Patrick Kicken: Kerst valt vroeg dit jaar bij Sky

[BLOG] Staat bij jou de kerstboom al? Vanaf morgen (maandag) kun je de bijpassende muziek al de hele dag horen bij Sky Radio. Volgens stationmanager Uunco Cerfontaine omdat ‘mensen in coronatijd meer dan ooit naar het kerstgevoel verlangen‘. Hier zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Maar het is natuurlijk maar de halve waarheid. Hoe het echt zit lees je hier, op Spreekbuis.nl

Op vrijdag de dertiende (!) is Sky’s grootste concurrent en de nachtmerrie van heel Talpa Radio QMusic hun eigen kerststation gestart. En niet alleen online, nee, ook op FM, in de randstad, op het regionale commerciële pakket dat eerst toebehoorde aan Fresh FM, dat er dancemuziek op uitzond. Onder de noemer QMusic Xmas proberen ze vanuit de Kauwgomballenfabriek, via een U bocht constructie in Limburg, Sky Radio wat luisteraars af te snoepen in de voor hun belangrijkste maand december. Sky moet natuurlijk wel iets terugdoen, zeker nu de werkbeluistering tegenvalt door veel thuiswerkende mensen door het coronavirus. Sky is een ‘consensus zender’ die op veel kantoren aan staat, die nu leeg zijn.

Toch was mijn eerste reactie toen ik dit las: ‘Gefeliciteerd Sky Radio!’. Want je gaat het natuurlijk als Q never nooit niet redden om ineens de claim die Sky al jaren legt op Kerstmis van ze af te pikken. Sterker nog: mensen die in de donkere dagen voor kerst volop kerstmuziek op de radio horen, denken aan Sky. Want stationmanager Cerfontaine heeft gelijk: het gaat om gevoel. Vertel mensen iets en ze zullen het vergeten, laat mensen iets voelen en ze zullen het onthouden. Sky heeft een claim gelegd op het kerstgevoel op de radio, net als Coca Cola dat doet met hun massale reclamecampagnes al jarenlang door het kerstgevoel aan hun merk frisdrank te hangen.

Sky Radio hoeft zich dus geen zorgen te maken. Ik snap deze beweging, om twee weken eerder dan normaal dan ook maar full-christmas te worden wel, je versterkt je claim. Maar in Amsterdam zullen ze toch nog eens een extra marketingboek moeten openslaan om erachter te komen dat dit soort plaagstootjes je concurrent wellicht wel eens verder in het zadel kunnen helpen. Zie jij Pepsi cola proberen een claim te leggen op het kerstgevoel? Het is dezelfde fout die ze bij de TV tak van Talpa maken door proberen dat gezellige vrijdag- en zaterdagavondgevoel te kopiëren van RTL4 naar SBS6. Gaat niet lukken, hoeveel sterren je ook verhuist. Dat gevoel plus dito plekje in het hoofd van mensen laten ze niet los, dat is er jarenlang ingebrand. Verzin een eigen manier die alleen jij kunt. Maak er de spannendste zaterdagavond van. Of de meest humorvolle.

Wat ze bij QMusic beter zouden kunnen proberen na kerst is op het FM pakket in de randstad iets te lanceren waar nog geen definitieve claim op gelegd is op de radio. Want ook proberen met een nonstop versie van QMusic in de lucht (QMusic Maximum Hits) Sky Radio te beconcurreren is volgens mij lood om oud ijzer. Alhoewel ‘nonstop hits’ natuurlijk niet echt een gevoel te noemen is, is het fenomeen ‘radio zonder al dat zinloze gepraat’ wel iets wat veel mensen rust geeft na of tijdens een drukke dag. En ook daar heeft Sky Radio natuurlijk lang en breed al een plekje in de harten van luisteraars mee veroverd: even tot jezelf komen. Zet gewoon zusterstation Joe op FM, nostalgie doet het altijd goed en bij Radio 10 laten ze die claim al jaren varen, ook al draaien ze veel nostalgische muziek.

Het mooiste compliment dat ik nog wel eens ontvang uit de periode dat ik nog dagelijks radio maakte is ‘ik werd altijd zo blij van jouw vrolijkheid’. Hup, daar heb je het gevoel weer. In die tijd was eerdergenoemde stationmanager Cerfontaine ook de baas van Veronica en hij drukte me keer op keer op het hart: het heeft geen zin om volop BN’ers te gaan bellen ’s ochtends of imitaties te (laten) doen, hier krijgt Evers de credits voor. Pas toen Jan Paparazzi aan boord kwam en op -zijn- manier BN’ers voor de gek ging houden, iets wat Evers nooit zou doen, werd het een mogelijkheid. Daarom juich ik ook toe dat Ruud de Wild vanaf januari radio gaat maken met zijn eigen vriendin Olcay Gulsen: eindelijk weer eens iets unieks op de radio, waar nog géén claim op gelegd is! Gemiste kans voor Lieke en Wietze de Jager en ook Sky Radio of Radio 538, ik riep het bijna drie jaar terug al tegen jullie!

