Patrick Kicken: Kaj van der Ree, niet de enige

[BLOG] Het is me nu al het jaartje wel he? De ene na de andere BN’er legt het loodje en Kaj van der Ree, o.a. deejay bij 3FM, zou foto’s van zijn pielemuis aan minderjarige meisjes hebben gestuurd. Hup, van de zender. En van het YouTubekanaal van RTL. Maar is hij de enige?

Kaj van der Ree, ooit protegé van Giel Beelen, die hem naar 3FM haalde ‘omdat hij wel wat van zichzelf in hem herkende’. Het zou op deze plaats té makkelijk zijn om te zeggen ‘de voorliefde voor jonge vrouwen zeker’. Feit blijft dat Giel zeven jaar lang een relatie had die startte toen hij 30 was en de jonge vrouw in kwestie 17. Maar da’s heel wat anders dan meisjes uit de kleren praten van 14 en 15. Wat Kaj van der Ree deed kan natuurlijk niet en dat hij daardoor nu zijn hele carrière aan gort ziet gaan is zuur. Maar we zouden ze de kost eens moeten geven, discjockeys die na een paar uurtjes draaien nog eventjes de auto parkeren in een donker steegje om dat meisje wat Despacito kwam aanvragen op een inwendig onderzoek te trakteren. Leeftijdsverschil telt op zo’n avond niet of nauwelijks, ster zijn wel.

En dan gooi ik het volgende ook maar in het luchtledige: er gaat al jaren een gerucht over een niet nader te noemen discjockey die het nodig vond om zo nu en dan eens wat druppeltjes GHB in een drankje te doen, zodat de aanwezige stagaires nét wat toegeeflijker zouden worden. Of ik namen ga noemen? Nee natuurlijk niet, voordat je het weet heb je Peter R. de Vries op je dak, of een of andere advocaat. Ik wil hiermee alleen maar aantonen dat het hele #metoo verhaal niet beperkt blijft tot de film-, theater- en tvwereld. Kan ook bijna niet anders, in zo’n seksuele business als muziek & radio.

Na het kijken van de documentairereeks ‘Surviving R. Kelly’ op Videoland, waarin slachtoffers en hun familieleden aan het woord komen, viel me trouwens nog een anekdote in. Een vrouw waar ik een tijdje terug verkering mee had wist me te vertellen dat een andere beroemde R&B zanger net zo’n viespeuk is. Ze werd backstage gehaald met een vriendin door een bodyguard en moest en zou met de zanger in kwestie naar de hotelkamer om hem daar van een orale versnapering te voorzien. Na afloop gauw tandenpoetsen en hup, terug de concertzaal in. Als dit waar is zal het heus niet de enige keer zijn en zal ook dit heerschap zich bij het haardvuur wel eens afvragen ‘wat als ik dadelijk de volgende ben waarvan dit soort dingen aan het licht komen?’. Ik zit te wachten tot de dag dat dit gebeurt.

Ook de kop indrukken: dat megalomane gemasturbeer op jezelf de hele dag op Instagram. Hallooo, bevestig hoe speciaal ik ben! Want daar begint het mee. Je wil gezien en bevestigd worden. Dat onzekere pubers het de hele week doen betekent dat juist jij als BN’er het achterwege moeten laten.

Het is van de gekke dat stationmanagers niet veel alerter zijn op het gedrag van hun sterren online. Matcht het wel met de beoogde doelgroep of mogen jocks daar maar een beetje doen waar ze zin in hebben? Pas als het misgaat, zoals met Daniël Lippens op Twitch of nu Kaj van der Ree trekken ze aan de rem en wordt er geschorst of ontslagen. Stel vantevoren duidelijk een richtlijn op wat je van iemand verwacht op social media. Direct contact met luisteraars of via een producer? De hele dag selfies? Of waardevollere dingen als info over artiesten of de band met je luisteraar versterken door hem of haar in het zonnetje te zetten, niet jezelf. Ik durf hier keihard te beweren dat het gedrag van Beelen op internet, wat de grenzen van ijdelheid aardig oprekt (de hele dag foto’s uit de sportschool, bij premieres, met net overleden artiesten) averechts werkt bij luisteraars van zijn leeftijd. En dus indirect effect heeft op de luistercijfers. En dit geldt eigenlijk voor veel jocks bij 3FM, QMusic & Talpa Radio. Ze hebben het online alleen maar over zichzelf de hele dag. Hoef je op de radio niet te proberen. Wat ik eens hoorde van een manager is ‘ze moeten zich on-air al aan zoveel dingen houden, zoals een playlist en stationsacties, dat we ze online de vrijheid geven’. Ja, totdat het misgaat. Praat daar vantevoren over, het zal ze allicht alerter en bewuster maken van hun acties. In postings, messaging, stories en livefeeds.

