Podcasters, pas op voor copyright claims

Vandaag werd bekend dat diverse NPO-podcasts met muziek een zogenaamd ‘geoblock’ krijgen. Door deze geoblock zijn de podcasts niet meer te downloaden voor Nederlanders in het buitenland. De publieke omroep wil hiermee verdere copyrightclaims vermijden. Het nieuws is direct een goede waarschuwing voor individuele podcastmakers.

Podcasts zijn zeer laagdrempelig medium om te starten. Uitgevers en omroepen weten meestal wel wat wel en niet mag, maar dat is bij de ‘gewone consument’ niet het geval.

Voor nog geen €130 per jaar mag je van Buma Stemra je podcast tot 50% vullen met muziek. Daarvan mag hooguit de helft van dezelfde artiest of auteur zijn. Een niet al te hoog bedrag voor het gebruik van muziek (zeker als je dit vergelijkt met radio), al dien je bij muziekgebruik in je podcast ook nog een bedrag aan Sena te betalen.

Deze licentie is echter enkel voor gebruik in Nederland. Wanneer je je podcast (of audio gemist audiofile) via bekende distributiekanalen, zoals Spotify en Itunes, de wereld inschiet, loop je het risico op een copyrightclaim vanuit het buitenland. Deze claims kunnen aanzienlijk zijn, aangezien je in feite ‘audio on demand’ aan een internationaal publiek aanbiedt. Spotify heeft in haar voorwaarden overigens al aangegeven dat podcasts op hun platform geen muzieknummers mogen bevatten.

Niet alleen podcasters kunnen problemen krijgen met rechtenissues. Ferry Maat vertelde mij onlangs dat zijn Soulshow Radio op streamingplatform TuneIn, op last van de juridische afdeling van Sony Music, al enige tijd in Noord Amerika geblocked is. Toch lijkt de muziekindustrie momenteel vooral hun pijlen te richten op muziekpodcasts. 

Voor meer vragen over muzieklicenties kun je contact opnemen met Buma Stemra.

Richard Otto is uitgever van Spreekbuis.nl en extern consultant op gebied van marketing, communicatie en PR voor diverse (media)bedrijven.

https://www.bumastemra.nl/wp-content/uploads/2019/04/BST.432.0419.02-tarief-Podcasts.pdf
https://podcasters.spotify.com/faq

3 Comments

  1. je moet die rechten per land betalen. In Duitsland dus aan GEMA. In elk land waar je dat niet in doet doen je je stream of podcast te blokkeren, niet alleen op spotify ook op soundlcloud en op Twitch en Facebook (waar je sowieso niet als particulier mag streamen).

1 Trackback / Pingback

  1. Ook KINK trekt podcasts terug uit platforms wegens ‘copyright infringement’ - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*