen geldt: Veeg die stront uit je ogen en kijk en luister!” De man haalde uit naar de ’zogenaamde kwaliteitskranten, die allemaal zijn ingepakt, tot en met Geenstijl’. En naar de leden van de Tweede Kamer. ,,Die hebben de kaken stijf op elkaar gehouden en zichzelf een brevet van onvermogen gegeven.” 

Achterste benen

Maar er is hoop. ,,Een heleboel mensen staan op hun achterste benen”, hield de man zijn medestanders voor. Een vrouw, die samen met een andere vrouw een spandoek met de tekst ’Eerlijke media’ droeg, meldde daarop dat Lange Frans – de artiest is zeer kritisch over de rol van de media en de politiek tijdens de coronacrisis – ’een goede jongen’ is.

Tijdens het luchtalarm stonden de demonstranten in een halve cirkel, gezichten richting NOS-gebouw, zwijgend, de meesten met de hand voor de mond. Erna werd tot slot, hand in hand, een ’cirkel van energie, vrijheid en positiviteit’ gevormd. ,,Voel de energie. We worden met steeds meer, we worden rustiger en sterker, we weten steeds meer”.

Een applaus weerklonk, waarna een alternatieve tekst van ’Another brick in the wall’ van Pink Floyd ten gehore werd gebracht. ’We want honest information. We don’t want to be mislead’, klonk het op het NOS-plein. Maar ook, heftiger: ’We don’t need your fucking lies!’. En na afloop was er nog een uitroep richting NOS-gevel: ’We will tear down this wall!’. 

Daarna werd, in gemoedelijke sfeer, nagepraat over de demonstratie in het vaderlandse mediahart.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*