Wat ik wel een beetje tegen dit soort ‘publieke executies’ heb: iemand is al op voorhand ten dode opgeschreven en kan zijn goede naam vaarwel zeggen. Terwijl we ook bij Kevin Spacey zagen dat het uiteindelijk niet tot een veroordeling leidde. Iets wat in een rechtsstaat nog altijd het juiste middel is om iemand te straffen. Niet bij voorbaat al kapotmaken, want ‘waar rook is, is vuur’. Dus bij deze trek ik het gewijs met het vingertje uit deze column ook weer in. Beelen is geen ijdeltuit, hooguit in een midlifecrisis. De GHB deejay bestaat niet, net als die seksverslaafde R&B zanger. Allemaal maar geruchten. Maar o wee als die meiden die tijdens de hoogtijdagen van de Drive In Shows Meatloaf, Spice Girls, Usher of Despacito aan kwamen vragen een boekje open doen.. dan is het binnenkort de halve dag nonstop bij heel veel zenders.

Overigens is dat voor Giel niks nieuws, je geslachtsdelen ongevraagd tonen aan jonge én oude mensen. Hij deed het in 2004 al op PinkPop, toen hij de Sugababes naakt aankondigde, op het podium, voor een vol veld, waar aardig wat tienermeiden stonden. Zo’n beetje in dezelfde jaren dat hij zich live op de radio liet bevredigen tegen betaling. En lachen dat we deden met z’n allen! Dan kan Gerard Ekdom eind vorig jaar wel roepen in een interview dat we aan het vertrutten zijn en niks meer mag, ik ben toch blij dat we deze infantiliteit en vrouwonvriendelijkheid op de Nederlandse radio achter ons hebben gelaten. Want als dat op de radio of op tv kan, dan kan ik toch ook gewoon m’n broek laten zakken in een volle schoolkantine? Of aan m’n trekken komen via DM en Whatsapp. Iets met een voorbeeldfunctie.

Patrick Kicken

BONUS: Kaj over Giel, eind 2017, tijdens ‘The Roast’ op Comedy Central. Je gaat de teksten van hem toch anders interpreteren:

27 Comments

 1. Ik vind vooral die reactie van Kay weer zo kenmerkend. Eerst niets willen zeggen en dan vandaag in een schriftelijke reactie wat sluw excuses aanbieden en zeggen dat hij het nooit meer zal doen. Alles geënt om zijn carrière als bekend persoon te redden. Ja hij is bekend maar waarom eigenlijk? Is hij zo’n goeie vlogger en dj? Nee helemaal niet. Deze jongen wil gewoon bekend zijn en vind dat heel stoer. Heeft zich al die jaren helemaal de man gevoeld. Nu dit naar buiten is gekomen wil hij nergens praten en is hij ineens niet meer zo tof en stoer. Nu zal hij een echte baan moeten gaan zoeken. Waarmee ik niet zeg dat dj zijn geen baan is maar dat was hij ook niet. Kay van de Rhee, Kay Gorgels, Jurre Geluk, Dilan Hagens en noem ze allemaal op. Laten we stoppen met doen alsof dit de nieuwe talenten zijn en dat deze mensen de toekomst zijn want dat is niet zo. Het zijn voornamelijk kinderen die kijken naar deze vloggers en die hebben vroeg of laat heus wel door dat het totale niks is waar ze naar hebben zitten kijken al die jaren. Het is niet vernieuwend want alles waar ze mee komen is al eens gedaan en er zit totaal geen talent bij. Laten we als volwassen media ophouden met dit soort gasten aandacht te geven dan waait die hype van zelf wel over. Dit geld ook voor het merendeel van de Nederlandse rappers. Ze doen stoer en vinden zichzelf helemaal geweldig en tif maar dat zijn ze niet. Nu gaat helaas het programma Proefkonijnen met Kay van de Ree en Jurre Geluk niet meer door maar daar mist Nederland echt niets aan. Het is zelfs beter voor Nederland. Overigens is dit al de 3e keer dat BNNVARA dit programma nieuw leven in blaast. Wat een creatieve armoede.

 2. @Patrick Kicken:

  In deze column roep je radiostation-managers op om goed na te denken over wat (toekomstige) dj’s wel en niet online privé mogen doen om zo te voorkomen dat het het imago van het station schaadt. Een goed punt lijkt me.

