RadioReuzen over de zeezenders, morgen in BertOp5

Het was het begin van de muziekradio in Nederland: de komst van Veronica en andere zeezenders die begin jaren 60 die vanaf schepen net buiten de territoriale wateren radioprogramma’s uitzonden. Dat begon allemaal rommelig en ongeorganiseerd, maar na een paar jaar werd, naar Amerikaans voorbeeld, de horizontale programmering ingevoerd, met een muziekformat en een hitlijst. En er kwam vormgeving: jingles en tunes. Op 31 augustus 1974 stopte het avontuur voor Veronica, sommige andere zenders gingen nog door. Het is onmogelijk om de hele geschiedenis in 50 minuten te behandelen. Toch doen we een poging in een gesprek met Ad Bouman die werkte als technicus bij Veronica. Hij weet ook veel over de andere zenders en maakt nog steeds wekelijks zijn beroemd geworden Adje Bouman Top Tien op 192radio.nl

Bouman vertelt over het belang van stationsherkenning met behulp van vormgeving, Veronica liep daarbij bepaald niet voorop. Hij verklaart ook het succes van Veronica ten opzichte van de ’traditionele radio’ die op Hilversum 1, 2 en later 3 werd gemaakt. “We hadden natuurlijk de mazzel dat ze daar een ratjetoe van maakten. Dus luisteraars haakten gelukkig snel weer af en kwamen terug. Als ze dat meteen heel goed hadden aangepakt had het er allemaal wel eens heel anders uit kunnen zien.”

Ook legt Ad Bouman uit waarom de ontvangst van de zeezenders op de Veluwe zo slecht was. Niet alleen Veronica, maar ook Radio Caroline, Mi Amigo, Radio Noordzee Internationaal en Radio 227 komen voorbij in het gesprek. Natuurlijk zijn er veel programmafragmenten en vormgeving van de verschillende zenders te horen. De zeezenders waren nog niet aan bod geweest, hoog tijd voor een aflevering over deze legendarische radio.

En waarom klinken de eerste stereo-platen zo gek? Met gitaren en drums op links, bas en tamboerijn op rechts en de zang er keihard overheen?

BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. En regelmatig in de vorm van een uitgebreide podcast. In de radio-uitzending van BertOp5 is donderdag een verkorte versie te horen de podcastaflevering over regionale radio. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 34 in de podcastserie RadioReuzen.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgenCappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en Hitlijsten. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

BertOp5 over zeezenders, met Ad Bouman, donderdag 28 oktober, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

4 Comments

 1. Dat stelde Weinig voor.
  Klein stukje van podcast.
  Teleurstellend dat van goede producties maar weinig wordt gezonden maar dat je dat apart op phone of pc moet beluisteren.
  Dat is toch geen radio meer.

  • Goed opgemerkt Ruud, een podcast is /geen/ radio!, hoewel je best wel een podcast op de radio kan uitzenden, maar waarom zou je?, daar is t juist n podcast voor en kan je zelf bepalen waar en wanneer je gaat luisteren – ideaal – en radio vind ik primair een medium voor live … Dus.

   En ja Ruud, je kan teluhvisie kijken op een piepklein tabletje, of op een home-cinema-Dolby-surround-systeem, audiostreams en podcasts beluister ik doorgaans via m’n pc en daar hangt een simpel draadje aan dat verbonden is met m’n Sony X370 geluidsinstallatie uit 1994 (met draaitafel, 2x cassettedeck, radio en cd-speler) en daar lopen weer draden naar twee uitstekende Philips-geluidsboxen uit de jaren 80 en alles bij elkaar hoor ik in mijn royale woonkamer (De Jongebskamer) een geweldig stereofonisch geluid, ook dat uit m’n pc en dus van internet komt. Een groot genoegen en genot. Google eens op deze technologie Ruud, t zal je verbazen hoe eenvoudig en goedkoop t is, maar inderdaad veel mensen, ook grote muziekliefhebbers, nemen veelal genoegen met t armzalige geluid van een aaifoon met twee inferieure speakeroortjes. Ik niet.

   Maar ik heb nog geen DAB+/radio en wil er wel een binnenkort aanschaffen (we moeten wel!) als ik m niet kan winnen/krijgen in de Bonanza bj Robbie & Caroline, damm vanmiddag weer niet gelukt, zullen ze iets tegen me hebben?

   Jij bent een radiokenner en kan jij me een goede DAB+/radio aanbevelen? Geld speelt geen rol. Alvast hartelijk bedankt, Ruud en ik hoop voor je dat er meer gezonden wordt.

   Groeten van DirkJan uit Amsterdam.

   H2O

   Van water krijg je geen kater.

   Halibaba!

   • Waarom denk u dat er zo`n run is op goede vintage spullen van voor 1995 toen werden er nog goede spullen verkocht maar weet de jeugd van vandaag wat goed geluid is worden opgegroeid met slecht geluid zoals die nep HARMAN kARDON 5.1 setjes Ze zijn er aan gewend maar weten niet wat echte hi-fi is En DAP is ook om te janken

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*