Patrick Kicken: Niels Hoogland weg bij NPO FunX, dit is waarom

[BLOG] De radiocarrousel blijft maar doordraaien. Deejays van 3FM verkassen last minute naar Veronica, programmaleiders van 538 verhuizen op hun beurt naar 3FM. En nu vertrekt een oud stationmanager van o.a. Radio 538 weer bij het goed beluisterde NPO FunX, waar hij het opperhoofd was. Op eigen verzoek, want hij is toe aan iets nieuws. Toch is dit een vreemde gang van zaken en typisch NPO. In een tijd dat radio knowhow schaars is en de mensen die er écht verstand van hebben en niet alleen maar een beetje op eigen voorkeur en gevoel zitten te rommelen op een hand te tellen zijn had je deze man gewoon koste wat kost binnenboord moeten houden. En was hij wat mij betreft dé ideale stationmanager voor 3FM geweest.

Wat krijgen we nou Kicken, wat ben je ineens positief? Heb je soms geld geleend van die Hoogland? Of komt het omdat hij óók van hiphop houdt net als jij? Nee, het komt wél omdat ik met de beste man heb samengewerkt bij Veronica en ik weet dat hij de radioschool voltooid heeft. En daar komen we meteen op een pijnpunt: het helpt je niet als je bij de NPO werkt en wel alle universele radioregels kent, door de jaren heen alle vakbeurzen over radio hebt bezocht, jezelf bijspijkert met online cursusmateriaal, vakliteratuur over ons mooie medium leest en gewoon algeheel op de hoogte bent van de laatste trends, tips en trucs op het gebied van radio. Want dat maakt je gevaarlijk, in een wereldje waarin velen toch vooral vanalles ‘op gevoel doen’ en je het vooral maakt als je je te vriend houdt met iedereen, politieke spelletjes speelt en je eigen positie zo steeds veilig stelt.

Ik heb hetzelfde meegemaakt in mijn jaren bij de TROS op 3FM. De eerste tijd werd ik op handen gedragen. Niets was te gek. Ik was het grote talent dat ze halverwege de jaren negentig hadden binnengeharkt, ik werd meteen naar de ochtend op zaterdag gepromoveerd (de roemruchte Havermoutshow) en ik mocht binnen no time invallen doordeweeks voor Van Someren, prime time op 3FM. Maar ik wilde beter worden. Dus ging als een malle videotapes, cassettebandjes, cd’s en boeken bestellen uit Amerika. Het land waar moderne popradio is uitgevonden. Maar in plaats van dat dit enthousiast ontvangen werd door mijn collega’s en direct leidinggevenden, werd het met argusogen bekeken. Dingen die ik leerde uit het cursusmateriaal, zoals bellers ‘preppen’, luisteraars zelf terugbellen of vantevoren opnemen werden weggehoond. ‘Zo doen we dat niet hier bij de TROS’.

Iets in mij zegt dat Niels Hoogland te bedreigend is geworden voor de opper radiobaas bij de NPO, Jurre Bosman. Wat heb jij toch tegen die man, Kicken, je loopt altijd maar op hem te bashen! Persoonlijk niks, vind het een uiterst sympathieke, vriendelijke knaap. Maar als leidinggevende heb ik zat verhalen gehoord van mensen die met hem hebben samengewerkt die hetzelfde scenario als hierboven schetsen. Kan ook niet anders want Jurre’s grote leermeester was de man die mij er ooit uitgooide bij de TROS met de woorden ‘aan je deejaykwaliteiten ligt het niet’. Zodra je laat blijken dat je goed ingelezen bent in formats, muziekscheduling, marketing etc. dan word je een bedreiging voor sommigen. Als je dan ook nog, zoals in mijn geval, bij de 3FM muziekredactie terecht komt en de pluggers als eerste hun nieuwe plaatjes bij jou komen droppen dan is het einde oefening voor je.

