Nachtzuster bestaat 12,5 jaar

12,5 jaar geleden klonk voor het eerst het liedje Nachtzuster van Doe Maar om vijf minuten over twee ’s nachts, en presenteerde Astrid de Jong voor het eerst het gelijknamige programma voor MAX op NPO Radio 1.

Op 8 april 2023 viert nachtzuster Astrid het 12,5-jarig jubileum van het programma, waarin vier uur lang mensen kunnen bellen met de meest uiteenlopende vragen, en luisteraars vervolgens kunnen doorgeven hoe zij denken, of weten, dat het zit.

“Als een olifant overlijdt in Artis, moet de verzorger hem of haar dan begraven”, is een voorbeeld van één van die vragen. Of “Wat is er gebeurd met de iconische klapschaatsen van Falco Zandstra?” In het MAX-radioprogramma Nachtzuster kan ieder onderwerp ter sprake komen, van zware kost, tot triviale kennis.

In 12,5 jaar tijd kwamen er meer dan 10.000 verschillende vragen voorbij, en bijna allemaal werden ze in meer of mindere mate beantwoord. In ieder geval leverde het interessante gesprekken op. 

Dit programma en De Jong zelf werden in 2017 beiden genomineerd voor de Zilveren Reismicrofoon. Zowel in 2016 als in 2019 ontving Nachtzuster de RadioFreak Award voor Beste Nachtprogramma. Op 21 januari 2021 werd Nachtzuster verkozen tot beste nachtprogramma op de Nederlandse radio en ontving De Jong van vakmediaplatform Spreekbuis.nl de Nachtwacht Award 2021.

8 Comments

  1. het liedje nachtzuster staat op het album 4us en verscheen in 1983. inmiddels dus 40 jaar oud en vast wel eerder dan 12,5 jaar geleden om vijf minuten over twee ’s nachts gedraaid

  2. Persoonlijk vind ik dat Astrid de Jong geen prettige stem heeft, zij valt weleens in voor collega’s op NH radio, zodra zij er is gaat bij mij de radio op een ander station

  3. Ik luister altijd naar “Het Theater van het Sentiment” op NPO Radio 5, behalve als Astrid de Jong het presenteert.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*