Patrick Kicken: Tom Mulder en De Oude Garde

[BLOG] Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor de man achter 50 pop of een envelop, Radio 10, de koffie is bruin en de hits zijn goud, een bak galm op je stem, die grote bril, de Havermoutshow, Tros, Tommie Mulder, Klaas Vaak, Cable One en nog vanalles waar we hem van kunnen herinneren. Feit blijft dat ik alleen weet dat er heel veel mensen Tom als voorbeeld zagen en dus ook zo gingen klinken. Hij werd ziek en overleed op 72 jarige leeftijd.

Ik word altijd een beetje ongemakkelijk als ik mijn leeftijdsgenoten ineens god, hemel en aarde zie bewegen online om maar duidelijk te maken dat ze echt wel fan van Mulder waren en ooit een blauwe maandag met hem samengewerkt hebben. Veenstra, Beelen: Laat dat toch over aan collega’s die echt met hem begaan waren. Zo las ik op de Twitter van De Zwart en op de Facebookpagina van Eddy Keur een stuk tekst uit het hart, prachtig. Niet uit effectbejag om ook maar genoemd te worden in ‘radiomakers reageren op overlijden Tom Mulder’. Zo doorzichtig. Zodra een artiest of collega overleden is: gauw, fotootje zoeken waar ik met hem op sta en op social media, misschien haal ik nog De Telegraaf!

Ik had op deze plek een heel stuk tekst kunnen schrijven over hoe fantastisch Mulder was of hoe hij als baas niet door iedereen gewaardeerd werd. En hoe het me na meerdere pogingen om hem ook in de interviewreeks RadioHelden te spreken te krijgen het alsnog niet lukte. Maar feit blijft dat ik hem gewoon niet ken of kende, nooit gesproken heb en die paar keer dat ik hem op de radio hoorde me vooral opviel hoe warm en spontaan hij met bellers omging. Dus hier houdt het stukje over de begin dit jaar overleden Tom Mulder (72) op.

Wat we in deze wel als aanknopingspunt kunnen nemen is het feit dat voor mensen als Tom Mulder, Ferry Maat, eerdergenoemde Eddy Keur, Will Luikinga, Peter Teekamp en iemand als Luc van Rooij bar weinig ruimte werd en wordt gemaakt op de landelijke Nederlandse radio. Terwijl ze in Engeland hoe ouder en ervarener je wordt altijd een plekje vrij houden voor je, moet Keur genoegen nemen met een programma in de week bij het regionale NH Radio en is Van Rooij gedegradeerd tot nieuwslezer bij WNC. Op het moment dat iemand overlijdt prijzen we hem of haar de hemel in, maar daarvoor? Daarvoor kiezen programmaleiders liever voor ‘jong talent’ want dat schijnt zo lekker af op hun eigen naam (‘kijk eens wie ik ontdekt heb’) of ze zijn nog zo lekker te kneden in een vorm zoals jij wil dat het moet klinken.

Ja, NPO Radio 5 is het station waar nog wat Grote Namen van Toen een plekje krijgen, maar ook maar bij God’s Gratie als je lekker ligt en niet in je roemruchte verleden een akkefietje hebt gehad met een van de 40 mensen die het voor het zeggen hebben bij het station. Bart van Leeuwen, (bijna) Jan van Veen, Hans Schiffers, Jeroen van Inkel: ze zijn er te horen, maar niet op FM. De FM band wordt gereserveerd voor met name mensen die een kopie vertegenwoordigen van het origineel. Mulder zat vorig jaar 50 jaar in het vak. 50 jaar ervaring op ons mooie medium. Het telt helaas maar mondjesmaat.

Ik snap heus wel dat als je een jonge doelgroep wil aanspreken je geen vijftig plusser dagelijks aan het woord laat op je zender. Maar andersom is ook een bedenkelijke zaak. Zo hoorde ik op Radio Veronica tot voor kort in het weekend iemand platen afkondigen waar hij geen idee van had wie of wat het waren, laat staan hoe je het uit moet spreken. Ook tijdens de Top 4000 op Radio 10 vielen er hier en daar wat types door de mand. Om maar te zwijgen over de onervarenheid die er vanaf druipt bij veel (telefoon)gesprekken, interviews en talks die je bij 538 en 3FM hoort.

