Patrick Kicken: Radiobaas Rob Stenders én TV baas Paul Römer van Talpa terug naar de NPO

[BLOG] De Matthijs van Nieuwkerk rel heeft de carrousel weer volop in beweging gezet. NPO baas Frans Klein ‘zolang’ op non-actief als het onderzoek naar de misstanden loopt. Maar iedereen voelt op z’n klompen aan dat hij natuurlijk via een achterdeurtje de oud Hollandse pleiterik maakt. Dus daar moet een nieuw iemand komen. Het liefst iemand die goed ligt en lekker kan vergaderen. En welke naam gonst er rond als opvolger van Ijzeren Frans? Juist, Baantjer Junior. De zoon van wijlen Piet Römer, Paul. Maar dit is niet de enige naam die het Talpa schip lijkt te willen gaan verlaten, voordat de fusiestorm tot een hoogtepunt komt.

Je kunt het ze allebei niet kwalijk nemen, zowel Römer als Stenders, dat ze verder kijken dan hun neus lang is. De fout die velen in de media maken, waaronder ik ook in het verleden, is dat je het wel prima vindt op de plek waar je zit. Lekker salaris, leuke collega’s. Totdat de toko ineens verkocht wordt, de FM frequenties kwijtraakt of die ene manager die jou zo zag zitten zelf vertrekt. Zit je ineens in een hele andere situatie. Stenders ziet toch zo langzamerhand in dat zijn Veronica avontuur onder de Talpa vlag niet helemaal geworden is wat hij (en waarschijnlijk ook John de Mol) ervan verwacht had. Dus is hij opnieuw om zich heen aan het kijken. Dit is natuurlijk allemaal niet zulk juicy news als André Hazes die weer niks met zijn moeder te maken wil hebben, dus vandaar dat ik het hier maar even meld in plaats van Yvonne Coldeweijer. Je komt niet voor niks hier op hét media- en omroepplatform van Nederland!

Rob Stenders
Rob schijnt in de race en op gesprek te zijn geweest om Giel Beelen op te volgen in de avond op NPO Radio 2, die in 2023 een wereldreis gaat maken. Ging niet door. Rob kennende heeft hij vast al wat balletjes opgegooid voor een ander tijdstip op NPO Radio 2 of 5. Zeker nu Radio Veronica zo onder het vergrootglas ligt bij het Agentschap Telecom, door het overtreden van de spraakregels behorende bij het FM pakket. Talpa Radio mag hoe het er nu uit ziet vanaf de nieuwe verdeling nog maar drie stations op FM hebben in plaats van de huidige vier. Dat Radio Veronica geslachtofferd gaat worden lijkt dus een kwestie van tijd en dan kan je maar beter je veilig onderkomen zoeken bij de Nederlandse Publieke Omroep. Klote voor de mensen die hij in die krappe twee jaar tijd naar Veronica heeft gehaald. Hulde dat hij het op deze manier geprobeerd heeft, maar dit format hoort natuurlijk gewoon thuis bij de NPO.

Paul Römer
Hetzelfde scenario geldt ook voor Talpa baas Paul Römer. Die voelt de bui al hangen dat er na de fusie met RTL nog maar ruimte is voor één zenderbaas. Peter van der Vorst staat er kijkcijfertechnisch natuurlijk veel beter voor met zijn vier zenders dan alle Talpa zorgenkindjes, dus die rekensom is gauw gemaakt. Römer, die over een paar weekjes de 60 gaat aantikken, was ooit al de baas bij de NTR. In die rol verantwoordelijk voor het stopzetten van Sesamstraat. Na de BOOS rel over The Voice was hij er als de kippen bij om te beweren dat er bij Talpa geen angstcultuur heerst. Geknipt dus voor de rol van opperbaas bij de NPO. Een bron dicht bij het vuur wist me te melden dat hij al gesignaleerd is op de publieke burelen. Römer ruikt (en grijpt) zijn kans door de Matthijs rel. Als dit doorgaat denk ik dat menig omroepmedewerker en mediamaker nog gaat terugverlangen naar de tijd van Frans Klein. Want jarenlang als trekpop voor John de Mol fungeren gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten.

