Sophie Hijlkema (3FM): ‘Nachtradio geeft je het ‘wij tegen de wereld’ gevoel’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Sophie Hijlkema (AVROTROS- 3FM).

Je bent van maandag tot en met donderdag tussen 4 en 6 op 3FM te horen. Wat voor een impact hebben deze tijden op jouw sociale leven? Als je net begint met nachtwerk is het enorm wennen om je ritme om te gooien. Jij bent actief als je omgeving op één oor ligt, dat is een hele vreemde gewaarwording. Ik ben een ramp achter het stuur dus een rijbewijs heb ik niet, wat betekent dat ik om 01:00 bij 3FM aankom met de laatste trein, en s’ochtends vroeg mijn bed in duik om te slapen. Hoe langer je het doet, hoe meer jij -en je omgeving- eraan went. Vrienden zie ik in de avonden en in het weekend hou ik het dan weer het langst vol in de kroeg, wat ook weer iets heel grappigs heeft als je dit ritme hebt! 

Je werkt voor AVROTROS en 3FM. Hoeveel AVROTROS en 3FM zit er in je?
3FM staat voor liefde voor muziek en je grenzen verkennen, zo zie ik het in ieder geval. Het beste en het slechtste uit mezelf halen is iets wat ik graag onderga, en een interessant onderzoek vind, en daar is deze zender perfect voor. De luisteraar staat daar precies hetzelfde in: ik ken geen luisteraar die zo open en eerlijk is en zichzelf durft bloot te geven als die op 3FM. Dat is heel waardevol en schept een band.

Avrotros is samenhorigheid, een feestje bouwen en je thuis voelen. Als we als groep een uitje hebben voel ik dat ook écht zo: vanaf het eerste moment al. We zijn heel close als collega’s en kunnen het ook van elkaar hebben als we het oneens zijn, of kritiek hebben. Die openheid vind ik heel belangrijk. Mensen zijn vaak bang voor confrontatie, terwijl dat juist de kern raakt.

Op je 3FM-pagina staat dat je de opleiding Journalistiek niet hebt afgemaakt. Heb je nog wel geleerd dat je nog steeds in je huidige radiowerk gebruikt?
Ik had mijn opleiding graag afgemaakt, maar mijn studiepunten lieten het niet toe. Interviewen, schrijven en op pad gaan om verhalen te verzamelen vond ik fantastisch, maar drie uur achter elkaar economie volgen dan weer de hel. Al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat ik moet doen, ondernemen, bewegen. Aan zo’n tafeltje zitten tijdens tentamens vond ik killing, en klapte ik dicht. Die vorm van toetsen ligt me totaal niet. Conclusie: ik heb ruimte nodig om te bewegen! En uiteindelijk is het wonder boven wonder toch gelukt om bij de radio terecht te komen zonder dat papiertje, mazzelpik die ik ben. En stiekem een kleine opluchting.

Het NPO Radiohuis gaat steeds drukker worden, want eind dit jaar komen ook Radio 2 en 5 in het pand. Kom je nu veel vakgenoten tegen als je net voor je uitzending het pand binnenloopt?
Zelden! Wat jammer is, want ik spreek graag collega’s die bij andere zenders werken.

Wat maakt volgens jou het maken van nachtradio wezenlijk anders dan radio overdag?
Heel simpel: je hebt meer tijd. En met meer tijd heb je automatisch meer ruimte om in te zoomen op onderwerpen die je belangrijk vind, en daarmee heeft de luisteraar ook een groter podium. Er is geen reclame, geen live nieuws, geen files. Nachtradio geeft je het ‘wij tegen de wereld’ gevoel: terwijl iedereen slaapt, ben jij met de luisteraar wakker en hoeft niemand zich eenzaam te voelen. Nachten draaien is één grote speeltuin! 

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*