Spotify geeft inzicht in Nederlands luistergedrag

Taylor Swift is de best beluisterde artiest van Nederland in 2023, zo blijkt uit de jaarlijkse streamingdata. Daarmee staat er voor het eerst in 11 jaar weer een vrouw bovenaan de luister-ranglijst. Het nummer ‘Stiekem’ van Maan en Goldband werd door Nederlanders het meeste afgespeeld. ‘Geuze en Gorgels’ was de favoriete podcast van dit jaar. In 2023 blijkt dat artiesten van eigen bodem het goed doen: de helft van de top 10 meest beluisterde artiesten bestaat uit Nederlanders en er werd in 2023 nog meer naar muziek van artiesten uit ons land geluisterd dan vorig jaar.

Het einde van het jaar nadert, en dat betekent dat de favoriete luisterlijst van het jaar er weer aankomt. Aan het einde van het jaar maakt Spotify wereldwijd de muzikale balans op met het Wrapped jaaroverzicht. Niet alleen krijgen alle individuele gebruikers een persoonlijke analyse en overzicht van de door hen meest beluisterde content: Spotify deelt daarnaast inzichten uit de streamingdata van meer dan 574 miljoen luisteraars wereldwijd.Hieruit blijkt dat Taylor Swift niet alleen in Nederland populair is: ze staat in 100 landen in de top 10 en is de meest gestreamde artiest wereldwijd. Het is 11 jaar geleden dat er voor het laatst een vrouw op nummer 1 wereldwijd staat. Taylor’s voorganger was Rihanna in 2012. Daarmee stoot ze de huidige nummer twee, Bad Bunny van zijn troon, die de afgelopen drie jaar de meest gestreamde artiest was. Miley Cyrus – Flowers is het meest gestreamde nummer wereldwijd. Leuk feitje, ook op Valentijnsdag werd ‘Flowers’ het best beluisterd.

Nederlandse artiesten ook dit jaar populair
Net als voorgaande jaren blijkt dat Nederland nog steeds graag naar artiesten van eigen bodem luistert. Nederlandse artiesten werden namelijk 7% meer beluisterd in 2023, ten opzichte van vorig jaar. De helft van de top 10 best beluisterde artiesten komen uit Nederland: BoefRonnie FlexLijpeKevin en Lil Kleine.Laura Kiesow (Artiesten & Label Partnership Manager, Spotify Music Team Benelux): “We zijn uiteraard ontzettend blij om te zien dat de Nederlandse artiesten het zo goed doen in de Wrapped lijsten. Hiphop en popmuziek van Nederlandse artiesten is al jaren enorm populair, en ook het levenslied heeft een trouwe en groeiende schare fans en scoort grote hits. De top 10 van meest beluisterde artiesten is doorspekt van lokaal talent en de lijst van meest beluisterde nummers wordt dit jaar met Maan aangevoerd door een vrouw van eigen bodem. Geweldig!”Hiphop van eigen bodem en pop zijn dan ook met afstand de meest populaire genres in ons land. Dit is ook terug te zien in de top genres in Nederland:

Internationale artiesten
Toch blijven we ook graag luisteren naar internationale artiesten. Naast Taylor Swift zijn namelijk The WeekndDrakeEd Sheeran en David Guetta ook te vinden in de top 10 meest gestreamde artiesten. Deze artiesten zijn door heel Europa populair, want dit is de Europese top 5:Taylor SwiftThe WeekndDrakeBad BunnyEminem

Podcasts
Podcasts blijven een razend populaire categorie op Spotify. Net als vorig jaar werd de wekelijkse talkshow ‘Geuze en Gorgels’ het best beluisterd in Nederland, gevolgd door ‘BROERS’ van Sam en Rijk Hofman. Opvallend, want ‘broers’ is de meest gebruikte zoekterm voor podcasts in Nederland. Internationaal staat de podcast The Joe Rogan Experience bovenaan de populariteitslijst.