Niels Hoogland had gewoon de nieuwe chef van 3FM moeten worden. Alles wat Menno de Boer kan, kan hij beter. En die laten ze dan nu gaan bij de NPO? Waanzin. Naar verluidt is hij wel adviserend bezig geweest bij het nieuwe 3FM. Daar moet iets gebeurd zijn waarbij opperbaas Bosman dacht ‘die heeft er te veel verstand van’. Of ze proberen hem het last minute vertrek van die twee egotrippers in de schoenen te schuiven. Maar het grote diversiteit- en inclusiviteitsspook doet ook altijd weer zijn intrede bij de NPO en Niels is te wit, moet vervangen worden door iemand van kleur en het liefst nog een vrouw. Wellicht dat Sharid Alles kan terugkeren op haar oude nest wegens niet bewezen diensten? Als Niels slim is (en dat is hij) dan gaat hij na een vakantie snel met Dave Minneboo om tafel om samen Radio 538 in ere te herstellen. Want dat groen/paarse hart is bij Hoogland ook altijd blijven kloppen, nog harder als de hut dadelijk niet meer in handen van De Mol is.

Wat Niels ook wel zal hebben doen besluiten om weg te gaan is het eeuwige geschuif met budgetten bij NPO radio. Nu alle ballen gezet worden op het reanimeren van 3FM blijft er voor FunX niet veel extra’s meer over, ondanks dat het hun wél lukt om jongeren te bereiken in de grote steden.

Patrick Kicken

Update 1: Niels gaat in eerste instantie bij Talpa’s 538 (freelance) aan het werk om de ochtendshow met Wietze en Klaas en de middagshow met Frank Dane te coachen, aldus intimi. Toch onbegrijpelijk dat die gasten zelf te lui zijn om zich bij te spijkeren. Maar goed, wat moet je met drie jonge kinderen thuis, Wietze.

Blijft onmogelijk dat te combineren met een goedlopende, energieke ochtendshow. Dane houdt het voorlopig bij eentje, Veronica’s middagjock Sander Lantinga heeft er vier! Een dagelijkse (succesvolle) radioshow als DJ bij een landelijk station kost zoveel tijd en energie dat het niet te combineren is met een groot gezin, punt. Het is het een of het ander. Als programmaleider zou ik echt vantevoren zoiets beschouwen voordat ik iemand op zo’n belangrijke positie zet, maarja, zeg dat maar eens hardop.

Update 2: Er staan bij 538 wel weer wat onbegrijpelijke veranderingen op het programma voor ná de zomerstop: Peter Heerschop & Chris Deluxe worden van de ochtendshow afgehaald op vrijdag. Jordi Warners gaat op zaterdag een show doen van 16:00 tot 19:00, ondanks dat hij er door Dave himself net was uitgeknikkerd bij Qmusic.

Update 3: NPO FunX was gisteren jarig, 20 jaar! Op 3 augustus 2002 van start. Da’s ook toevallig. En als we dan toch lekker aan het juicen zijn, dit kwam er net nog binnen op de Kicken Hotline: Edwin Noorlander ook benaderd door 538. Want iedereen die gevraagd is (Joost Swinkels, Kai Merckx en wat mensen achter de schermen bij Q) weigeren te happen en ze hebben lege gaten. Verwacht ook meer leegloop bij 538 want iedereen belt rond vanwege de sfeer, mismanagement en onbegrijpelijke keuzes.

39 Comments

 1. Hij was wel de man die samen met Philip ‘de Graaier’ Radio Veronica in 2014 de nek omdraaide….. Hij heeft verstand van Radio, maar helaas niet van stations die iets anders draaien dan Urban, Hip hop en andere vage herrie.

 2. Of hij was gewoon toe aan iets anders? Nieuwe baas 538? Radio 10 zie ik hem niet doen maar reken maar dat 538 zeker een optie is.

 3. Als ze bij Talpa opletten, zouden ze Niels z.s.m. 538 moeten laten aansturen. Die kunnen inmiddels wel een echte station director gebruiken.

 4. Patrick kom op, zo lang een zender runnen, dan snap je wel dat die man een keer iets anders wil? Nou die gaat naar 538 om daar eens goed in te grijpen dus, want je gaat me niet vertellen dat de grote baas dit nog langer door laat gaan. En hoog tijd. Maar wie zet je op Funx?

 5. Ik denk ook dat het komt omdat FunX nog steeds geen volwassen station is. Het station staat in feite stil (net zoals 3FM al jaren) Leuk die onderzoekjes dat het de meest beluisterde zender is onder jongeren in steden, maar in het online luisteronderzoek speelt het een marginale rol: https://www.spreekbuis.nl/luistercijfers/

  Nieuw radiotalent vinden lijkt ook steeds lastiger lijkt het. Er is in Nederland momenteel een algeheel personeelsprobleem, maar jong radiotalent lijkt er al helemaal niet meer te zijn. Youtuber worden of als dj voor een dansende massa staan spreekt meer tot de verbeelding lijkt het.

