Patrick Kicken: Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama

[BLOG] Wat een onmacht heerst er in Nederland, sinds de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Ook bij mij. Al sinds gisteravond zit ik met een knoop in m’n maag, als zovelen. En mijn brein draait overuren. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Ook roept het herinneringen op aan 2002, toen Pim Fortuyn op soortgelijke brute wijze werd beschoten en vermoord op het parkeerplaatsje achter bij 3FM, waar ik toen dagelijks m’n auto parkeerde. Wat kunnen wij van de media er aan doen om het voor ons en alle gasten zo veilig mogelijk te maken?

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Voordat Pim Fortuyn te gast was bij Ruud de Wild op 3FM werd er bij ons op de redactie echt wel van tevoren gesproken over ‘moet er geen extra beveiliging ingehuurd worden?’. Maar daar werd destijds niet zo zwaar aan getild. Mensen haalden hun schouders op. Met alle desastreuse gevolgen van dien. Kan me de dag erna ook nog herinneren. Hele Mediapark ineens op slot en overal beertjes en bloemen bij de hekken. Het was voor Volkert van der G. een dag eerder een koud kunstje om vlakbij de studiodeuren van 3FM te komen en de fatale schoten te lossen. Hij liep zo vanaf de straat naar de studiodeur.

De link is helaas gauw gelegd met wat dinsdagavond in Amsterdam gebeurd is. Ik heb me er altijd wel een beetje over verbaasd, ook bij de radio. Je maakt een live programma waar duizenden, zo niet honderdduizenden naar luisteren of kijken. Er hoeft maar één iemand tussen te zitten die het niet zint wat je gezegd hebt en hij of zij staat zo op de parkeerplaats bij je auto. Na de aanslag op Fortuyn en de indringer bij het NOS journaal zijn de manieren om de studio in te komen drastisch beperkt. Bij het pand van Veronica en Sky Radio moest je ineens door twee extra sluisdeuren en het werd vanaf dat moment verboden om de studiodeur open te zetten, die moest en zou op slot. Maar als je als mediamaker eenmaal het pand verlaat, dan sta je er alleen voor.

Nu wil ik alleszins geen énkele schuld leggen bij RTL voor wat er gebeurd is, want dit had niemand kunnen voorzien. Maar we mogen, nee we moeten, er wel lering uit trekken. Zover ik weet kom je in het Talpa gebouw waar onder andere alle Talpa radiozenders en Hart van Nederland gevestigd zitten vanuit de studio direct in de parkeergarage, waar je in je auto kunt stappen. Toch weer een kans minder voor een indringer om iets vreselijks te doen. Het probleem met een live uitzending is natuurlijk dat iedereen weet wanneer het afgelopen is en je ongeveer naar buiten komt. Ik pleit er dan ook voor dat alle uitzendlocaties ervoor gaan zorgen dat hun presentatoren en medewerkers niet vanuit de studio direct op de openbare weg uit komen. Denk eens aan wat iemand als Johan Derksen allemaal voor vijanden heeft gemaakt in het verleden, met zijn uitspraken. Je moet er toch niet aan denken dat ook hij ooit slachtoffer wordt.

Dit is denk ik de enige oplossing om een barrière te werpen tussen presentator en publiek. In Amerika zijn ook diverse voorbeelden van radio- en tv presentatoren die belaagd werden toen ze de studio verlieten. En natuurlijk kan iemand met kwade bedoelingen gaan posten bij iemand’s huis, maar als daar een hek omheen staat en hij of zij in een auto rijdt met kogelvrij glas, zoals René van der Gijp gelukkig toen hij aangevallen werd om zijn Rolex, is dat toch weer een manier om de criminelen ietwat sneller af te zijn. Omroepen, wordt wakker. We leven in een tijd waarin moord- en doodslag aan de orde van de dag zijn, zeker in de grote steden. Jongeren lopen rond met een mes. Een wapen is zo gekocht op het Darkweb. We moeten onze presentatoren en publieke figuren beter en meer gaan beschermen. Een rechtstreekse gang vanuit het radiohuis, waar alle NPO radiozenders zitten, naar een bewaakte parkeergarage met veel camera’s en hele dikke toegangsdeuren. Idem voor de TV studio’s. En misschien moeten we zelfs naar een systeem toe waarbij we de uitzendlocatie van programma’s die controverse oproepen geheim houden.