Aan de klagers die vinden dat Sky Radio pas volop kerstmuziek mag uitzenden ná 5 december is ook gedacht: daarvoor lanceert Sky Radio een 24uurs online Sinterklaas stream. Misschien dat QMusic dat volgend jaar ook kan kopiëren?

Patrick Kicken

34 Comments

 1. Q-music heeft toch het “foute uur”. (Ook ooit gejat door 538). Met die claim kunnen ze de zenders in de Randstad ook vullen. Foute hits uit de 90’s. Zal best veel naar geluisterd worden. Gezien al die foute 90’s festivals en avonden storm liepen voor Corona. En dan gooi je er met kerst gewoon kerst muziek op. Dat kan ook best onder de noemer “fout” vallen. Iets waar Q-music groot mee werd. En bij de mensen in het hoofd zit.

 2. Die kerstmuziek bij Sky is bloedirritant, ieder jaar weer en steeds vroeger. Kon je eerst nog uitwijken als luisteraar naar Sky Hits, dit jaar hebben ze die zender al vanaf begin november omgetoverd tot kerstzender. Dit weekend ook op de reguliere Sky kerstmuziek, dus er is geen ontsnappen meer aan. Van pure ellende luister ik nu maar naar Radio2.

  Wat zou het toch fijn zijn als er nog een non-stop muziekzender bij komt, zonder geleuter van dj’s, met iets minder gelikt repertoire en zonder kerstmuziek. Ik blijf dromen.

  • Spreken over ellende dat je naar Radio 2 moet luisteren terwijl je altijd naar SKY luistert? Heel apart!

   Er zijn meer manier om muziek te luisteren hoor. Dat hoeft niet persé via de radio. Maak zelf een lijst met 1000 nummers op Spotify en je hoeft nooit meer tegen je zin naar iets te luisteren.

 3. Bij ons op het werk is Sky er al vanaf gehaald omdat ze te vroeg met de kerstmuziek zijn begonnen.Kerstmuziek is best leuk maar dan vanaf half december en dan ook nog niet de hele dag maar als afwisseling van de “normale” muziek.

 4. Ach, mijn vrouw heeft Skyradio Xmas twee maanden terug al gevonden op de DAB. Best slim, zo’n aparte zender. Maar dan is kerstmuziek op de ‘reguliere’ zender nog niet ‘nodig’.

 5. zijn er eigenlijk in de randstad X-mas music free radio’s ? Wij claimen dat dan weer wel, maar we zijn geen zender. 😉 ik bedoel dus stations die bewust aan luisteraars zeggen: “wees gerust, bij ons niets van die ongein”.

 6. Die items die Jan Papparazi en Jensen deden hadden ze gejat van Stenders. Die liet belde bv al zonder aankondiging 2 BNers en zette ze live in een box

 7. Zullen we eerst afwachten tot het programma van Ruud & Olcay te horen is geweest om het uniek te noemen.

  Idee is leuk. Hopen dat de uitvoering dat ook is.

 8. Daar heb je een punt. Ik luister veel radio (van landelijk tot aan lokaal) maar de laatste tijd weinig verassende radio gehoord.

  Het enige leuke aan het begin van dit idee is dat het een liefdeskoppel is.

  Maar verder worden er weer BN’ers van stal gehaald die een battle gaan doen.

  Nu hopen dat ze battles gaan doen die voor de radio ook leuk zijn. Of dat het alleen leuk is als je ook de beelden ziet.

 9. Vroeger of later: het zijn altijd dezelfde k*t kerstliedjes: wham!, slade, sjon lennuh, endie williams, mariah kerrie en die godvergeten zaadnek kris kia, die altijd maar aan het rijden is: zullen we die beftekkel eens een gps kado doen?

 10. Ik luister naar: Joe Christmas. Maar Patrick heeft gelijk. Een zender als Joe zou goed op DAB+ passen. Naast Willy en KINK DNA Classics.

