RTV Noord omzeilt politiewoordvoering

De kranten van de NDC Media Groep en de drie noordelijke regionale omroepen overleggen hoe ze samen om de formele politiewoordvoering heen kunnen werken. Een opmerkelijk standpunt, verwoordt door hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord in een blog op de site van zijn omroep.

Pas geleden zijn er verschillende aanvaringen geweest tussen pers en politie in de regio. Volgens Van den Berg hapert de voorlichting van de politie door reorganisaties. Bereikbaarheid EN bereidheid zijn afgenomen. “Verslaggevers en redacteuren klagen zonder uitzondering over de nieuwe werkwijze,” aldus Van den Berg.

Geloofwaardig
En gesprekken met de korpsleiding hebben niets opgeleverd, al was er “alle begrip voor ons ongenoegen”. “Daarom hebben we nu, met alle genoemde media, besloten onze verhouding met de politie te herzien.We willen graag geloofwaardig blijven en serieus genomen worden”. De oprichting van de landelijke politie heeft ook in Noord-Nederland diepe sporen getrokken. Zo is de afdeling voorlichting gereorganiseerd en vooral ingekrompen. “Alle begrip voor de problemen die dat oplevert. We hebben zelf ook te maken met bezuinigingen en reorganisaties”.
 
“Ons probleem: de voorlichting van de politie hapert. Beschikbaarheid, bejegening, het verschil met de oude situatie is op zijn zachtst gezegd opvallend. Een belangrijk onderdeel van het politiewerk is het goed informeren van het publiek. Over het politiewerk”.

“In het verleden ging dat, met respect voor elkaars verschillende taken, eigenlijk best goed. Was er wat aan de hand, dan belden we even en kregen we nadere informatie, voor zover het belang van het onderzoek dat toeliet. Voor dat laatste was meestal alle begrip. Wilde de politie het publiek betrekken bij een opsporing, dan kregen wij een telefoontje”.

 
Rol
“En als dat begrip er niet was, dan botste het. Soms heftig. Niks mis mee. Wij zijn geen verlengstuk van de politie, de politie is geen journalistiek bedrijf. Uiteindelijk kwam het wel weer goed. Omdat we elkaars rol goed begrepen. En omdat journalisten en politiemensen vanwege het werk vaak op dezelfde plek zijn. We kennen elkaar”.
 
“Maar sinds de reorganisatie bij de politie is dat wederzijdse begrip omgeslagen in irritatie. Wij willen graag nieuws zo goed mogelijk brengen. Met de juiste informatie. De officiële politiewoordvoerder is daarbij een (vaak) waardevolle bron. Omdat ze het monopolie hebben op onderzoeksinformatie. Zij willen vast niet dat de media allerlei onzin de wereld insturen. Volgens mij is daar ergens een gezamenlijk belang”. (foto Youtube.com RTV Noord)
 
Bron: RTVNoord.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*