Pers en omroep (6): Televisiecamera’s in de Kamer

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: televisiecamera’s in de Kamer.

De meeste kamerleden doen hun best de aanwezigheid van televisiecamera’s te negeren – zo onder het mom van: we moeten vooral gewoon doen, niet acteren.

Op zichzelf is dat volkomen juist. Ze blijven de krant zitten lezen als een collega iets uiterst financieel technisch behandelt – of lopen weg, naar de koffiekamer, en laten de meeste banken leeg. Maar moet dit ignoreren ook zover gaan, dat ze met hun rug vlak voor de camera blijven staan – aldus de regisseur dwingend over te schakelen naar een hem misschien minder goed uitkomend plaatje?

Ikzelf heb al heel wat krachttermen losgelaten bij filmopnamen: sommige kamerleden lopen zo hartverscheurend stom door het beeld, dat die meters niet uit te zenden zijn: en daarmee vervalt soms net de meest belangrijke opmerking van de partijgenoot (of tegenstander) die aan het woord is.

Dit was Hans van der Werf. Goedenavond.

Bron: Journaalredacteur Hans van der Werf in De Journalist 15 september 1969, in: Testament van de pers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*