Klink ik nu als een oude zeur, die beweert dat vroeger alles beter was? Misschien in jouw oren, maar ik wil op deze plek alleen het punt maken dat we eens wat respectvoller moeten omgaan met onze meest ervaren radiomakers in Nederland, de mannen en vrouwen die de weg voor ons hebben vrijgemaakt. Het liefst nu ze er nog zijn. Iemand als Bert Kranenbarg valt te prijzen met zijn rubriek RadioReuzen, maar het zou nog veel beter kunnen. Maak zendtijd in de weekenden vrij op Radio 10 en maak er een sterrenweekend van met alle eerdegenoemden. Keur, Maat, Donkervoort, Van Rooij, Westbroek (Henk), Teekamp, De Zwart, De Bisschop, Luikinga. Niet alleen in muziek het sentiment en de herinneringen ophalen, maar ook met de helden van toen. Ouderwets? Wat dacht je van nostalgisch, ervaren, bekend, toegankelijk en een feestje om naar te luisteren! Je ziet (en hoort) hoe veteranen Staverman, Stenders en De Wild NPO Radio 2 marktleider maken. Waarom voor minder bekend en minder ervaren kiezen?

Patrick Kicken

26 Comments

 1. Patrick,
  Download gratis in de AppStore: United Djs dan weet je dat je de spijker op de kop slaat wat betreft Engeland.
  Op een moderne manier 24/7 wereldwijd geweldige muziek van de grondleggers van Radio Luxembourg en Radio Caroline.
  Met de stemmen van weleer.

  • Ik heb jaren met heer Mulder samengewerkt, hij de Nachtwacht. En ik in een fabriekshal. Genieten was dat, heel wat anders dan de E.O. en de VPRO ‘,s nachts. Dank voor al die mooie uren radio.

 2. Ha Patrick, ik ben het niet altijd met je eens, maar nu sla je de spijker op z’n kop. Meer aandacht voor de ‘oudere’ DJ’s zou ggeweldig zijn. Dat uurtje showshow van Ferry bij radio 2 in de avond was geweldig om te horen. Zo zijn er nog veel meer goede radimakers in het land die aandacht verdienen !

 3. Helemaal mee eens Patrick, de dj’s van nu zijn toch helemaal doodgeslagen. Ze komen net van moeders tiet. En hebben een blauwe maanddag schijnbaar ergens op een lokale gezeten en hebben een stem waar de fm vol mee zit. Maar goed ze kunnen een plaatje af en aankondigen zonder enige emotie als ze maar om de paar zinnen kut of klote kunnen zeggen dat is het allemaal best krijg ik de indruk. Vervolgens komen ze op een commerciële aan de bak en kunnen ze voor enkele tientjes per uur totaal emotieloze playlisten aankondigen en zal de creativiteit er nooit meer uitkomen als dat er überhaupt in zat. Afijn het is allemaal niks op fm.

 4. Patrick , je heeft helemaal gelijk , ze willen alleen maar mee liften op de ellende van een ander .En normaal een plaat aankondigen of aankondigen kunnen ze niet , dan praten ze over een liedje terwijl er soms geen noot ingezongen wordt, liedjes zong je op de lagere school .
  Diskjockeys van vroeger konden een programma presenteren en maken .
  Goed plan trouwens om die oud DJ’s een paar uur te geven op radio tien .

 5. Eigenlijk zou er een ‘all stars’ radiostation moeten komen. Radio 192 was dit voorheen, en je had KX Radio. Maar je hebt nu ook 40UP Radio, maar dat is allemaal net iets te gezapig. Een goede oldies zender met de DJ’s van welleer, snel spiffy jinglepakket. Een leuk aanval op het naar spruitjes meurende Radio 5. 2020 een mooi jaar voor een start hier van. Go!

