Risico op identiteitsfraude door gebruik illegale IPTV

Naast financiële verliezen en het risico op oplichting, wordt met de aankoop van illegale IPTV-abonnementen onbedoeld ook zwaardere criminaliteit gefinancierd, zoals drugs- en wapenhandel. Providers zoals Sky in het Verenigd Koninkrijk wijzen op bijkomende risico’s voor illegale kijkers, waaronder het ontvangen van malware die kan leiden tot gecompromitteerde data en identiteitsdiefstal​​.

Ondanks inspanningen van organisaties zoals Stichting BREIN om illegale IPTV-diensten aan te pakken, blijft het een uitdaging om de eigenlijke bron van deze diensten te bereiken. Veel servers zijn gevestigd in landen waar weinig tot geen actie wordt ondernomen tegen deze vorm van piraterij​​.

De populariteit van illegale IPTV legt een bredere kwestie bloot: de versnippering van het medialandschap en de hoge kosten van legale streamingdiensten, zoals Netflix, Prime Video, Disney en HBO+. Consumenten klagen over de noodzaak om meerdere abonnementen te moeten afsluiten om toegang te krijgen tot een breed scala aan content, wat leidt tot hoge maandelijkse kosten​​. De situatie wordt verergerd door het gebruik van gehackte apparaten, zoals Amazon Fire Sticks, om gratis toegang te krijgen tot premium content, wat niet alleen de industrie schaadt maar ook de gebruikers blootstelt aan risico’s zoals datadiefstal en identiteitsfraude​​.

De strijd tegen illegale IPTV vereist een gecoördineerde aanpak, niet alleen op het gebied van handhaving maar mogelijk ook in het heroverwegen van het aanbod van content en prijsstelling door legale aanbieders, om zo een legaal alternatief voor consumenten te bieden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*