Terug naar Peter R. de Vries. Hopende op een wonder, zei de baas van RTL4. Ik hoop keihard mee. En ondertussen hoop ik dat dit never te nooit niet meer gaat gebeuren. We maken het de criminelen té makkelijk een aanslag te plegen, zeker op mediamakers. Laat alle studio’s weer een fort worden waar niemand naar binnen kan en niemand met kwade bedoelingen bij in de buurt kan komen. Desnoods projecteren we op de achtergrond op een green screen iedere keer een andere locatie. Corona heeft bewezen dat als het moet we heel creatief met uitzendlocaties om kunnen gaan. De Amerikaanse comedian Jimmy Fallon deed zijn late show zelfs een tijdje vanuit zijn eigen huis. Idem voor veel radiodeejays. Laten we de uitzendlocaties desnoods rouleren, tussen de grote steden. Alles om te voorkomen dat iemand het ooit nog lukt zo’n aanslag te plegen. Is dit de omgekeerde wereld? Moeten we ons niet ‘bang’ laten maken en gewoon op dezelfde voet doorgaan? Ik vrees dat die tijd voorbij is. Proberen te voorkomen, op álle mogelijke manieren, daar zou de focus vanaf nu moeten liggen. Voor alle mediamakers en gasten. En op de eerste plaats voor Peter.

Patrick Kicken

17 Comments

 1. Ja we kunnen al die beveiligingen allemaal nog verder aanscherpen maar moeten in zo’n samenleving willen leven? De politiek doet veel te weinig om deze criminaliteit aan banden te leggen. Ze durven niet eens het probleem te benoemen. Daar zit om te beginnen de fout.

  • Hebben de helden keus? Nee.
   De popo kan het al jaaaren niet meer aan.
   Geef drugs vrij, laat de roverheid het zelf maken.

 2. O jee, het brein van Patrick Kicken draait overuren, als ie maar niet doordraait na het voor de zoveelste keer weer spuien van zoveel onzin.

  1. De parkeergarage waar Peter werd neergeschoten bevindt zich op 100 meter van de studio van RTL Boulevard verwijderd.

  2. Voor zover we weten wilde Peter per se geen bewaking, niet in de studio, niet onderweg en niet bij hem thuis. En hij wilde in tegenstelling tot de wel beveiligde John van den Heuvel nadrukkelijk wel altijd live in de uitzending zitten.

  3. De RTL-Studio in Amsterdam zal dusdanig beveiligd zijn dat niet iedereen daar zomaar in en uit kan lopen.

  4. Kicken: “Nu wil ik alleszins geen énkele schuld leggen bij RTL voor wat er gebeurd is, want dit had niemand kunnen voorzien.” Als er iets was te voorzien was het wel een aanslag op Peter, maar dat heeft niets met RTL te maken, geenszins. Peter kende de risico’s en wilde niet buigen.

  5. Een aanslag gepleegd door criminelen? Allemaal speculatie, de een zegt het komt uit de kringen van Taghi, want Holleeder is een lieve jongen en een ander beweert het tegenovergestelde. Ik beweer niets maar hou zeker open dat het ook een gestoorde mafketel kan zijn geweest en daar doe je uiteindelijk allemaal uiteindelijk niets tegen. De studio’s ombouwen tot forten – wat ze al zijn Kicken – of je huis omheinen, het zijn kleine hindernissen, want wie kwaad wil kan op iedereen een aanslag plegen. Niet alleen op een onverschrokken held als Peter R. de Vries of op een vrijdenker als Johan Derksen, maar ook op een narcistische mafkees als jij.

  DJ

  Stay alive

  #peterrdevries

  • Waarom heeft RTL niet geeist van Peter, om zich aan een veiligheidsprotocol te houden? Zeker hij. Ik ken bedrijven,waarbij medewerkers En gasten, zich aan een veiligheidsprotocol moeten houden, daar moeten zij ook voor tekenen, of je vertrekt, of je bent als gast niet welkom.

 3. Ik ben voor minder beveiliging. Ik vind dat iedereen in Nederland veilig en vrij moet kunnen leven. Ik zie dit soort aanslagen ook meer als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Door bepaalde mensen meer te gaan beveiligen, geef je mensen met kwade bedoelingen nog meer de ruimte. Doordat de vrijheid van beveiligde personen wordt ingeperkt, krijgen mensen met kwade bedoelingen meer macht. Als voorbeeld, Geert Wilders, die heel veel beveiliging krijgt, maar daardoor noodgedwongen heel geforceerd leeft.

  De oplossing is dat we hier in Nederland het recht op vrijheid van meningsuiting veel meer moeten benadrukken. Ouders, leerkrachten en politici zouden een bijdrage kunnen leveren.

  Verder is het helaas de realiteit dat er mensen met kwade bedoelingen bestaan. Er blijft dus ook met extra beveiliging, altijd een risico dat het ergens mis kan gaan. Ik vind dat omroepen daar geen verantwoordelijkheid in hebben.

