Internationale popdocumentaires in Het Uur van de Wolf

Het Uur van de Wolf start het nieuwe jaar met een verzameling heerlijke internationale popdocumentaires. Met de bijzondere chemie in 10cc, het turbulente leven van Joe Cocker, een bloederige broedertwist in UB40 en een gloednieuwe documentaire over de laatste jaren van David Bowie.

10cc – I’m Not In Love
Uitzending: donderdag 12 januari 2017 om 22.50 uur op NPO2

Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme experimenteerden er begin jaren zeventig, als exponenten van de vruchtbare muziekscene in Noord-Engeland, rustig op los in hun zelfgebouwde Strawberry Studio. De chemische reactie van hun individuele talenten en hun bereidheid al hun ideeën uit te proberen, vernieuwden de popmuziek en leidden tot grote hits als The Wallstreet Shuffle, The Things We Do for Love en Dreadlock Holiday. Met veel smaak en humor vertellen de vier originele leden de verhalen over hun korte samenwerking en de optredens met als hoogtepunt de creatie van hun superhit I’m Not In Love.
Ze bleken uiteindelijk meer begaafde muzikanten, schrijvers, uitvinders en kunstenaars dan popsterren. Ze gingen al in 1976, op het hoogtepunt van hun roem, uit elkaar om ieder afzonderlijk nog vele artistieke successen te behalen.

Met onder anderen Tim Rice, Graham Nash, Harvey Lisberg, Trevor Horn en Stewart Copeland.

David Bowie – de laatste vijf jaar

Uitzending: donderdag 19 januari 2017 om 22.50 uur op NPO2

Als vervolg op de eerdere documentaire Five Years maakt regisseur Francis Whately nu een documentaire over de laatste vijf jaar van David Bowie. Opnieuw kon hij daarbij beschikken over unieke opnames, zoals van de originele leadzang van Lazarus, Bowies laatst uitgebrachte nummer. De spiksplinternieuwe documentaire is toegespitst op de laatste drie grote projecten van Bowie: de albums The Next Day en Blackstar en de musical Lazarus, die Ivo van Hove regisseerde. De film laat zien dat Bowie uiterlijk wel constant van gedaante verwisselde, maar dat de kernthema’s van zijn werk – vervreemding, sterfelijkheid en roem – eigenlijk hetzelfde bleven.

UB40 – beloften en leugens

Uitzending: donderdag 26 januari 2017 om 22.50 uur op NPO2

De Engelse popgroep UB40 behoort tot een van de meest succesvolle bands aller tijden, met meer dan 70 miljoen verkochte albums en wereldwijde hits als Red Red Wine en I got you babe. Maar het succes en de roem eisten zijn tol en lieten de bandleden berooid en met grote financiële schulden achter. Het ooit relaxte reggaegroepje van acht vrienden, waaronder drie broers, raakt verscheurd door haat en verraad. Na de opsplitsing claimen nu twee bands de naam UB40.

Broedermoord ten top, niets verhullend en ontluisterend door de BBC in beeld gebracht.

Joe Cocker – Mad Dog

Uitzending: donderdag 2 februari 2017 om 22.50 uur op NPO2

De niet zo knappe, maar aimabele Joe Cocker uit Sheffield was geboren voor het podium. Hij ademde al op jonge leeftijd muziek, vooral die van Ray Charles. Zijn vertolking van A Little Help from My Friends van The Beatles en zijn legendarische optreden op Woodstock in 1969 katapulteerden hem naar sterrendom. Zijn Mad Dogs and Englishmen-tournee door de VS in 1970 geldt al een mijlpaal in de rockgeschiedenis.

In deze documentaire getuigen zijn vrouw, oude vrienden, bandleden, (gewezen) managers en bewonderaars als Billy Joel en Jimmy Webb van zijn talent alsook van zijn innerlijke demonen. Die werden hem onder invloed van veel verdovende middelen een aantal keer bijna fataal. Maar Cocker krabbelde steeds weer op. Met hits in alle vijf decennia van zijn carrière zoals Up Where We Belong, You Are So Beautiful en Unchain My Heart.

Aansluitend zendt NPO Cultura in deze zelfde week een registratie uit van de concertfilm Mad Dogs and Englishmen.

Uitzending: 12 januari – 2 februari 2017 om 22.50 uur op NPO 2
Website:
www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*