Publieke omroep domineert in Podcast Top 20

Van de 20 populairste podcasts van Nederland zijn er 12  afkomstig van de publieke omroepverenigingen. Dat blijkt uit peiling door vakmediaplatform Spreekbuis.nl

In het verleden is er in de media regelmatig kritiek geweest dat de NPO en publieke omroepverenigingen te weinig doen met podcasting. Toch weten de omroepen de Top-20 van meest geluisterde podcasts te domineren. Jinek podcast (KRO-NCRV), El Tarangu (VPRO) De Brand in het Landhuis (NTR), De Blankenberge Tapes (VPRO) en Mijn Vader is een Afhaalchinees (VPRO) zijn momenteel de populairste podcasts van de publieke omroep. Ook de landelijke dagbladen hebben de podcasting omarmd waarbij de podcasts Onbehaarde Apen (NRC), Holleeder- De Finale (NRC), De Kofferbakmoord (Dagblad van het Noorden) en NRC Vandaag het goed doen in deze zomermaand.  Deze laatstgenoemde podcast weet dagelijks zo’n 15.000 luisteraars te trekken.

Opvallend is het beperkte aantal podcasts van commerciële broadcasters in de top 20. Alleen Mattie & Marieke-podcast van Qmusic. Talpa en RTL doen momenteel nog nauwelijks iets met podcasting en weten nog weinig gehoor te vinden bij podcastliefhebbers.

Richard Otto (Spreekbuis.nl): ‘De podcastindustrie wordt steeds volwassener. Ondanks dat het heel eenvoudig is om zelf een podcast te maken, zie je steeds minder zelfstandige podcasts terug in de populariteitslijstjes. Uitgevers en omroepen kunnen massabereik kanalen inzetten om snel publiek te vinden. De meeste zelfstandige podcastmakers moeten het hebben van hun eigen social mediabereik. Een goede uitzondering is de ‘Man Man Man – de Podcast’, maar die kunnen vliegen op het social mediabereik van Qmusic-dj Domien Verschuuren.’  

Bron: Top 50 Podcast ranking Spreekbuis/Chartable. Peildatum: 14 juli 2019

1 Comment

  1. Ik beluister zelfs alle podcasts via de geijkte, analoge, lineaire mediakanalen (Nachtradio NPO 1!). Geruststellend dat de NPO zo goed vertegenwoordigd is in die populariteitslijst! Dit loochenstraft de bewering van al die populistische, nationalistische zeurkousen dat de NPO zo “eenzijdig links” en ouderwets, niet meer van deze tijd is. De publieke omroep heeft wel degelijk nog toekomst!

1 Trackback / Pingback

  1. Podcasts publieke omroep ook op Spotify - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*