NPO zet geo-restricties op haar muziekpodcasts

De NPO heeft in overleg met de omroepen besloten om een geo-restrictie op een aantal podcasts te zetten. Het aantal copyright-claims op podcasts met meer dan 25% muziek begint namelijk dagelijks op te lopen.

Daarom heeft de NPO alle muziek-podcasts met meer dan 25% muziek inmiddels voorzien van een geo-restrictie, waardoor die podcasts alleen nog met een Nederlands ip-adres te beluisteren zijn. Dit is gedaan om de schade te beperken als de claims ook een financiële lading krijgen. Daarnaast helpt deze geo-restrictie ook om de communicatie tussen omroepen en het NPO-servicecenter ietwat te beperken. de NPO wordt momenteel bestookt met claim-mails van het Amerikaanse RIAA).

Door deze geoblock zijn de betreffende podcasts niet meer in het buitenland te downloaden.

Ook andere podcastmakers, die veel muziek gebruiken lopen risico’s op copyrightclaims. uit het buitenland. Podcastmakers kunnen bij het gebruik van muziek in hun podcast een licentie betalen aan BumaStemra. Deze licentie is echter enkel voor gebruik in Nederland.

In feite zijn deze NPO-podcasts vooral uitzendinggemist-audiobestanden van radioprogramma’s (audio on demand).

3 Comments

  1. zeer bizarre ontwikkeling, zo kunnen artiesten nooit internationaal gedeporteerd worden wat weer ten nadele is voor de muziek industrie

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Podcasters, pas op voor copyright claims - Spreekbuis.nl
  2. Ook KINK trekt podcasts terug uit platforms wegens ‘copyright infringement’ - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*