Patrick Kicken: Ruud de Wild heeft groot gelijk

[BLOG] Er gebeurt weer eens wat in radioland: Ruud de Wild zet volgens Luuk Ikink bij RTL Boulevard en Bob bij MediaCourant ‘zijn sidekicks bij het grof vuil’ per 2021. Ik geef hem groot gelijk. Niet dat ik iets tegen Cielke & Thijsje heb, maar als er íets killing is voor een radioshow dan is het als er geen magie of klik (meer) is met de jock. Die mensen horen jou en je middagshow beter te maken, niet te dwarsbomen. Dodelijk vermoeiende radio levert dat op.

Ik weet het, ik heb me op deze plek meerdere malen negatief uitgelaten over De Wild en zijn veel te banale grappen voor de KRO-NCRV op NPO Radio 2. Maar als het over sidekicks en/of producers gaat dan ga ik toch even in de bres springen voor het heerschap. Daar is het in Nederland zowaar nog slechter mee gesteld dan de aanwas van origineel, nieuw talent. De plek van sidekick of producer wordt vaak gezien als opstapje om uiteindelijk zélf achter de mengtafel te komen zitten. Terwijl een goeie sidekick écht wel het verschil kan maken. En ook hier is weer geen gedegen opleiding voor, mensen rollen er maar gewoon in omdat ze zo lekker in de groep liggen of ook wel wat bij de radio willen doen.

Op het moment dat Ruud een verhaal aan het vertellen is dan moeten sidekicks niet bij het horen van een woord of onderwerp ‘waar ze ook wel iets vanaf weten’ hun kans grijpen en meteen een andere afslag nemen. NEE. Je dient het verhaal van de jock te bekrachtigen, die wil ergens naartoe ermee en dus luister je aandachtig, stel je vragen of maak je een opmerking waardoor het verhaal sterker wordt. NIET op je eigen houtje ook maar iets gaan zitten vertellen. Of als je een half uur niet of nauwelijks te horen bent geweest met een lang gezicht naar je computerscherm te gaan zitten kijken, of schaapachtig lachen als er iets misgaat in de uitzending. Je zit daar om de jock en dus de show beter te maken, niet jezelf.

Bij Barry Paf en eerder Dave Donkervoort schijnt dat ook zo’n drama geweest te zijn, in de ochtend op 100%NL, samen met sidechick Patricia van Liemt. Vinden dat je net zoveel recht op spreektijd hebt als de jock, die ook opeisen en als je microfoon niet open staat als een wilde gaan zwaaien met je armen, zo van ‘zet mij ook open!’. En dat gevecht iedere ochtend weer.. je zou van minder in een burn-out raken. Ruud zal op zijn beurt wel eens terugverlangen naar de twee top sidekicks die hij twintig jaar terug had, bij 3FM: Sander de Heer en Jeroen Kijkindevegte. Die laatste zou hij zo uit de ochtend van NPO Radio 2 kunnen halen, misschien kan hij ze ruilen voor de twee die hij nu heeft?

Aan zowel Thijs als Cielke is te horen dat ze hun rol als sidekick eigenlijk helemaal ontgroeid zijn en vooral zelf programma’s willen presenteren. Dat laatste heeft Maalderink ook al jarenlang gedaan, bij 3FM, Q en 2. Cielke wordt op haar eigen wikipediapagina (zozo!) toch vooral radiodj en copresentator genoemd. Daar moet je toch echt wel wat meer voor gepresteerd hebben. Ik snap dat nooit zo, dat niemand gewoon de beste producer of de allerbeste sidekick van Nederland wil worden: ze willen allemaal zelf de mooie sier maken als jock en zo snel mogelijk een radioshow met hun eigen naam erin. Het doet me denken aan een nieuwe producer die ooit binnenrolde bij Radio Veronica, het eerste wat ze deed was haar eigen naam vastleggen als domeinnaam, want ze ging nu toch wel echt doorbreken. Ik wist alweer genoeg.

De beste sidekick die ik in mijn carrière heb meegemaakt is Jan Paparazzi. Die verstaat het vak van presenteren, maar ook van assisteren. Wist mij als jock altijd net even wat vrolijker te maken, door zijn gulle lach en aanwezigheid. Dus Ruud als je dit leest: je kunt natuurlijk voor je vriendin Olcay Gulsen kiezen als sidekick, prima, daar heb je nu een goeie klik mee. Maar als het uit gaat of ze loopt tegen een nog rijkere, knappere man aan dan zit je weer zonder. Dus: bel Jan Paparazzi. Ik heb zijn nummer wel voor je. De beste sidekick van Nederland die óók nog eens zorgt voor briljante content, waar je wat aan hebt. Een andere sidekick die je zou kunnen overwegen is Cobus Bosscha, die zit er toch maar een beetje voor spek en bonen bij, bij Somertijd op Radio 10, vanwege het grote aantal teamleden. Heb je meteen aan John de Mol weer een tikkie uitgedeeld. Of ga het alleen doen, beter dat dan mensen om je heen die er alleen voor eigen eer en glorie zitten.

