Bert van der Veer over de staat van televisie

Bert van der Veer in studio Amsterdam 21-06-2019

Spreekbuis kijkt terug en vooruit met tv-kenner Bert van der Veer.

Wat was opvallend afgelopen zomer?
Ja, simpel, he. Zowel Astrid Joosten als Caroline Tensen met gehalveerde panels. Toch ook M en OP1 zonder publiek. Die lege voetbaltribunes. Geen wielrennen. Het zomerslaapje van RTL en SBS. Normaal dringt zo’n ‘event’ alleen door tot de journaals en de talkshows, nu was het alom aanwezig.

Hoe gaan we het najaar in?
Nou, die leegte zal voorlopig wel blijven. Maar televisie heeft een troostende kant en een beetje escapisme kan geen kwaad. Hopelijk zal het budgettair haalbaar blijven allemaal, want op een winter vol herhalingen zit niemand te wachten.

Heb jij – als tv-junkie – eigenlijk een zware zomer gehad?
Nou, niet zo erg als al die sportkampioenen die ik overal voorbij zag komen. En natuurlijk heb ook ik meer naar Netflix gekeken, vooral Spaanstalige series trouwens. En omdat ik iets moest met die wonderlijke tijden heb ik een boekje geschreven, ‘De volgende crisis’. Dat speelt in deze tijden, maar gaat eigenlijk over de verontrustende toename van de wereldbevolking. Wat je er ook uit kunt halen is dat de televisie wel adequaat reageert op ‘developing news’, maar nauwelijks eigen thema’s op de agenda plaatst.

Urgentie is alles toch, vooral voor de talkshows?
Ja, het toverwoord, ‘urgentie’. Maar kijk af en toe eens wat verder dan je neus lang is en pas op dat je geen Pavlov-hondje wordt.

Goed, waar kijk je naar uit?
Ik ben heel benieuwd naar de wederom gerepareerde namiddag en vooravond van SBS. En natuurlijk ook naar de opvolger van DWDD. Maar vooral hoop ik dat er genoeg aanbod is om eens een avondje geen Netflix te kijken.

1 Comment

  1. Ik word een beetje moe van al die bn’ers die vrijwel dagelijks te zien zijn in de geforceerde zg spelshows alsmede bij terugkijk programna’s waarvan we er veel te veel van hebben. Armoe troef! Geen wonder dat de kijkcijfers dalen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*