  • Daar werk ik al tijden aan, maar de radio financiers zien er niets in, alles moet `20-49`
   Het is soms handig om als je iets wil verbeteren, zelf initiatieven te nemen.
   In 2022 worden misschien wel alle FM frequenties opnieuw verdeeld, anders overname.
   Een degelijke initiatiefgroep kan helpen dit voor elkaar te krijgen. Dus “come forward”: ruud AT islandradio.nl

  • geen oldiezender ? de collega’s van Radio Mi Amigo Internationaal doen het nochtans zeer goed. Zitten niet op FM maar op AM-KG en online uiteraard.
   Leuke oldiesradio met een vooral heerlijke sfeer, helaas alleen in het weekend
   maar dan heb je ook echt de tijd om echt te luisteren.
   Zeer ondergewaardeerd radiostation, echt. 🙂

   Al die oude helden zouden misschien daar eens moeten aankloppen
   ipv in blogs te zitten huilen omdat NPO hen niet moet, of ipv elk op z’n zolderkamertje wat te zitten streamen voor drie man en een paardenkop.
   Of gaat het over de pecunia ?

   Wanneer de taal minder een issue is kan je ook nog steeds Caroline beluisteren.
   Ook daar nog steeds echt goeie jocks en niet van die kwik-kwek-&-kwakjes die vandaag zo’n beetje de norm zijn.

   • Ik zit zelf op Internet en heb lange tijd – 20 jaar – op MG uitgezonden, maar daar gaat het dus niet om.
    Radio is FM, door iedereen makkelijk en overal te ontvangen. En daar ontbreekt een fatsoenlijke oldies zender.

 6. Dé man met de meeste “vlieguren” op de Nederlandse radio is nog steeds te beluisteren. Weggestopt op de zaterdag-en zondagmiddag tussen 16 en 18, op NPO radio 5 (internet en DAB+). Ik luister elke week en het is bijna gênant om te horen hoe vaak Bart moet zeuren om een kandidaat te krijgen voor z’n spelletje. Jammer dat er zo weinig geluisterd wordt naar deze vakman!

 7. Ik heb nog een opname van oktober 1982 op cassette van Leo van der Goot, die destijds op de vrijdagavond zijn programma had bij Veronica op radio 3.
  Een groot vakman die de vaart erin houd. Er wordt in 2 uur tijd veel muziek gedraaid, en je hoort niet na iedere plaat na welke zender je luistert zoals nu. Ik mis zulke programma’s vandaag de dag. Gelukkig kan ik op mijn cassettedeck en bandrecorder nog oude opnames beluisteren van radio Veronica en radio Noordzee, waar deze mannen onze helden werden.

  • Tom Mulder had destijds bij Radio 10 Gold ook al het beleid dat de naam van de zender bij iedere af-/aankondiging moest worden genoemd. Een nieuw fenomeen is dit dus niet.

 8. Eerbetoon aan radiohelden is er genoeg hoor. Zo mocht ik in 2004 de Marconi Oeuvre Award instellen. De eerste konden we uitdelen aan ….. Tom Mulder.

  Luister ook dit gesprek met Tom terug wat ik met hem voerde in 2002, over Radio 10FM: https://www.mixcloud.com/Radioheld/radio-10fm-roemruchte-radioreeks-bnn-2002/

  Dan is er op NH Radio veel radiotalent met een mooi radioverleden te horen. Inderdaad, de hier al genoemde Eddy Keur en daarnaast ook Jeanne Kooijmans, Leo Driessen, Kees Baars (Countdown Café!), en in de avonduren ism 40UP o.a. Leo van der Goot, Vincent van Engelen, Mart Smeets, Robert ten Brink, Johan Derksen, Hubert van Hooff, Marc Stakenburg e.v.a.

  Eerbetoon aan radiohelden maakte ik ook in de serie 50 Jaar 3FM:
  https://www.mixcloud.com/50jaar3fm/
  met o.a. André van Duin & Ferry de Groot, Felix Meurders, Ferry Maat, Herman Stok en tientallen anderen.

  En natuurlijk recentelijk de serie 100 Jaar Radio:
  https://nhradio.nl/podcasts/
  met o.a. Donald de Marcas, Hans Hogendoorn, Ad Roland, Jacques Klöters etc. en honderden anderen in unieke fragmenten.

  Ergo: waardering voor de radiohelden is er. Maar niet op z’n Amerikaans / Engels, waar deze helden tot hun dood achter de microfoon mogen blijven presenteren op een relevante plek. Dat respect mist in onze cultuur en dat is (meestal) jammer (soms ook niet natuurlijk hè….)

  Nou, veel luisterplezier allemaal weer!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*