Patrick Kicken

*update* De sidekicks van Ruud zijn per direct weg bij de show en bij KRO-NCRV, aldus RadioFreak. Nu is het alleen maar gissen naar wat er werkelijk gebeurd is, maar een plausibel scenario is dit: de sidekicks zijn met elkaar gaan bekokstoven dat ze toch vooral aan Ruud willen laten merken dat zij het anders willen. Dat gekonkel tussen twee teamleden is niet vreemd in radioland. Die Maalderink houdt er sowieso wel Hilversumse tactieken op na: hij ging ooit een screenshot van een post van mij op LinkedIn op zijn twitterpagina plaatsen met een of andere hautaine sneer erbij. Mensen die screenshots maken en plaatsen zijn wat mij betreft sowieso niet zuiver op de graad. Misschien dachten Cielke & Thijs het wel verder alleen af te kunnen, zonder Ruud? Het zou niet de eerste keer zijn bij een radiostation dat zo’n coup gepleegd wordt.

Als we nog een beetje verder in de toekomst speculeren dan zou dit scenario ook nog wel eens aan bod kunnen komen: Rob Stenders vertrekt naar Radio Veronica om van 13-16u daar de Bonanza te doen, Annemieke’s A-Lijst is voortaan maandag t/m vrijdag te horen van 14-16u op NPO Radio 2. En vier uur lang vrouwenstemmen op de radio bij 2, zien ze na het debacle bij 3, niet zitten. Enfin, laat KRO-NCRV of Ruud zelf maar het hoge woord eruit gooien. Het verhaal dat Mevrouw Gulsen geëist heeft dat zij en/of haar zus een rol krijgen in Ruud’s radioshow lijkt me onzin: radio is vele malen minder sexy dan TV voor een mediamens als zij.

33 Comments

 1. Zou treurig zijn als Ruud daar met zijn vriendin gaat zitten. Maar dat is denk ik wel de bedoeling. Word vaker geroepen ” Je moet vriend en vriendin op de radio neerzetten, leuk joh”. Maar ben het met Patrick eens, Cobus Bosscha deed het geweldig vroeger bij van Inkel en later Evers. Jan Paparazzi is ook goed. Al blijf ik die linken aan Robert Jenssen.

 2. En hoe is de stand van zaken nu rondom die vorige column van je? Krijgen we nog een update? Is nu ook alweer meer dan 2 weken geleden tenslotte.

 3. Als ze beginnen te side-kicken, dan ga ik wel “aan de kant”.
  Dan kick ik naar een andere zender.
  Hoe kan je nou denken dat de luisteraar niet doorheeft dat het “verplicht lachen is”. Hoe kan je beweren dat je als side-kick altijd mee moet gaan in de stelling of het verhaal van de jock? Heeft de jock dan altijd gelijk? Mag een sidekick geen eigen mening hebben? Het is normaal dat meningen verschillen. En een goed gesprek met verschillende invalshoeken kan een luisteraar aan het denken zetten.
  Daar kan je nog iets van leren.
  Hoewel ik vroeger vaak naar de moppen van Rob van Someren luisterde (op die andere zender waar hij een RadioRing voor kreeg), was het op een gegeven moment helemaal over en uit. Het was voorgeprogrammeerd. En ook als er een dag geen goede moppen zijn, moesten er toch moppen worden voorgelezen. Misschien is er zelfs wel een minimaal aantal?

  • Ho wacht even Rink, sidekicks hoeven heus niet alleen maar ‘ja’ en ‘amen’ te zeggen. Wat ze wel moeten doen is het verhaal ondersteunen, dus door de juiste vragen te stellen het verhaal te bekrachtigen en samen naar een eindpunt toe gaan wat leuk is voor de luisteraar.

   Zie het als een basketball team dat de bal constant naar elkaar over blijft spelen: hij zal op een gegeven moment toch het net in moeten, liefst zo snel mogelijk zodat je daarna nog eens kunt scoren.

   • Hoi Patrick,
    Leuk dat je reageert!
    Maar ik meen in jouw stuk toch iets anders te lezen:
    “NEE. Je dient het verhaal van de jock te bekrachtigen, die wil ergens naartoe ermee en dus luister je aandachtig, stel je vragen of maak je een opmerking waardoor het verhaal sterker wordt.”
    Daarmee stel je toch eigenlijk dat sidekicks geen eigen mening mogen ventileren op de radio?
    Of begrijp ik je niet?
    De vergelijking met een basketball team gaat niet op, want dan heb je in hetzelfde team heel duidelijk hetzelfde “doel”, namelijk dat ene netje wel en dat andere netje niet.
    Volgens jouw stelling zou ik geen goede sidekick zijn, want als de jock iets zegt waar ik het absoluut niet mee eens ben, dan zeg ik dat ook gewoon (wel netjes). Ik ga niet zitten liegen. (heb je mazzel, ik heb die ambitie toch niet… Ik draai liever weer een plaatje!)