Patrick Kicken

32 Comments

 1. ik zou als NPO stenders zeker niet terug halen. radio 2 doet het prima zonder en ook radio 5 redt zich wel. scheelt een hoop gezeur zo zonder stenders in elk geval

   • ik weet dat de npo vaak stomme keuzes maakt maar ze zouden hem eens lekker moeten laten zitten. laat hem maar naar radio nl gaan 🙂 .

   • Rob Stenders is nu van Radio Veronica en in het verleden van Radio 3 en Yorin FM. Bij NPO Radio 2 gooide hij zelf de deur dicht. Daar zit hij dus niet op zijn plek. Een regionale zender met wat gezelligheid, smartlappen is anders meer iets voor hem.

 2. IK mag toch hopen dat er nog een stokje gestoken wordt voor die fusie. Het zou enorm slecht nieuws zijn voor de kijker. Minder media opties en dus minder keuze, massa’s ontslagen en minder platform voor creativiteit. Laat Talpa en RTL gewoon zelfstandig blijven.

 3. Stenders wordt met bombarie binnengehaald, neemt in een paar maanden tijd zo’n beetje alle KX-amateurs aan, is daarna verbaasd dat het niet scoort en dat ze een boete wegens teveel lullen binnenkrijgen en vertrekt dan weer naar de NPO.

  Een soort parasiet die Veronica naar de knoppen heeft geholpen met zijn friend with benefit Carolien.

  En straks is het falen van Stenders weer de schuld van alles en iedereen, behalve van hem zelf. Terwijl hij Talpa tonnen lichter heeft gemaakt.

  En de fanboys blijven hem maar verdedigen.

  • Wat een persoonlijke reactie, jammer om iemand parasiet te noemen, een ander friend with benefits en een groep radiomakers KX-amateurs. Is dat nodig om je punt te maken?

   Sowieso heeft Stenders nog niet gezegd dat hij gaat. En als hij gaat heeft het team van Veronica nog steeds een vaste schare luisteraars (dat af en toe ook nog groeit). Veronica is immers meer als enkel Stenders.

   Veronica is zeker veranderd en daar zijn nog steeds mensen fel tegenstander. Ik begrijp het niet, je moet er niet naar luisteren.

   • Ik benoem slechts de situatie door mijn ogen en oren. En ik weet dat de Heilige Stenders nooit bekritiseerd mag worden door de fans, wat ie ook doet. Maar ik benoem het gewoon zoals vele bij Veronica het zien.

    Het zou gezond zijn als mensen eens wat kritischer naar Stenders en deze situatie keken. Want door alle adoratie kan deze man doen wat ie wil. En dus tonnen verdienen aan het binnenhalen van amateuristische vriendjes die de zender komen slopen.

    • Stenders is wat mij betreft gewoon een zender baas. Iedere zenderbaas maakt beslissingen en ze zullen niet altijd je smaak zijn. Daarom vond ik de be/veroordelende woorden in je bericht ook persoonlijk en eigenlijk niet nodig.

     Iemand die iets positiefs zegt over Stenders is niet zomaar een Stenders-adept. Dat is alleen zo als je dat zo wil zien. Het is ook jouw goed recht om Stenders niet te mogen.

     • Geldt ook andersom: Iemand die iets negatiefs zegt over de situatie bij Veronica is niet zomaar iemand die iets persoonlijks heeft tegen de leidinggevende.

      Maar bepaalde zaken mogen niet benoemd worden omdat ze persoonlijk zijn? Met andere woorden: mensen mogen alles doen wat ze willen, niemand mag daar iets van zeggen want “dan is het persoonlijk”.

      Zo creëer je dus Matthijs van Nieuwkerk-situaties. Mag je niks van zeggen Jeffrey, want “dan is het persoonlijk”.

      Feitelijk blijft het zo dat Stenders de zender geen meter verder heeft geholpen met het aannemen van een hele grote groep KX-DJ’s en het omgooien van het muziekformat. Kijk de cijfers er maar op na.

      Willem Dorelijers, Ronald Giphart, Ed Struijlaert, Danny Vera, Jannes Drop, Femke van der Veen, Mark Reman, Martijn Rigters en Jeroen Drogt zijn nog nooit eerder bij een landelijke zender aangenomen als presentator. Hoe zou dat toch komen? Stenders zet ze echter prominent op Veronica.