 11. Wederom een nogal inconsequent stukje Patrick.

  In je laatste bericht over Ruud de Wild schreef je, ik citeer: Dus Ruud als je dit leest: je kunt natuurlijk voor je vriendin Olcay Gulsen kiezen als sidekick, prima, daar heb je nu een goeie klik mee. Maar als het uit gaat of ze loopt tegen een nog rijkere, knappere man aan dan zit je weer zonder. Dus: bel Jan Paparazzi.

  Nu schrijf je, wederom een citaat: Daarom juich ik ook toe dat Ruud de Wild vanaf januari radio gaat maken met zijn eigen vriendin Olcay Gulsen: eindelijk weer eens iets unieks op de radio, waar nog géén claim op gelegd is!

  Hoe raar kan het zijn? De frustratie druipt van je berichtjes. Dat is jammer. Als je denkt dat je een station kan leiden, dan moet je ervoor zorgen dat je op de stoel van PD komt te zitten. Het schreeuwen vanaf de zijlijn en commentaar geven op alles en iedereen is zo gemakkelijk. Je vergeet dat je op bepaalde posities te maken hebt met targets etc.. zeker bij commerciële stations, of het nu gaat om radio of televisie. Maar gelukkig weet PK alles. Waarom is hij dan niet de manager en uit zijn frustraties via dit soort kleppen? No hard feelings, dat weet je maar het is niet helemaal zoals het echte verhaal is. Commentaar geven is zo gemakkelijk.

  • Commentaar geven is inderdaad té makkelijk zo Rob; ga eens in op de inhoud: vind je dat Sky er goed aan doet nu al 24uur per dag kerstmuziek uit te zenden? En doet Q er goed aan een eigen kerstzender op FM te lanceren of helpen ze Sky daar alleen maar extra mee in het zadel? Hoor graag je expertise 😉👍

   • Je gaat inhoudelijk niet in op wat ik heb geschreven. Daar zit ‘m de crux. Wat ik er van vind of Sky Radio er goed aan doet om kerstmuziek uit te zenden is niet relevant. Ik ben geen programmaleider meer of medewerker van die stations. Als ik mijn mening zou willen geven of er een andere draai aan zou willen geven, dan zou ik dat binnen het team doen en niet langs de zijlijn.

    • PK kan niet zo goed tegen kritiek. Op zijn columns niet en ook niet op zijn programma Kickens Hiphophits

     Vrijdag en zaterdag had die een Twitterdraadje met een luisteraar en die luisteraar had best wel een paar goeie punten maar volgens PK had diegene er geen verstand van terwijl ik denk: de luisteraar heeft gelijk

     • Haha Wes (‘RG’) ga je nou over jezelf in de derde persoon praten?! Prachtig 🙂 (ik kan je emailadres zien he)

      Kritiek is prima, maar zoals eerder gezegd neem ik eerder iets aan van iemand die zijn sporen verdiend heeft en doorgebroken is dan iemand van zeg RTV Purmerend.

      PS ik moet inderdaad niet meer in gaan op mensen die maar wat roepen omdat ze er niet tegen kunnen dat ik hier zo vrijuit mijn mening durf te delen. Thanks for the reminder Wesley.

    • Kom op Rob, jij durft toch inmiddels ook te zeggen wat je er van vindt? Of ben je soms bang dat ze je dan niet meer vragen als nieuwslezer?

     PS je haalt twee stukjes uit twee columns totaal uit hun context. En dat voor een ex-nieuwslezer, foei 😉

     • Volgens mij hanteer je een geheel eigen interpretatie op datgene wat je van wie dan ook als antwoord krijgt. Het gaat er niet om of jij vindt dat een station het anders zou moeten doen. Dat is jouw perceptie. De waarheid en dat weet je, ligt heel anders. FYI, ik ben meerdere malen gevraagd om als nieuwslezer terug te komen. Dat heb ik destijds gedaan om Arend uit de brand te helpen maar mijn ding is het nooit geweest. Dat was ook wel te horen zal je wel reageren. Zo kinderachtig ben je geworden in de loop der tijd omdat je eigen frustraties je in de weg zitten. Je reactie zal in de geest zijn van: Nou, nou Rob de Mink ik wil helemaal niet meer op de landelijke radio, dat snap ik als niemand je meer wil. Je vindt het leuk om dit soort dingen te ontlokken en dat met dooddoeners af te doen. Nogmaals als je zoveel verstand hebt van de media, zorg er dan voor dat je op de stoel van beleidsmakers komt te zitten, dan hoef je niet meer op een armzalig platform je frustraties te spuien. Jammer dat je zo vol rancune zit. Dat zal je wel draaien alsof dat bij mij zit. Bij dezen: Totaal niet, ik ben wèl happy maar ook dat zal je op je welbekende wijze in twijfel trekken. Al je stukjes raken zakelijk gezien kant noch wal maar allez, een mensch moet toch een uitlaatklep hebben om zijn/haar frustraties te spuien. P.S. ik ben ook niet boos, ik vind het vermakelijk en vind je nog steeds een fijn mens.

