Slob geeft duidelijkheid over blokkering van downloaden NPO-streams

Kamerleden Van Meenen en Sneller (beiden D66) stelden vorige maand vragen aan Minister Slob naar aanleiding van het nieuwsbericht ‘NPO blokkeert mogelijkheid om programmastreams te downloaden’. Minister Slob heeft een reactie gegeven waarom deze NPO-streams niet meer te downloaden zijn.

Slob: ‘De NPO is met de introductie van NPO Start in 2017 overgegaan naar een nieuw technisch platform waarin de programma’s voorzien zijn van digital rights management (DRM). Deze technologie beschermt auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen zonder toestemming kopiëren, herpubliceren en exploiteren, zoals gedaan werd door een aantal commerciële websites. De NPO heeft uitgelegd dat er drie hoofdredenen zijn voor het invoeren van DRM: 1: buitenlandse producenten vragen om bescherming, 2: het ontstaan van vaak onvolledige ‘klonen’ van NPO Start zorgt voor verwarring bij het publiek over de status van een kloon en 3: de NPO kan niet correct rapporteren over zijn online bereik en het effect van zijn publieke taak. De feitelijke verandering die per maart is doorgevoerd is het uitzetten en afbreken van het oude technisch platform zonder DRM.’

Ondanks dat NPO programma’s door publiek geld wordt gefinancierd is Minister Slob niet van mening dat deze vrij beschikbaar moeten zijn.

‘Dit kan ook niet van de publieke omroep verlangd worden omdat de omroepen vaak zelf niet de rechten hebben om programma’s als downloads aan te bieden. Als er toch wordt gedownload dan ontstaat een illegale activiteit. Er kan niet van een publieke instelling als de NPO worden verwacht dat hij afspraken en rechten van producenten, omroepen en makers negeert’, aldus Slob.

Scholen en andere non-commerciële onderwijsinstellingen kunnen volgens de Minister wel gebruik maken van NPO content.

‘Non-commerciële onderwijsinstellingen kunnen in nader afgebakende gevallen wel kopieën maken van beschermd materiaal, tegen een billijke vergoeding. .Hergebruik van programmamateriaal wordt door de omroepen al gefaciliteerd via het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De omroepen maken het op die manier mogelijk dat docenten en uitgevers toegang krijgen tot hun audiovisueel materiaal’, aldus Slob.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*