RTL krijgt een nieuwe huisstijl

De zenders van RTL Nederland, waaronder RTL 4 en RTL 5 krijgen binnenkort een nieuwe vormgeving. De vormgeving is vrijwel gelijk aan die van Duitsland (op de kleurstelling na).

32 Comments

 1. Dat werd wel tijd inderdaad maar dit stond al een tijdje in de planning maar blijkbaar ‘on hold’ i.v.m. de fusie plannen met Talpa die er nog lagen.

 2. Zal wel aan het begin van het nieuwe TV seizoen worden, zoals altijd als er nieuwe vormgeving/idents in gebruik worden genomen bij RTL.

 3. Proberen nu ze met een gejat logo van RTL-Duitsland de boel te redden? RTL heeft gewoon z’n beste tijd gehad! Zo ontzettend saai!

 4. Kleine aanvulling:
  Het is de bedoeling dat de logo’s op die van de Duitse RTL lijken. Alle RTL-zenders die onder RTL Group vallen, krijgen dit basislogo. RTL Deutschland startte hiermee in 2021, RTL Hongarije in 2022 en nu is RTL Nederland aan de beurt. Het valt binnen het project RTL United om het merk RTL sterker en herkenbaarder in de markt te zetten.

 5. Niets gejat, het is beleid van RTL Group. Elke RTL zender ziet er straks op hoofdlijnen hetzelfde uit. Binnen de huisstijl zijn er nog heel wat mogelijkheden om mee te spelen overigens. Als je een paar weken RTL Duitsland kijkt kan je dat ook zien.

  Ik hoop dat ze de huisstijl en studio van het nieuws ook volledig omgooien. Dat ziet er strak en prachtig uit.

  Nadeel blijft dat de rechten voor programma’s per land verschillen. Ik zou enkele Duitse programma’s graag in Nederland zien, maar omgekeerd ook.

 6. Hopelijk laten ze het logo in de linker bovenhoek nu gewoon transparant en niet dat de station colour, in het geval van RTL 4, oranje blijft voor ruim 3 minuten. Slaat nergens op.

 7. Snap niet dat ze er zoveel moeite en geld in steken in lineaire TV. Volkomen achterhaald. Liever helemaal geen logo’s in beeld. Het is beeldvervuiling. De Engelse snappen dat heel goed en hebben zo min mogelijk opsmuk op het scherm.

   • BBC nog steeds niet gelukkig. ITV heeft al heel wat jaartjes een logo in beeld, gewoon heel subtiel en transparant en niet zo megalomaan als bij ons.

    • De meeste logo’s op tv gaan na korte tijd naar transparant toe. Op zich heeft een merk ook wel het recht om zich te tonen zoals zij het willen. Waarom stoort het jou?

  • Er is binnen deze huisstijl heel veel creativiteit mogelijk in idents en aankondigingen. Dat blijkt alleen niet uit het eenvoudige plaatje van het logo. Er schijnt ook een filmpje van te zijn. Iemand bij het AD heeft dat. Die deelde deze plaatjes wel maar het filmpje niet.

 8. Het is voor een bedrijf als de RTL-group natuurlijk kostentechnisch gezien erg logisch om voor een uniforme huisstijl te gaan. Op zich grappig dat jaren geleden de rtl-groep ook al koos voor een uniforme huisstijl maar dat is ook weer veranderd. Nu dus opnieuw alles gelijk trekken. Ben erg benieuwd hoe ze de verschillen in zenders over laten komen in de idents?
  Mbt RTL-nieuws, dat is inmiddels ook weer 9 jaar oud en ook hier zie ik wel gebeuren dat ze kiezen voor gelijkende studio’s als bijv Duitsland.

 9. In Luxemburg is de nieuwe huisstijl nu ook live. Wel hetzelfde beeldlogo, maar niet hetzelfde audiologo. Dat was grappig genoeg een oude RTL pingel zoals in de jaren ’90.

  In Luxemburg is meer beeld gebruikt in de idents en de titels zijn over het algemeen kleiner. Het nieuws heeft de oude studio gehouden, maar over het algemeen wel de nieuwe grafische stijl zoals RTL Aktuell in Duitsland. Naam en titelbalkjes zijn dan weer anders.

  Kortom: wel dezelfde logo’s en lettertypen, maar veel mogelijkheden voor lokaal maatwerk. Grote verrassing wat wij binnenkort krijgen in Nederland.

 10. Ik dacht dat het een tijdelijk oudwerwets logo was ivm. 4 & 5 Mei. Niet dus.
  Maar inderdaad wat een saai logo zeg

1 Trackback / Pingback

 1. Vanaf vandaag heeft RTL een nieuwe vormgeving - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*