  • Omroepen, als zijnde werkgever, hebben zeker hierin een verantwoording. Stel alle werkgevers verplichten hun medewerkers en of gasten om accoord te gaan met hun veiligheidsprotocol, anders kun je vertrekken, of je bent niet welkom. Ik ken bedrijven waarbij dat al geldt. Als Pim, Theo , en nu Peter zich hadden moeten schikken, was dan het resultaat hetzelfde ?

 4. Patrick, dat je steeds over alles en iedereen schrijft zal wel met jou ziekte te maken hebben. Maar niet vindt het leuk als je over hem of haar schrijft.
  Stop er mee

 5. Er is maar 1 oplossing. Mensen die bewaakt worden nooit live in de studio. Hun gesprek te voren opnemen. Op deze manier is het tijdstip dat zo iemand in de studio is niet door buitenstaanders te bepalen.

 6. Hi Patrick, ik was bij de moord op Fortuyn toen en denk toch ondanks de LIS, slagboom en hekken van toen dat mensen met nare bedoelingen wandelend toch overal kunnen komen, ook als er wel extra beveiliging was geweest. Nooit begrepen dat na 6 mei het Mediapark juist helemaal werd opengegooid is (hekken weg, geen slagbomen) en de eigenaar er een openbaar toegankelijk ‘pretpark’ van wil(de) maken. Het wordt daders het nu wel heel makkelijk gemaakt, er zijn daarna nog wat nare incidenten gebeurd inderdaad. Ik hoop zo dat Peter in tegenstelling tot Pim het wel redt…..

  • @ Merel.

   Soms verlang ik nog wel eens nar de tijd dat je inderdaad niet zo maar het mediapark opkwam.
   Maar ja, ik heb de mariniers nog meegemaakt ( 1975-1976 ) die op de daken lagen en naast H’sum 3 portier ome Jan zaten………….
   Had wel wat.
   Tegenwoordig is het van “Kom maar binnen………………”

   • Maar waarom zaten die mariniers daar toen dan, Juul? Was dat nog met het oog op de Molukse treinkapers misschien?

   • Tuurlijk Juul, vroeger was het allemaal beter en strenger beveiligd, toen lagen er nog dag en nacht sluipschutters op de daken van het Mediapark om jou, Mies Bouwman en Fred Emmer te beschermen.

    +++

    In januari 2015 heeft Tarik Zazah korte tijd de studio van het NOS-Journaal gegijzeld. De volgende dag stond er on andere al dit in Villamedia:

    “De beveiliging op het Mediapark wordt aangescherpt, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Dat heeft de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, gezegd naar aanleiding van een gesprek met de NOS en de politie. “In de loop van de komende week hebben we op het Mediapark een vergadering met alle betrokkenen om de veiligheidsprotocollen opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. De NOS, de beveiliging van het Mediapark en de politie werken hierin samen. Maar we willen van het Mediapark geen vesting maken. De mensen die hier werken, moeten dat vrij kunnen doen.”

    “Burgemeester Broertjes van Hilversum wijst erop dat de politie zeer snel ter plaatse was. “Sinds Parijs zijn we extra voorbereid op incidenten”, verklaarde hij. Dat het niet tot een gijzelingsituatie is gekomen, is volgens Broertjes een gezegende uitkomst. Hij waarschuwt echter tot overhaaste beslissingen. “We moeten in vrijheid als journalisten ons werk kunnen doen, maar Hilversum kan geen bunker worden.”

    “Ook NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff stelde gisteren dat er een grens aan de beveiliging is. Na de moord op Pim Fortuyn zijn op het Mediapark als diverse beveiligingsmaatregelen ingevoerd. De NOS werkt met sluizen en pasjes, naast reguliere bewaking.”

    Dus …

    En die Merel is een misselijke trol. Waarom reageer je niet op haar laatste zin Juul? Ik had wijselijk helemaal niet op dit stuk verdriet gereageerd.

    “Ik hoop zo dat Peter in tegenstelling tot Pim het wel redt….”

    Welterusten allemaal, morgen weer een dag.

    DJ

    Merel van Dijk, radio-producer bij Omroep Max op Radio 5.

    • Doe s even normaal! De enige die hier altijd loopt te trollen ben jij, sufferd. Zit je lekker achter je toetsenbordje iedereen lastig te vallen hier? Get a life…Ik bedoel met die laatste zin natuurlijk van dat de kogels in het hoofd Pim niet overleefd heeft toen, (zat naast hem en hij was meteen weg) en hoop ik dat Peter wel zo’n hoofdschot kan overleven, je weet heus wel dat ik dat bedoelde. Groetjes vanaf de Max radio 5 redactie

     • Ok, dan beb je je nogal – zacht uitgerukt – onhandig uitgedrukt. Maar het is nooit te laat om jezelf te corrigeren. Geen dank.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*