      Niet omdat ze zo goed zijn, anders hadden ze 20 jaar geleden al een carrière gehad als dj. Dus zijn ze goedkoop, vriendjes van Rob, of allebei.

      Geldt ook voor Frank en Hoogendoorn: nog nooit een grote groep luisteraars getrokken, maar Rob voetbalt met ze, dus hebben ze nu een programma. Puur toeval natuurlijk.

      Kortom: je hoeft het niet met me eens te zijn. Maar kom dan met inhoudelijk argumenten en niet met de “je maakt het persoonlijk”-kaart. Dat is een kul argument.

  • Om me nu niet aan te sluiten bij al die huilende wolven en wolvinnen in de donkere Hilversumse bossen en die van alles niet vinden deugen aan de radio, ga ik even positief de olifanten-loftrompet steken voor drie potentiële vrouwelijke deejays waarvan ik vind dat ze n plek verdienen in ’t radiolandschap. Er zijn bedroevend weinig vrouwelijke deejays en de meesten die er zijn, zijn helaas niet heel goed en worden de vooroordelen alleen maar bevestigd. Maar het blijven vooroordelen.

   Femke van der Veen is vrijwillig bij Veronica vertrokken (ze had het te druk) en ik vond haar de perfecte radio-deejay voor Veronica met haar rockende muzieksmaak, empathische interactie met de luisteraars en een coole stem met een oude, brutale Veronica-attitude. Haal haar ergens terug. Dan twee vrouwen die ook radio maakten, maar om andere reden niet meer te horen zijn. Malou Holshuijzen, perfect voor de avond, of voor t begin van een nacht-programma. Persoonlijk en intiem met een fijne stem. Doen! En dan nog Fay Lovsky, wie kent haar niet van Christmas was a friend of mine, bespeelster van de zingende zaag en de theremin, maar ook een net vertrokken deejay bij 40UP Radio met een uiterst goed ingevoerde, brede, diepe en originele muzieksmaak, een vrouw met een apart artistiek karakter en met een fayerieke stem. Femke, Malou, Fay. Wie biedt meer?

   #stay save #be nice #be kind

   • Sorry, niet mee eens. Femke is langdradig, rommelig, verveelt de luisteraar met hele saaie verhalen, lepelt veel te veel droge Wikipedia-feitjes op, kan niet schuiven en praat om het praten.
    Heeft altijd minutenlang nodig om een punt te maken, als ze al een punt maakt en zichzelf niet vast praat.

    Malou nooit gehoord, Fay Lovksi ook geen idee.

   • Stay safe Paul, safe… Als je Engelse woorden gebruikt, doe het dan tenminste correct.
    Verder prima stukje. Niet mee eens, maar prima stukje.

 4. Even speculeren
  Ik denk dat Stenders niet op de plek van Giel komt omdat Giel gewoon januari 2024 weer terug is en dat Morad dat ook al weet. Hij kan terug naar de Soulnight of iets als Het Plstenpaleis of een ander tijdstip en bij de NOS hetnieuws presenteren (waar hij naar eigen zeggen 7k per maand verdient) dus op die plek van Giel is geen plek.

  Verder zie ik niet echt ruimte op 2

 5. Helaas, vind ik, heeft van Inkel z’n beste tijd gehad. Beetje shufflen met bestaande jocks en ook van het Hof de deur wijzen.
  In de nacht zit ook nog wel wat leuk talent.
  JW start op is ook dagelijks dezelfde kost een ik verlang naar iets anders, elke dag verrassend.
  Oh…. en dat weekend met De Wild… de eindjingle “this program will selfdestruct….” pfffff zeg.

  Wie durft het aan ze te wijzigen?

  • Paul Römer naar de NPO. Daar zien ze hem aankomen. Niemand wacht daar op het schoothondje van de Mol hoor. Die heeft al zijn credits verspeeld.

    • Jij weet het ook Patrick…..Met Bosman als vriend heeft men géén vijanden nodig !! Slijmlijm Bosman past wél in de schaduw van TV Collega Engnekje Klein !!

