Shula Rijxman: ‘We moeten de werkelijkheid soms een handje helpen’

Vandaag gaf de NPO-bestuursvoorzitter een interview in het NPO Radio 1-programma Kunststof. In het programma werd onder andere gesproken over haar wens om meer vrouwen bij de omroepen te willen hebben. Presentator Jellie Brouwer vroeg aan Rijxman of zij heeft bepaald dat er een vrouw in de DWDD-opvolger zou moeten komen.

Rijxman: “Ik heb erom gevraagd in mijn speech, maar het wordt door de directie bepaald. Die kiest in alle onafhankelijkheid en die heeft rekening gehouden met mijn wens. Mijn wens is een wens die we allemaal moeten hebben, want de Nederlandse bevolking bestaat minimaal 50 procent uit vrouwen, dus dat wil je terug zien bij de Nederlandse publieke omroep. Dat gaat kennelijk niet vanzelf en dan moeten we de werkelijkheid soms een handje helpen.”

De uiteindelijke presentator wordt volgens Rijxman gekozen door de directie televisie. Rijxman: “Frans Klein komt naar mij en stelt voor dat Margriet van der Linden de plek moet krijgen. Formeel teken ik als voorzitter van de raad van bestuur dan het programma in. Formeel kan ik zijn voorstel weigeren, maar dat doe je alleen als er een procedurefout is gemaakt. Neemt niet weg dat Frans en ik veel gesprekken hebben. Uiteindelijk geef ik formeel het eindoordeel, maar pas na overleg met directie televisie of -radio. “

Luister hier de hele aflevering van Kunststof

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*