 6. Niels runde 538 toen het bijna niks fout kon doen. Hij heeft leuke dingen neergezet bij FunX maar om nou te zeggen dat hij alles beter kan dan de Boer gaat wat ver. Daar heb ik nog nooit bewijs van gezien. Ik denk dat de beste man gewoon iets anders wilde dan de hele dag naar hip hop en dat soort meuk te luisteren. Het is ook vermoeiend op die leeftijd nog steeds met je petje mee te moeten doen met de jeugd. Niels gaat gewoon naar 538 waar hij orde op zaken gaat stellen met de muziek, de DJs goed aan gaat sturen en weer wat consistentie op die zender gaat brengen in plaats van de puinhoop die het nu is. Even lekker op vakantie, en dan de grote schoonmaak bij 538.

  • Hij vertrok ooit bij 538 omdat De Mol persé wilde dat The Voice of Holland live op de zender werd uitgezonden en een nummer van TVOH Alarmschijf werd, dat soort bemoeienis, althans dat was het verhaal wat rondging toen.

   • De Mol die zich bemoeit met de radio zenders? Het is net te geloven 😉
    De vlag uit op de dag dat die man eindelijk eens gaat vissen in plaats van Nederland lastig te vallen met zijn formats en eigen smaak. Nu ik je toch heb, wie gaat Radio 10 doen dan? Want Niels gaat in mijn optiek gewoon daar op de zenderbaas plek zitten.

 7. Persbericht:
  Niels Hoogland stopt bij NPO FunX

  Niels Hoogland stopt per januari 2023 als zendermanager van NPO FunX. Dat heeft hij vanochtend met het onderstaande bericht bekendgemaakt. In het najaar start de procedure voor de benoeming van een nieuwe zendermanager voor NPO FunX.
  Bericht van Niels Hoogland:

  “Ik heb met trots en heel veel plezier bijgedragen aan het succes en de groei die we de afgelopen jaren met het totale team bij FunX hebben gerealiseerd. Dat we ons nu tot de meest relevante mediamerken voor jonge mensen in Nederland mogen rekenen, geeft enorme voldoening. En daarmee is dit ook een geschikt moment om voor een rol als zelfstandige te kiezen, met de focus op talent coaching en strategisch advies, de dingen die dit werk zo leuk maken. Ik wil Jurre en alle collega’s, zowel binnen de NPO als FunX, bedanken voor alle hulp en de fijne samenwerking.”

  Jurre Bosman, directeur audio NPO: “Onder de leiding van Niels is FunX de afgelopen jaren verder ontwikkeld, geprofessionaliseerd en uitgebouwd in bereik, zowel met radio als online. Ik ben Niels daarvoor dankbaar en wens hem veel succes bij zijn verdere stappen.”

 8. Al die nietszeggende jochies…. agos.
  Rado DJ is een vak en je muziekkennis moet ongeveer 40 jaar bestrijken. Helaas hebben al de wannabeez dit geen van allen!

  • De tijd dat dat qua etherzenders echt belangrijk was (misschien buiten Kink, Veronica en een enkel verdwaald muziekprogramma dat wat dieper gaat om) dateert al van een paar decennia terug. Dj’s kiezen op 3fm al sinds eind jaren 90 niet meer hun eigen nummers uit (misschien twee per uur), en op commerciële zenders al langer niet. Ze moeten nu simpelweg een lekker lopend geheel kunnen maken van de diverse liedjes en verdere programmaonderdelen.

 9. Is dit de Kicken van het niet te onderschatten Wild FM? Denk dat ze op vrijdag tussen 18-20 uur wel een coach kunnen gebruiken. Iets voor jou Patrick? Schijnt dat hier al heel lang helemaal niemand naar luistert.

  • Hey Henk, jij hier 😉 Geen zorgen, ik weet wat ik doe op vrijdagavond die twee uurtjes. Voor iemand zonder dagelijks wedstrijdritme is het nog best om aan te horen. Lekker energiek, leuk begin van het weekend en korte, strakke talks. Schuif anders eens aan als sidekick!

 10. Kan me nog herinneren dat ome rick van v hoogland naar veronica heeft gehaald. Met de woorden ook goede eikels moet je halen! Of iets in die trans. Nu heb ik weinig dj’s hoog staan, maar rick wel! Wanneer gaat ome jurre met pensioen?
  Wanneer gaan dj’s een aan het collectief denken ipv hun eigen ego?