     • Wat een egoreacties allemaal. Mens ga toch gewoon LEVEN! Hebben we niks beters te doen? Pseudo volwassenen? Ga anders de zandbak weer in. Wie zonder zonde is……Echt verworden tot een bla bla maatschappij. De weelde en verwendheid maakt de mens tot een narcist. Al heeft ie dat zelf niet door.

     • Wellicht ook gelezen dat er voor ’t onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO door MORES (Janke Dekker) ook al een aantal serieuze meldingen zijn binnengekomen over wangedrag bij de NPO radio? Ze willen er nu verder geen nadere mededelingen over doen. Ik waag me daar nu ook niet aan, maar ik zal er geen traan om laten als dat het einde van droplul Jurre Bosman betekent. De man die Radio 2 vercommercialiseerde, maar de jazz de nek omdraaide. Hij verdient geen standbeeld maar met pek en veren Hilversum uit. Liefst nog vandaag.

      Je gaat het er alleen allemaal niet meer voor terugkrijgen, dat is nog ’t ergste. Maar I have a dream, wie weet komt er nog eens een NPO-station waar alle denkbare muziek door elkaar wordt gedraaid, van Mozart tot U2, van Piazolla tot Hazes, Bowie en Coltrane … En dan wordt Wijnand Honig de zenderbaas en doe ik de muzieksamenstelling. NPO Radio 11 Wonderland. Wordt t dan toch nog gezellig! 😉

      #stay save #sprookjes bestaan #be kind

 6. Het zou mooi maar denk dat het financieel niet haalbaar is als stenders het helemaal voor het zeggen krijgt bij Veronica zonder dat het valt zonder de talpa schip

 7. Dus jij denkt dat Ferderieke Leeflang en Paul Doop (want die gaan daarover) Paul Romer gaan aanstellen. Dat Paul Romer ‘vriendjes’ is met Jurre Bosman en op het Mediapark gesignaleerd is, zegt niets, want die gaat niet over televisie laat staan een benoeming. Remco van Leen en Jojanneke Doorn zouden die dan niet in zijn voor de functie die ze nu ad interim bekleden!? Ze weten alvast waar het over gaat! Wie weet keert Paul Romer terug bij de NTR waar in de directie thans nog een interimmer zit als zakelijk directeur. Dat kan ook natuurlijk….

  Dat Rob Stenders het aardig doet als programmamaker in een publieke omgeving wil niet zeggen dat hij als zenderbaas en maker in een commerciele omgeving hetzelfde lukt ook met vrijheid. Hij is nummer zoveel….

 8. Stenders terug bij én op de vaderlandse reguliere zender lijkt mij ’n prima idee, Geweldige know-how en prima muzieksmaak, weet wat de luisteraars willen, denk ik ,,,zo ervaar ik hem meestal,,,,,maar,,,,,,,,,,,,,,,,niet die vervelende juffrouw meenemen, die bijna slimste van nederland. Wat ’n irritante omgevallen boekenkast met opgezochte, wikipedia-achtige info waar géén hond op zit te wachten. GFewoon radiomaken Rob, en verder niks . Geen baasje willen zijn, maar doen waar jij goed in bent…..Of toch dat slijmspoor Bosman opvolgen ?????

  • Ik totaal niet en ik proef al mn hele leven bij n hoop ouwe mannen bij dit soort opmerkingen dat ze vinden dat radiomaken alleen maar n mannending hoort te zijn. En dan t liefst no-nonsens-deejays die vooral plaetjes draaien, zonder gelul, geen interactie, geen side-kicks. Radio is dat voor mij juist allemaal wel en graag ook met vrouwelijke deejays in de hoofdrol naast al die usual testoron-suspects. ‘Juffrouw Brouwer’, ‘mevrouw Brouwer’. Nog steeds ’t zelfde liedje. We zijn weer thuis.

   Schat, staat de Bokma koud?
   Ja en je eten ook.

   En ze heet Caroline …

 9. Er wordt vanuit gegaan dat Veronica haar FM frequentie kwijtraakt maar ik heb begrepen dat ze Sky gaan slachtofferen of verkopen. Sky is veel minder afhankelijk van de FM dan die andere drie dus ik begrijp de keuze volkomen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*