De Podcast-Top 5 van Herbert Codée

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Herbert Codée (oa EO en De Radio Podcast).

Codee: ‘Naast het presenteren van De Radio Podcast en als initiatiefnemer van curatieplatform PodcastStart heb ik onlangs honderden podcasts geselecteerd. Dit was niet gemakkelijk in het enorme aanbod. De podcasttips die ik je geef zijn een selectie van podcasts die ik recent heb beluisterd of ontdekt heb tijdens Podcastday in Londen. Uiteraard geheel in willekeurige volgorde.’

1. Death in Ice Valley
Eind 1970 vinden wandelaars in de Isdalen-vallei, een ruig natuurgebied nabij de Noorse kustplaats Bergen verbrande resten van een vrouw. Saillant detail: de vrouw was niet als vermist opgegeven en er zijn geen getuigen. Om wie gaat het? Een bijzonder spannende true-crime podcast gemaakt door de BBC en Noorse omroep NRK. Bijzonder aan de podcast is dat de Facebook communitie met 18.000 volgers mee speurt, dit resulteert in een nog nieuw te verschijnen extra aflevering.

2. Een podcast over media
Sind 2016 ben ik opnieuw podcasts gaan luisteren, de podcast over media is een klassieker geworden. Vooral de laatste aflevering van 7 juni vond ik heel boeiend en leerzaam. Er werd uitgebreid stilgestaan bij wat de bedrijven van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth recent hebben meegemaakt. Knap hoe ze zich beiden kwetsbaar opstelden. Iets wat te weinig gebeurt in Hillywood en omstreken.

3. Welcome to Nightvale
In Londen gaf Jeffrey Cranor een ted-talk achtige presentatie vol passie over de kracht van audio en over zijn meesterwerk ”Welcome to Nightvale”. Een fictie podcast die hij in 2012 begon als spel, dit kwam niet van de grond en uiteindelijk werd dit een zeer succesvolle podcast over een fictieve stad Night Vale, waar verschillende karakters allerlei vreemde dingen meemaken. Bijzonder knap gemaakt.

4. Chernobyl podcast
Ik heb de serie niet gezien maar ben wel begonnen aan de podcast Chernobyl. Alleen al omdat dit het levenswerk is van regisseur Craig Mazin. Zijn obsessie voor historische details, de backstage verhalen over het realistisch neerzetten van de productie zijn interessant. Maar bovenal het vertellen van de waarheid over een ramp die omringt is met leugens is wat mijn intrigeert aan deze podcast.

5. De Ongelooflijke podcast
De Ongelooflijke Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Boeiende interviews met o.a. Arjan Lubach en Maarten van Rossem over de zin en onzin van geloven anno 2019. Een podcast die je na het luisteren nog een tijdje laat nadenken.

Kijk voor meer informatie op OnlineRadioAwards.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*