Top 5 throwbacks
Naast podcasts houden de Spotify luisteraars af en toe van een goede throwback. De top 5 throwback songs zijn:Coldplay – YellowEminem – Without meTears For Fears – Everybody Wants To Rule The WorldThe Police – Every Breath You TakeEminem – The Real Slim Shady

Jouw Spotify Wrapped 2023
Vanaf vandaag krijgen Spotify luisteraars ook het persoonlijke jaaroverzicht te zien waar velen zo reikhalzend naar uitkijken. De Wrapped 2023 ervaring was eerder alleen in de app te vinden, maar dit jaar ook in je browser en via Spotify.com/Wrapped.

Net als ieder jaar zijn er ook dit jaar nieuwe features aan de Wrapped ervaring toegevoegd:

Nieuwe data- verhalen: 
Aan de hand van je luistergedrag wordt je ingedeeld in één van de 12 luister-types die omschrijven hoe je dit jaar op Spotify hebt geluisterd. Ga je bijvoorbeeld snel van de ene artiest naar de andere? Dan ben je waarschijnlijk een Shapeshifter. In ‘Sound Town’ wordt je gekoppeld aan een stad op basis van je luistergedrag en gedeelde liefde voor een artiest. Zo kun je aan de hand van je luistergedrag zien in welke stad je muzikaal gezien thuishoort.

Wrapped fan-favorieten verschijnen op een nieuwe manier: het Top 5 Genres-verhaal krijgt een nieuw ontwerp. In ‘Top 5 Artiesten’ zie je voor elke artiest in welke maand je hier het meeste naar hebt geluisterd. Hier staan bovendien persoonlijke videoboodschappen van je favoriete artiesten voor je klaar.

Wrapped Feed: De Wrapped feed staat direct op je Spotify startscherm. Hier vind je de beste afspeellijsten, merch van je top artiesten, concerten bij jou in de buurt en nog veel meer.

AI DJ en Blend worden toegevoegd: 
AI DJ neemt gebruikers mee door hun favoriete artiesten, genres, nummers en meer. Dit jaar kun je vrienden uitnodigen om een Blend te maken en op het filter ‘2023 Wrapped Top Songs’ te tikken om al je topnummers van dit jaar te combineren in één gedeelde afspeellijst.Kijk voor meer informatie op Spotify For The Record. Beeldmateriaal vind je hier.

Top 10 meest gestreamde artiesten in Nederland
Taylor Swift
The Weeknd
Boef
Drake
Ed Sheeran
Ronnie Flex
Lijpe
David Guetta
Kevin
Lil Kleine

Top 10 meest gestreamde nummers in Nederland
Maan, Goldband – Stiekem
Miley Cyrus – Flowers
Marco Schuitmaker – Engelbewaarder
Claude – Ladada (Mon Dernier Mot)
Goldband – Noodgeval
Loreen – Tattoo
Tiësto – Lay Low
Libianca – People
FLEMMING – Paracetamollen
Metejoor,
Hannah Mae – Wat Wil Je Van Mij

Top 10 meest gestreamde podcasts in Nederland
Geuze & GorgelsB
ROERS met Sam & Rijk 
The Joe Rogan Experience
Door de ogen van de Koning
Moordzaken 
De Podcast Psycholoog
HELD IN EIGEN VERHAAL
De Bennies
NU.nl nieuws
NRC Vandaag


Podcasts
Podcasts blijven een razend populaire categorie op Spotify. Net als vorig jaar werd de wekelijkse talkshow ‘Geuze en Gorgels’ het best beluisterd in Nederland, gevolgd door ‘BROERS’ van Sam en Rijk Hofman. Opvallend, want ‘broers’ is de meest gebruikte zoekterm voor podcasts in Nederland. Internationaal staat de podcast The Joe Rogan Experience bovenaan de populariteitslijst.


Top 5 meest gestreamde podcasts wereldwijd
The Joe Rogan Experience
Call Her Daddy
Huberman Lab
Anything Goes With Emma Chamberlain
On Purpose With Jay Shetty

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*