 11. Patrick,

  jou “weggaan” bij de TROS zat wel iets anders in elkaar dan dat je nu voorstelt.
  “Maar ja, naarmate de jaren verstrijken vervagen de herinneringen” zullen we maar zeggen.

   • Wat Juul bedoelt te zeggen is dat ik één keer aan een producer vroeg of ze ook normaal kon doen in plaats van zo uit de hoogte. Ik was even vergeten dat die producer een relatie met de baas had, dus dat werd natuurlijk een enorme rel waarna ik een jaar lang weggepest bent. Tuurlijk zal ik zelf ook wel hier en daar narrig gereageerd hebben, dat kwam omdat er van twee kanten aan me getrokken werd: door de TROS met hun overdag/weekend programma’s en door 3FM in de algemene zendtijd. Ik zat op een gegeven momement 7 dagen per week radio te maken, nachten, ochtenden, weekends. Daar wordt je lontje wel wat korter van ja. Niemand kon het echter wat schelen, die spagaat leverde mij veel stress op maar als jonge jongen zeg je overal ja op wat ze je aanbieden aan zendtijd. Lang leve het omroepsysteem wat velen de kop heeft gekost, letterlijk en figuurlijk. Nu ik er zo over nadenk is dat 25 jaar later nog steeds aan de orde, zie het geschuif met poppetjes en getouwtrek tussen de omroepen en de NPO.

 12. Kicken op zijn best! Heerlijk ongenuanceerd afzeiken!

  Hij schrijft:
  “vakliteratuur over ons mooie medium leest”. Horen zijn columns daar ook bij?

  Fantastisch dat Niels Hoogland volgens Kicken wél goed is. Hij is één van de zeer weinigen.
  Maar of het voor je radiocarriere zo goed dat Kicken je goed vindt, betwijfel ik.

  Ga zo door Kicken! Heerlijk!

  • Nou, kijk eens waar het Eddy Keur gebracht heeft Peter. Was ik niet de eerste die opperde dat hij op vrijdagmiddag een show op 3FM moest gaan doen? 😉 Goed weekend

   Voor vakliteratuur over radio verwijs ik je door naar de boekenkast van discjockeys die financieel onafhankelijk zijn geworden.

 13. Je bent er maar druk mee Patrick. 24 uur per dag ‘aan’ staan om ons te informeren, petje af. Ga zo door, er komen ongetwijfeld nog veel meer wisselingen de komende tijd. Maandag weer een nieuwe column?

 14. Zeg Patrick, waarom ga jij niet die show van je doen op 538 tussen 21-23 ofzo. Past prima bij het profiel van die zender. Ik bedoel op zo’n laat tijdstip heb je geen last van ome John toch?

 15. Van wie heeft Jurre Bosman het vak dan geleerd bij de TROS? Was dat Tom Mulder? Jurre Bosman was een zeer matige Dj trouwens en dan rond ik ’t nog af naar boven. Vraag me echt af hoe hij op die toppositie is gekomen? Over Tom Mulder hij was toch wel een vakman. Hij was misschien niet altijd aardig en kom harde beslissingen nemen, maar verstand van radio had hij wel volgens mij. Hij maakte dacht ik ook regelmatig reisjes naar Amerika om daar de radio business te leren. Net als jij Kicken. Maar misschien heb ik het mis en was Mulder op dat moment niet leidinggevende. Wie heeft jou er dan uitgekikt bij de TROS. Die naam hoef je toch niet onder de pet te houden?

 16. Van Rap houden en dan FunX moeten leiden? Dat lijkt mij een hel. Maar ja, deze ouwe lul heeft de Hip Hop dan ook nog zien opkomen.

 17. leuk dat ophemelen van N.Hoogland (die ik me herinner uit de IT-tijd toen hij nog een kapsones-tiener-blaaskaakje met een enorm ego was, en later uit mijn korte 538tijd, waar hij een nog veeeel onaangenamer blaaskaakje met een enorm ego was) Hij heeft dus veel geleerd van hoe radio ‘hoort’ te klinken, uit boeken en filmpjes uit de VS? als hij nou ook eens een training zou doen: “hoe ga je met mensen om, op een zo prettig mogelijke manier? en hoe Motiveer je mensen”? dan zou hem dat zeker goed doen en DAN wens ik hem nog een paar vruchtbare jaren toe bij het verrektleuke Radiogebeuren in ons kikkerlandje!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*