(reacties) Wat als de FM per direct stopt?

Op Spreekbuis.nl zijn we gestart met een nieuw item: #WatAls. Hiermee laten we mediaprofessionals aan het woord over prangende thema’s. Dit maal: Wat als de FM per direct stopt?

Noorwegen was in 2017 het eerste land ter wereld dat het FM-radionetwerk heeft gestaakt. In plaats daarvan moeten alle radiokanalen digitaal gaan uitzenden, via DAB en online. In Nederland is eerder gesproken om met FM in 2023 te stoppen, mits DAB+ voldoende aanslaat.
Uit onderzoek van Dialogic wordt er uitgegaan van 2027 – 2032.   Hoe zou het Nederlandse radiolandschap er uit zien, wanneer FM-uitzendingen per direct worden gestaakt? Koopt de consument massaal een DAB+-radio of een internet autoradio? Krijgen de huidige populaire radiostations te maken met grote concurrentieslag van online radiostations? En wat voor invloed zou een FM-loos radiolandschap hebben op de reclame-inkomsten?

Patrick Kicken (Wild FM)
Als de FM verdwijnt raakt het radiolandschap steeds verder versnipperd. Toch moet in deze ook on demand audio niet uitgevlakt worden, dat zal steeds meer een geduchte concurrent van live radio worden net als bij TV. Ik stap in mijn volgende auto in, Google zoekt aan de hand van de lengte van de autorit en mijn interesses een geschikte podcast en speelt die af.

Richard Otto (Spreekbuis/ Tens Media)
Uit oktober 2017-cijfers van Audio Distributie Onderzoek (ADO) van de Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek) bleek dat het merendeel van de radioluisteraars nog de FM te gebruiken. De ontvangstwijze was toen 11% kabel, 13% DAB, 19% via internet en 52% Ether FM. Nu begin 2019 verwacht ik wel dat de radioconsumptie via online en DAB+ flink is gegroeid. Als nu de FM gestaakt zou worden dan zou dit een klap zijn voor de huidige stations met een FM-frequentie. Hun beschikbaarheidsvoordelen vervallen (op DAB+ na) en de concurrentiepositie ten opzichte van online only radiostations en -diensten zoals Spotify zal dan ook verzwakken. Grote vraag is dan ook: welke ‘unique selling point’ heeft bijvoorbeeld een station als Sky Radio dan nog ten opzichte van online playlists? Op het gebied van reclame-inkomsten moet men dan ook vrezen. Online radiostations en podcasts hebben veelal nog geen volwassen inkomstenmodel om dure radio-dj’s te betalen. Een events zoals Online Radio Awards laat gelukkig zien dat er op gebied van online radio dan nog steeds voldoende te kiezen valt.

Evert Bronkhorst (Vizeum)
Dat zou compleet onzinnig besluit zijn en heel slecht voor het mediumtype radio. Want DAB+ is gewoon nog niet optimaal en kent nog teveel plekken waar signaal soms wegvalt en ook binnenshuis vaak storing. Ook is de penetratie in auto’s nog echt niet goed. Verder heeft lang niet iedereen onbeperkte bundels qua mobiel om altijd en overal dan radio te kunnen luisteren. Je gaat dus mensen, vooral ouderen, gedwongen op kosten jagen. Heel slecht idee. Wacht daar minimaal nog drie jaar mee maar misschien wel veel langer. Echt een idee van mensen die denken dat iedereen altijd en overal 100% digitaal cq. online is of kan. Nou, ik heb nieuws: dat is niet zo.

Erik de Zwart (Media-ondernemer)
Het gaat niet gebeuren dus ik zie deze discussie niet als zinvol. Noorwegen heeft voornamelijk omgeschakeld omdat ze 2500 FM-zendinstallaties moesten gaan vervangen. Vanwege de totaal andere geografische omstandigheden aldaar is het appels en peren vergelijken. En de Noren zijn er niet blij mee: de radio-industrie heeft harde klappen gekregen ook al probeert men dat te verbloemen. In de landen om ons heen is er ook nog geen enkele sprake van afschakeling van FM.

Ronald Hooyer (Radio 251)

Als FM per direct stopt? Dan hebben een hoop commerciëlen ineens een hele berg minder luistercijfers. DAB+ is een achterhaalde techniek, veel te duur en veel te laat. De kwaliteit laat nog steeds zwaar te wensen over en waarom? Precies door het geld. Men wil zoveel mogelijk stationnetjes op de DAB+ band hebben om zo zoveel mogelijk geld binnen te harken. Dat gaat ten koste van de geluidskwaliteit en nee digitaal is nog steeds niet per definitie beter. Als ik zeg MP3 met 128kbps dan weten een hoop mensen al hoe dat klinkt en roepen “bagger”. Maar dat is precies wat men de lucht in slingert. Men gaat zelfs zo laag als 24kbps AAC en dan hou je nog steeds erg weinig over. Ook zijn er veel stations die dat nog eens mono! doen. Het bespaard ruimte dus gaat ten koste van de kwaliteit. Dan zijn er nog steeds mensen die DAB aan houden wat mp2 audio is en eigenlijk niet lager mag zijn dan 224kbps om de kwaliteit goed te houden. Dan zijn er nog steeds heel veel auto’s die gewoon de FM aan hebben staan, die zet je gelijk aan de kant. Minder luisteraars is minder inkomsten.

Het afschakelen van de FM is gewoon totale onzin want wat men wil bereiken, halen ze niet. Meer bandbreedte voor DAB+ maar die ruimte die ontstaat zorgt niet voor geluidkwaliteit. Ja in theorie kan je CD kwaliteit geluid over DAB+ hebben maar in mijn ogen is 64kbps AAC mono nog steeds geen CD kwaliteit. De toekomst is online, internet radio kan de kwaliteit beter zijn en is vaak beter dan DAB+. Ik stream met 192kbps en kan naar AAC, dat is CD kwaliteit. Afschakelen van FM is de grootste fout die men maar kan begaan. Het gaat hier om kwantiteit en geld, niet om kwaliteit.

Ook andere lezers hebben gereageerd. Deze zijn via onze social media kanalen en onderaan het vorige artikel te lezen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*