‘Podcastmarkt raakt steeds meer versnipperd’

Voor het Stimuleringsfonds van de Journalistiek schreef mediaspecialist Elger van de Wel hoe de podcastmarkt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Waar je een paar jaar geleden iedere podcast in ieder app kon luisteren, raakt het aanbod steeds verder versnippert. En met een aantal nieuwe spelers die er nog aankomen, zal die versnippering alleen maar groter worden.

De Nederlandse luisteraar gebruikt vooral Spotify, NRC Audio, NPO Luister, Podimo, Apple Podcast en JUKE voor zijn podcastconsumptie. Enkele van deze podcasts, waaronder NRC Audio en Podimo, bieden nu ook exclusieve podcasts aan. Hierdoor zal de podcastswereld steeds meer versnipperen. Een belangrijke oorzaak is het aangescherpte verdienmodel.

Van der Wel: ‘Een deel van de podcasts exclusief beschikbaar maken op NPO Luister, net als de BBC doet, zou passen in de lijn van de NPO om het publiek naar zijn eigen, gecontroleerde platforms te halen. En als partijen als Spotify en Podimo het publiek laten wennen aan een versnipperd podcast-aanbod, is die stap voor de NPO makkelijker te nemen. Na die stap kunnen we officieel concluderen dat de podcast geen open medium meer is.’

Lees het hele artikel op SVDJ.nl

3 Comments

 1. Audio on demand (podcast) heeft niet de omvang van video on demand en het lijkt erop dat de grens inmiddels bereikt is. Deze markt is veel eerder verzadigd dan het bedrijfsleven had verwacht. Daarbij verplaatst de podcast ook nog deels naar platforms als YouTube, waarbij beeld wordt toegevoegd. Podcast zal hype gevoelig blijven, want het is niet voor het eerst dat dit fenomeen populair is (2004 en 2011).

 2. Er zijn er eigenlijk maar 2 die ik beluister. Allebei van BNR.

  1. Boekestein en de Wijk
  2. De wereld van Bernard Hammelburg.

  De rest gaat volledig aan mij voorbij.

 3. podcastindex.org is het antwoord tegen de versnippering van alle podcast platforms. Een initiatief van een van de bedenkers van podcast, Adam Curry. Hij ziet tot zijn schrik de versnippering, en heeft een open index gemaakt.

  Voor de rest is podcast nog een jong medium wat zich aan het ontdekken en ontwikkelen is. Na de zomer is het bij spotify mogelijk om podcast met beeld te bekijken. Dat is de nieuwe trend voor 2022.

  Wij van PodcastGemist laten al sinds onze tweede PodcastGemist een camera mee lopen. We zijn voorbereid op de toekomst en alles wat nog gaat komen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*