Omstreden activist Abou Jahjah trapt VPRO Zomergasten af

De Zomergast die eind deze maand het spits gaat afbijten in de VPRO serie praatprogramma’s op zondagavond (NPO 2, 20.15 uur) is een omstreden figuur. Het is de Libanese activist en publicist Dyab Abou Jahjah. Volgens presentator Thomas Erdbrink is hij invloedrijk in het debat over immigratie en burgerrechten in België.

“Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld. Dit jaar wil hij zijn zelfbenoemde burgerrechtenbeweging, Movement X, naar Nederland brengen”.

Schipperen
Abou Jahjah zelf  over zijn Zomergastenavond: “Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Zoeken naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid. Ik hoop dat de kijker inzicht krijgt in mijn ideeën en idealen en schuw daarbij een beetje discussie niet. Bovenal wil ik dat de kijker plezier beleeft aan de fragmenten en het gesprek.”

Jahjah, die in Brussel woont, schrijft een wekelijkse column voor de Belgische krant De Standaard. Zijn nieuwste boek ‘Pleidooi voor radicalisering’ verschijnt op 15 september bij De Bezige Bij, maar is al voor verschijning omstreden omdat enkele schrijvers, onder wie Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa aankondigden De Bezige Bij te verlaten als het pamflet van Abou Jahjah wordt gepubliceerd.

 
Na Abou Jahjah, zo werd deze week via de Facebook van VPRO Zomergasten geleidelijk duidelijk, zijn achtereenvolgens Arjen Lubach, Hedy d’Ancona, Griet Op de Beeck, Andrea Maier en Mark Rutte te gast.(foto Merlijn Doomernik/vpro.nl)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*