(UPDATE 13/12) Reactie initiatiefnemers ‘Red onze Publieke Omroep’

Twee weken geleden hebben enkele omroepmedewerkers door middel van een online petitie hun zorgen geuit over vooral de beperkingen van online activiteiten. NPO-baas Shula Rijxman heeft via Spreekbuis.nl gereageerd in de hoop op directe dialoog met deze omroepmedewerkers. De kiezen ervoor om hierop alleen online een reactie te geven.

Tekst initiatiefnemers petitie ‘Red onze Publieke Omroep:

‘Wij bedanken Shula Rijxman voor haar uitgestoken hand en inhoudelijke reactie. Er lijkt beweging te komen in het rigide beleid dat is ingezet door haar voorganger. Het is een goede eerste stap, maar we zijn bang dat het niet ver genoeg gaat.

Democratisering van de content is belangrijk. Deze moet beschikbaar zijn op de plekken waar het publiek zich bevindt. Lineaire distributie blijft belangrijk in ons voorstel, alleen verschillen we duidelijk van mening met mevrouw Rijxman over hoe er met de content wordt omgesprongen ná de uitzending. Alle beperkingen om te publiceren naar de online platformen zouden opgeheven moeten worden om met relevante content via populaire platformen ook in de toekomst voor alle doelgroepen relevant te blijven. Ook omroepdirecteuren Gerard Timmer en Lennart van der Meulen hebben via Spreekbuis.n hun zorgen geuit over het digitale keurslijf van de NPO.

Voor het bereiken van sommige doelgroepen (oa jongeren en nieuwe Nederlanders) is lineaire distributie echter ongeschikt. Direct publiceren naar oa YouTube zou omarmd moeten worden. Met YouTube kunnen goede afspraken gemaakt worden over de verdeling van de reclame inkomsten via de STER.

Wij hebben veel collega’s gesproken die de petitie ondersteunen, maar deze niet willen tekenen uit angst voor de gevolgen voor hun carrière. Dat zien we ook terug in de cijfers, de petitie is meer dan 3.500 keer bekeken en toch is deze slechts 37 keer ondertekend. Wij zijn zelf ook huiverig om onze nek uit te steken en kiezen voor deze anonieme reactie in plaats van een afspraak met mevrouw Rijxman.

13/12 Shula Rijxman (Omroepbestuurder NPO) heeft op bovenstaande verhaal een reactie gegeven:
‘Dank aan de opstellers voor hun reactie. We waarderen het zeer dat jullie je in de discussie mengen. De uitnodiging blijft staan. De deur staat wagenwijd open. Ik ben zeer benieuwd naar de visie van de ondertekenaars en zal ze nooit kwalijk nemen dat ze mee willen denken over hoe wij als publieke omroep de kansen die online ons biedt maximaal kunnen benutten.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*