  • Je hebt gelijk Rob. Het viel mij ook al op dat hij (wederom) tegenstrijdige dingen zegt mbt Ruud de Wildt.

   Maar goed , laten we het positief bekijken. Hij heeft het een keer niet over zijn vete / fetisj / strijd met en over Rob Stenders of NPO2

 12. Dus als iemand (zonder zijn sporen verdiend te hebben volgens jou) kritiek heeft op deze column of een luisteraar op je programma neem je dat niet serieus omdat ze er volgens jou geen verstand van hebben.

  Je moet juist blij zijn met kritiek van een luisteraar. Je maakt dat programma toch voor de luisteraar denk ik.

  Tv en radio wordt gemaakt voor de kijker/luisteraar. Dus het belangrijkste is wat zij er van vinden. Niet wat een Patrick Kicken of een Edwin Evers ervan vindt.

  • Helemáál met je eens Jan Mulder. Van een normale luisteraar neem ik ook alle kritiek serieus. Ik bel die mensen altijd terug, ook al appen ze ‘eikel!’ om te weten wat er mis was.

   Maar de jocks van een lokale omroep die overduidelijk maar wat lopen te zeuren om het zeuren, uit rancune of afgunst die laat ik links liggen. Komt niks aan uit, zitten maar wat te zuigen, vaak nog onder een andere naam, puur om te irriteren. Heb je niks aan, koop je niks voor.

   • En je kan het niet iedereen naar zijn zin maken.

    De ene persoon vind/vond jou goed, de ander niet. Doe je niks aan. Zoveel mensen, zoveel smaken

 13. Kerstmuziek hoort bij kerst, niet eerder. Bij mij is dat een irritatie factor geworden. Kerstmuziek voor 20 december? Volgende radiostation!
  Vroeger had men nog het fatsoen om te wachten tot Sinterklaas was vertrokken. Maar sommigen houden dat niet vol… Ik heb de eerste kerstverlichting al gezien voordat de wintertijd in ging. Overigens vind ik dat niet zo erg.

  Maar dan die kerstmuziekkeuze… (leuk woord voor scrabble)
  Altijd weer diezelfde platen uit de jaren 80. Ik zag een poosje geleden de kerstplaten top 10 van (ik dacht) 1994 en die van 2019. Stonden geloof ik 2 andere platen in, de rest was nog hetzelfde grotendeels ook nog in dezelfde volgorde. George Michael, Mariah Carey, hoe heet die man ook weer die altijd Driving home for Christmas is (en het nooit haalt, want op de avond van 26 december is ’t ie nog steeds Driving home…; foutje in de reisplanning?).
  Ik heb in mijn radiojaren bij Unity FM en Studio Alphen ook kerstprogramma’s gemaakt, indien mogelijk op 25 december ‘s-avonds. Maar dan kreeg je andere kerstmuziek. Tuurlijk ontkom ik niet aan enkele “evergreens” (Slade blijft een favoriet van mij), maar het hele radioprogramma zit er niet vol mee. Onbekende popmuziek, een enkel rockplaatje, maar er komt ook klassiek of iets Gregoriaans voorbij.
  Misschien met kerst m’n eigen oude radioprogramma’s maar opzoeken!

 14. Op Sky Xmas hoor je ongeveer 45 minuten muziek per uur. De rest veel reclame, nieuws, weer en verkeersinfo.
  Op Q Xmas hoor je ongeveer 57 minuten muziek per uur. De rest nieuws en weinig reclame.
  Ik luister dit jaar naar Q Xmas!

  • @Bo-lus en Rink Of als je echt om Kerst (achtergrond) muziek gaat gewoon een van de bestaande lijsten met Kerstmuziek op Spotify. Of stel er zelf een samen. Als je een beetje zoekt en er de tijd voor neemt kom je best leuke lijsten (albums en nummers) tegen met ook niet de standaard platen die je elke 2 uur hoort op SKY en Q.

   Ik ben voor zowel radio als andere manieren van muziek luisteren maar de manier van SKY is in deze tijd toch echt achterhaald. Er had allang wat anders op die frequentie moeten zitten. Iets wat een beetje origineel is ook maar dat blijkt erg lastig te zijn in de radio werd van nu.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*