Wat als de FM per direct stopt?

Op Spreekbuis.nl zijn we vorige week met een nieuw item gestart: #WatAls.
Met #WatAls laten we mediaprofessionals aan het woord over prangende thema’s. Via social media, onderstaand reactieformulier en redactie@spreekbuis.nl kunnen vakgenoten hun mening geven over mogelijke mediasituaties.

Wat als de FM per direct stopt?
Noorwegen was in 2017 het eerste land ter wereld dat het FM-radionetwerk heeft gestaakt. In plaats daarvan moeten alle radiokanalen digitaal gaan uitzenden, via DAB en online. België en Duitsland hebben eerder aangegeven in 2020 de FM-radio uit de lucht te willen halen en in Nederland gaat de FM mogelijk in 2023 uit, mits DAB+ voldoende aanslaat. Hoe zou het Nederlandse radiolandschap er uit zien, wanneer FM-uitzendingen per direct worden gestaakt? Koopt de consument massaal een DAB+-radio of een internet autoradio? Krijgen de huidige populaire radiostations te maken met grote concurrentieslag van online radiostations? En wat voor invloed zou een FM-loos radiolandschap hebben op de reclame-inkomsten?

Reageren kan via social media, ons reactieformulier of per email.

13 Comments

 1. Nederland wordt zonder FM een beetje stiller. Veel Nederlanders hebben geen DAB+ radio en ook oudere auto’s hebben nog geen DAB+ of Google/Apple Car-systeem.

 2. Als de FM verdwijnt raakt het radiolandschap steeds verder versnipperd. Toch moet in deze ook on demand audio niet uitgevlakt worden, dat zal steeds meer een geduchte concurrent van live radio worden net als bij TV. Ik stap in mijn volgende auto in, Google zoekt aan de hand van de lengte van de autorit en mijn interesses een geschikte podcast en speelt die af.

 3. Uit oktober 2017-cijfers van Audio Distributie Onderzoek (ADO) van de Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek) bleek dat het merendeel van de radioluisteraars nog de FM te gebruiken. De ontvangstwijze was toen 11% kabel, 13% DAB, 19% via internet en 52% Ether FM. Nu begin 2019 verwacht ik wel dat de radioconsumptie via online en DAB+ flink is gegroeid. Als nu de FM gestaakt zou worden dan zou dit een klap zijn voor de huidige stations met een FM-frequentie. Hun beschikbaarheidsvoordelen vervallen (op DAB+ na) en de concurrentiepositie ten opzichte van online only radiostations en -diensten zoals Spotify zal dan ook verzwakken. Grote vraag is dan ook: welke ‘unique selling point’ heeft bijvoorbeeld een station als Sky Radio dan nog ten opzichte van online playlists? Op gebied van reclame-inkomsten moet men dan ook vrezen. Online radiostations en podcasts hebben veelal nog geen volwassen inkomstenmodel om dure radio-dj’s te betalen. Een events zoals Online Radio Awards laat gelukkig zien dat er op gebied van online radio dan nog steeds voldoende te kiezen valt.

 4. DAB is nog altijd veel te duur. Neem wekkerradio’s. Een exemplaar met FM kun je krijgen voor een tientje. Exemplaren met DAB+ beginnen bij 50, 60 euro. Geen consument die je zover krijgt, op een paar audio-adepten na. Een wake up light met DAB+? Het bestáát niet eens.

  Je mag ondertussen wel concluderen dat DAB+ het gewoon niet gaat worden. Online streaming zal het alternatief worden voor FM. Alleen al vanwege het on-demand-aspect en de personaliseerbare audiodiensten laat het DAB+ ver achter zich.

 5. Als FM-stations niet meer te horen zijn, dan hebben landelijke radiostations van zowel NPO als Talpa een aardig probleem. Kunnen ze wellicht alleen oplossen door gratis DAB+-radio’s uit te delen. En ja, door via de politiek een wet te maken dat elke nieuwe auto een autoradio met DAB+ moet krijgen. DAB+ is daarmee een politiek project geworden that is not allowed to fail..

 6. Als FM per direct stopt? Dan hebben een hoop commerciëlen ineens een hele berg minder luistercijfers. DAB+ is een achterhaalde techniek, veel te duur en veel te laat. De kwaliteit laat nog steeds zwaar te wensen over en waarom? Precies door het geld. Men wil zoveel mogelijk stationnetjes op de DAB+ band hebben om zo zoveel mogelijk geld binnen te harken. Dat gaat ten koste van de geluidskwaliteit en nee digitaal is nog steeds niet per definitie beter. Als ik zeg MP3 met 128kbps dan weten een hoop mensen al hoe dat klinkt en roepen “bagger”. Maar dat is precies wat men de lucht in slingert. Men gaat zelfs zo laag als 24kbps AAC en dan hou je nog steeds erg weinig over. Ook zijn er veel stations die dat nog eens mono! doen. Het bespaard ruimte dus gaat ten koste van de kwaliteit. Dan zijn er nog steeds mensen die DAB aan houden wat mp2 audio is en eigenlijk niet lager mag zijn dan 224kbps om de kwaliteit goed te houden. Dan zijn er nog steeds heel veel auto’s die gewoon de FM aan hebben staan, die zet je gelijk aan de kant. Minder luisteraars is minder inkomsten.

  Het afschakelen van de FM is gewoon totale onzin want wat men wil bereiken, halen ze niet. Meer bandbreedte voor DAB+ maar die ruimte die ontstaat zorgt niet voor geluidkwaliteit. Ja in theorie kan je CD kwaliteit geluid over DAB+ hebben maar in mijn ogen is 64kbps AAC mono nog steeds geen CD kwaliteit. De toekomst is online, internet radio kan de kwaliteit beter zijn en is vaak beter dan DAB+. Ik stream met 192kbps en kan naar AAC, dat is CD kwaliteit. Afschakelen van FM is de grootste fout die men maar kan begaan. Het gaat hier om kwantiteit en geld, niet om kwaliteit.

 7. Zonder FM hebben vooral de landelijke commercielen een probleem. De NPO zender hoeven het immers niet van bereik of reclame-inkomsten te hebben. Ik denk zelfs dat binnen een maand diverse stations failliet zijn. Het vak van professioneel radio-dj zal naar verloop van tijd bijna geheel uitsterven en plaatsmaken voor online zendamateurs.

 8. Als de FM wordt uitgezet, dan ga ik gewoon via internet luisteren en stream ik het signaal via mijn sigarettenaanstekerfmzender naar mijn FM autoradio. Of wacht, dat doe ik al.

 9. Ik woon in Hilversum en via mijn walkmanradio kon ik Hilversum 1 (radio) alleen met veel storingen ontvangen, dat was geen doen. Nu ik al jaren een DAB+ walkmanradio heb, ontvang ik storingvrij, heerlijk. De kwaliteit is veel beter en als ik terug roei naar de roeivereniging heb ik Hilversum 4 op, een partita van Bach in de vrije natuur. Ik ben nog net geen digibeet, maar ik heb al vier DAB+ radio’s in huis. Nu ook bij mijn bed BBC-Worldservice, Radio 5 en 6 en nog veel meer. Kortom in ben zeer verguld met DAB+

1 Trackback / Pingback

 1. (reacties) Wat als de FM per direct stopt? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*