Persvrijheidsmonitor 2021: neerwaartse trend in Nederland

Op 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid, is de jaarlijkse Persvrijheidsmonitor met een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland gepresenteerd. De volledige Persvrijheidsmonitor 2021, van de hand van mr. Otto Volgenant en dr. Tarlach McGonagle, is hier [pdf] te lezen. De Persvrijheidsmonitor wordt jaarlijks in opdracht van het Persvrijheidsfonds geschreven.

Persvrijheid onder druk

De persvrijheid staat wereldwijd onder druk. Ook in Nederland is sprake van een neerwaartse trend. Nederland daalde voor het derde jaar op rij een plekje op de jaarlijkse ranglijst van landen met de meeste persvrijheid. In drie jaar tijd is Nederland afgezakt van de derde naar de zesde plaats.[1] Er is kritiek op de gebrekkige wijze waarop overheidsinformatie wordt gedeeld, en de veiligheid van journalisten is een belangrijk aandachtspunt.

Aandachtspunten

De Europese Commissie rapporteert jaarlijks over de rechtsstaat in Nederland, en noemde in 2021 als aandachtspunten: toegang tot overheidsinformatie, bedreigingen van journalisten, en het openbaar maken van eigendomsstructuren van media.[2] Dit laatste punt wordt ook door het Commissariaat voor de Media in de jaarlijkse Monitor voor de pluriformiteit van de media benoemd, in het licht van de trend van toenemende mediaconcentratie.[3]

De Persvrijheidsmonitor 2021 gaat in op algemene trends en individuele gevallen op het gebied van veiligheid van journalisten, bronbescherming, beschuldigingen en privacy, vrijheid van nieuwsgaring en toegang tot de media.


[1] https://rsf.org/en/ranking#

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:52021SC0721

[3] https://www.cvdm.nl/sites/default/files/files/Mediamonitor%202021.pdf

Downloads

2022-04-29 Persvrijheidsmonitor 2021.pdf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*