Rutger Radstaake (NPO Radio 2): ‘De studio’s voelen soms als mijn tweede thuis’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Rutger Radstaake (NPO Radio 2).

Je staat elke werkdag om 2:45 op om vanaf 4 uur radio te maken. Hoe heb jij je dag verder ingedeeld?
Mijn dag bestaat eigenlijk voornamelijk uit doen wat ik het leukst vind: bezig zijn met radio. Na ‘Zet ‘m op : Rutger’ steek ik de gang over naar de studio van NPO Radio 5. Daar doe ik dan vanaf 6 uur de samenstelling van de ochtendshow met Jeroen van Inkel. Als die uitzending om 10 uur afgelopen is, doe ik alvast wat voorbereidingen voor de dag erna of hebben we een overleg op de redactie. Meestal blijf ik dan veel te lang ‘hangen’, waardoor die studio’s soms een beetje voelen als mijn tweede thuis .

De rest van de dag gebruik ik om leuke dingen voor mijn show op NPO Radio 2 te bedenken. En om 21.15 weer snel naar bed! Het is een heftig ritme, maar ik geniet er zo hard van om elke dag een programma te kunnen maken op de leukste zender van Nederland, dat ik dat heftige ritme direct vergeet als ik mijn eerste plaat heb ingestart. Daardoor geeft het eigenlijk meer energie dan het me kost. 

In hoeverre is jouw programma echt een BNNVARA-programma?
Ik ben mijn radiocarrière bij de publieke omroep begonnen bij BNNVARA, toen het voor de fusie nog alleen VARA was. Daar is het DNA van de omroep er wel met de paplepel ingegoten. Ik ben van nature heel geïnteresseerd in mensen en geniet ervan om hun verhalen, beweegredenen en gedachten te horen over alles wat hen bezighoudt. Dat heeft veel raakvlakken met BNNVARA, dus die kernwaarden neem ik dus automatisch met me mee als ik radio maak. Daarnaast werk ik samen met producers van de BNNVARA Academy, die elke dag weer met frisse nieuwe ideeën komen. Daarbij prikkelen we elkaar om de grenzen op te zoeken en nieuwe dingen te proberen.

De nachtluisteraars hebben in de nacht veel keus. Waarom zouden luisteraars hun radio op “Zet ‘m op : Rutger” moeten zetten?
Als je kijkt naar de muziekprogramma’s die op dagelijkse doordeweekse basis worden gemaakt, dan vind ik de keuzemogelijkheden nog niet heel eindeloos. Dus je komt me vanzelf wel een keer tegen als je zapt bij een liedje dat je iets minder leuk vindt. Ik ben er immers elke dag!

Daarnaast geloof ik er heel erg in dat als je je eigen koers vaart en staat achter hetgeen je doet, je vanzelf opvalt. Dus ik zou zeggen: kom eens langs, en probeer het eens uit! Dan zorg ik voor de gezelligheid op je werk of onderweg, met een vrolijke nachtshow waarin je alles kan verwachten.

Veel radiomakers melden dat nachtradio de meest intieme vorm van radiomaken is. Hoe ervaar jij deze ‘intimiteit’?
Als heel intens! Ik sta er na iedere uitzending ook weer van te kijken dat geen enkel detail de luisteraar ontgaat. Als ik een keer die ene jingle niet draai die ik normaal wel altijd draai, dan krijg ik daar meteen een appje over. En iedereen is enorm betrokken bij het programma. Dat merk ik aan alles. Vaak krijg ik berichtjes dat het ze niet lukt om via de telefoon er ‘doorheen’ te komen. Dat is te gek!
 
Wat is volgens jouw de magie van nachtradio?
De hele nacht heeft iets magisch. Misschien is die wel het best te vergelijken met een avondje in de kroeg waarbij je in een uitgelaten stemming bent. En daardoor kan alles. Dat gevoel probeer ik zoveel mogelijk te laten weerklinken in de uitzending. We maken er echt samen een dik feestje van! 

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

8 Comments

 1. Ik heb een paar keer naar zijn programma geluisterd en heb geconcludeerd dat ik hier mijn tijd niet meer aan besteed. Ik vind het allemaal erg flauw en de interactie met de luisteraars is erg matig, Niks nieuws onder de zon. Hi) lacht maar een beetje om zijn eigen flauwe grapjes en verder totaal geen inhoud. Waar blijft Marisa Heutink? Kon je tenminste nog eens lachen. Zij is wel erg origineel.

 2. Het is vast een aardige kerel, maar ik vind het niveau ver beneden peil! Flauw onsamenhangend en een platform voor popiejopie´s. Staat in schril contrast met de rest van radio 2.

 3. Wat een verschrikkelijk programma. Die zeurende stem van die gast is niet om aan te horen. En al helemaal niet half 5 ’s ochtends.Vorige week zat ‘ie wat in het Duits te lullen. Wát een aanfluiting. Weg met die klier

  • Rutger heeft best wat humor, helaas begint hij steeds meer en meer met uh uh uh uh uh uh uhm uh uhm…..
   Waarom hij dat Duits er tussendoor doet, met voor 5 uur een jingle en na 5 uur de Duitse plaat… Tja… Dat is een keuze.
   Verder draait hij leuke muziek. Al heeft het heel soms het karakter van wat eerder Henk Westbroek presenteerde: Vara’s vuurwerk….

 4. Rutger doet er alles aan om een inter actief programma ervan te maken. Hij reageert live op berichten en verzoeken van de luisteraar. Heb ik zelf meegemaakt. Voor de rest een positief ingesteld persoon!

 5. Ruger Toppie, ik ben een groot fan van jou Programma op radio 2.
  En die lieve stem van Rosa ..is ook fijn wakker worden met een kopje koffie en een
  Sigaar.
  Ik kom zelf uut de achterhoek uut Grolle/Groenlo vestingstadje tussen Eibergen en Lichtenvoorde.

  Ik vind jou format goed,interactie met de chauffeurs..en de over-aanwezige “Jan de Krantenman.
  Und Die Deutche Schallplatten machen alles noch Scheuner..

  GrúSSe Berné Huirne

  • Wat een geweldige persoonlijkheid. Oprecht geïnteresseerd in de ander. Heerlijk snel en interactief, maar altijd met respect voor de ander. Jammer dat je stopt bij radio2. Prachtige radio.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*