 4. Dave Donkervoort was in mijn ogen een van Nederlands beste dj’s.

  En al dat gedoe over “bijzitters”……………….Gewoon plaatjes draaien en verder geen gezeur. Scheelt een hoop geld ook.

 5. Is het in sommige kavels wettelijk verplicht om sidekicks te hebben of zo ? Omwille van de gendergelijkheid en dat soort dingen ? Zo ongenietbaar, snap echt niet dat mensen op de nuchtere maag al dat geleuter verdragen.
  Nu snap ik eerlijk gezegd sowieso niets van het Nederlandse mediagebruik. Heb me in m’n RTL tijd vaak afgevraagd hoe we zo gigantisch veel tv-reclame verkocht kregen die dan in echt ongelooflijk hersenloze content ingebed werd. Maar indien je dat slikt slik je allicht ook wel met gemak een hoop zever-in-de-ochtend.

  Guyon en Ferry een paar jaar geleden, dat was tof, echt genieten, en het was gezellig zo op de vrijdagavond, maar meestal zijn die multi’s eerder irritant.
  Iemand die eens aanwaait en wat zinnigs komt vertellen, dat is leuk. Maar zo’n geforceerd gedoe met sidekicks… moet dat echt ? En zijn dat dan nog jocks die main kicken, of babbelutten ?
  Moet ik me trouwens zorgen maken over je familienaam ? 😉

  • Haha geen zorgen Rett. Het probleem is mijnsinziens niet de sidekick an sich, maar dat er zoveel mensen zich sidekick noemen terwijl ze dat specialisme helemaal niet onder de knie hebben. Een goeie sidekick kan echt zorgen voor vuurwerk op de radio. En daarvoor hoeft hij/zij niet eens steeds prominent te horen te zijn. Een geinteresseerde of afkeurende blik kan al genoeg zijn om de jock in kwestie op te poken waardoor hij of zij nog beter tot zijn recht komt.

 6. De chemie met Olcay was wel goed, maar voor hoe lang inderdaad.

  Alleen waarom alleen maar zo negatief over Cielke en Thijs. Thijs is goed ad rem en grappig en Cielke heeft haar eigen charme, waar ik meer van wil horen. Geen idee of ze hun eigen show kunnen hebben. We gaan het zien.

  • Hoi Dirk, wat mij betreft gaat het erom dat je als sidekick je plek moet weten: je bent dienend aan het hele gebeuren. Vooral Cielke had er een handje van een verhaal helemaal haar kant op te buigen, wat irritante radio oplevert.

 7. Kobus was zo goed vroeger bij Edwin, en bij vertrek baalde ik toen echt. Het speelde wel ff geleden maar toch. En ja….. ook Sander en Kijk in de Vegte. Tjonge ben weer helemaal terug Patrick. Stenders met (alleen)Fred heerlijk, af en toe Eric Diceb. Man wat ben ik al oud:-( Het vijlen van de radiofrequentie niet te vergeten. Kon in ene 538 niet meer ontvangen achter de freesmachine. Desalniettemin de Dj’s hebben meer als een lachbandje nodig, en samen maken of breken ze het programma wel. Met vriendelijke groeten Arjan Kwakkel

 8. Patrick Kicken, je zei ooit eens “trap niet in de valkuil van Mijke Marsman”. Was dat de nieuwe producer die ooit kwam binnenwandelen bij Radio Veronica? En die haar domeinnaam liet vastleggen?

  • He PK, wat grappig dat je dat nog weet. Dat is nog uit de weblog tijd (pivot) op patrick.fm . Nee Mijke Marsman ging tijdens een solliciatiegesprek voor mijn ochtendshow even vertellen wat er allemaal wel en niet goed aan was, ze vond het bijvoorbeeld belachelijk dat ik een verstandelijk gehandicapte jongen over sport liet praten. Het ging om Ivo, de grootste vriend van de show die de luisteraars op handen droegen. Gelukkig liet ze daar al haar arrogantie doorschemeren zodat we gauw verder konden naar de volgende. Het werd uiteindelijk Bas Dokter, aan wie heel Nederland de doorbraak van René van der Gijp als analist in de media te danken heeft. Props voor hem.

   Dat meiske heeft haar domeinnaam inmiddels laten vervallen.

 9. Alles wat in is is op een bepaald moment weer uit, en wat uit is is dan weer in. Ook bij de radio denk ik. Eind 90s, begin 00 shockradio in, vervolgens steeds meer programma’s met sidekicks en steeds meer gesproken woord. Denk dat we nu weer terug gaan naar radio waar muziek overheerst, er weer gejockt mag worden, en er weer radiovaardigheden van de presentator gevraagd gaan worden (timing, gebruik jingles, gebruik stem e.d.). Maar… weet iemand onder de 30 nog hoe dat ook alweer ging?

 10. Nu ik dit lees zie ik een tv commercial voor de show van Ruud, waar zijn sidekicks ook nog in te zien zijn. Die mogen ze ook wel aanpassen 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*