  Maar enige columns geleden — ik weet niet meer of dat hier op Spreekbuis.nl was of in een column op Radio.nl — was je nogal enthousiast over een idee dat dj’s juist veel meer hun privéleven voor de microfoon zouden mogen etaleren in het kader van herkenbaarheid voor en binding met de luisteraar (ik zeg het even ongeveer in eigen woorden).

  Je had het bijvoorbeeld geweldig gevonden als dj Wietze de Jager en zijn vrouw — beiden dj’s en toen nog samen werkzaam bij Qmusic — met z’n tweeën een (ochtend)programma zouden hebben waar ze veel privézaken/situaties/anekdotes met de luisteraar zouden delen.

  Is je mening nu hier en de ”Wietze-column” nou niet tegenstrijdig met elkaar?

  • Wat een heerlijke reactie Johan, goed dat je op de inhoud ingaat. Er is een groot verschil tussen de hele tijd over jezelf praten en seflies posten, kortom: jezelf belangrijker maken dan de luisteraar of inhoudelijk jezelf als voorbeeld nemen zodat de luisteraar je beter leert kennen en dus een band met je krijgt. Amerikanen zeggen altijd: ‘make it personal, not private’.

   In de interviews die ik op neem met mensen over stress leg ik ook altijd (functioneel) een stukje van mezelf bloot, over mijn zieke vader bijvoorbeeld. Zo krijgt de luisteraar of kijker een band met je, want iedereen kan zich voorstellen om ziek te zijn of een zieke vader te hebben. Zou ik de hele tijd over mezelf praten (weet je met wie ik gisteren op de foto ging, weet je wie mij gisteren om een handtekening vroeg) dan haken de luisteraars al gauw af. Wat hebben zij er nou aan om te weten dat jij zo’n ster bent? Het helpt juist om jezelf op de hak te nemen of als voorbeeld van hoe het niet moet. Zodat iedere poeha er vanaf valt.

 3. Het idee om het over dj’s te hebben ,
  Hoe kom je dr op.
  Een snel uitstervend ras van kletsmajoors , die zichzelf heel wat vinden .

  En dan nu : een ex-dj , die in een blog als een soort mentor gaat vertellen hoe die dj’s zich moeten gedragen .
  Lekker belangrijk .
  Het blijft een eng soort navelstaren .

  • Jammer dat het zo overkomt bij je Gerrit. Ik schreef deze columns ook al toen ik nog wel radio deed, alleen voor een andere website: radio.nl

   Radio is wat mij betreft wetenschap en ik ben inderdaad graag met die kant van het vak bezig. Schrikbarend om te zien hoe stationmanagers het blijkbaar te druk hebben met vergaderen of hun eigen activiteiten zodat ze niet toekomen aan dingen die wel degelijk het verschil kunnen maken voor het station waar ze voor werken.

 4. Het doet er niet toe of hij niet de enige is. Als iemand een winkel berooft is hij ook niet de enige. Ik zie de meerwaarde er niet van in om dat vast te stellen.

 5. Misschien wat minder bezig zijn met anderen en je focussen op jezelf? Als Giel trots is op zijn body laat hem lekker, het is tenslotte zijn kanaal en hij deelt wat ie zelf wil. Misschien moet je eens bij je eigen te raden gaan waarom het je zo stoort.

  En je hebt zelf een vriendin die 12 jaar jonger is! Dus toen jij 18 was, was zij 6!!!!

  • He Olaf, dat is nou precies het hele eieren eten: op het moment dat je ergens dagelijks te horen bent is het niet meer jouw kanaal maar ook dat van je station. Goeie marketeers zitten er bovenop en denken met je mee wat wel en niet handig is, voor jou en voor het station. Dit is niet hamdig.

 6. Hoi Patrick,

  Dank je voor het delen van je mening, dit is een ijzersterk stukje. Heb het gevoel dat binnen online en oude media nog veel meer emmers met troep open gaat en heb daar geen moeite mee. Mensen die hun macht misbruiken om sexuele advances te hebben op minder-jarige mogen echt aan de schandpaal.

  Betreft Kaj, heb in het verleden met hem samen gewerkt tijdens zijn YouTube dagen. Kwam over als een chill en tof persoon, maar zijn uitspraken vond ik soms bizar. Heb ook in 2016 toen alle contact met hem verbroken. Achteraf bleek mijn voor gevoel te kloppen.

  Wat ik hard nodig vind is dat (vooral jongeren) wanneer iemand nieuw is binnen de media wereld.. of dat nu radio/tv of youtube is dat hij/zij een media training krijgt. Hoe je moet omgaan met je fans, wat je naar buiten spuigt en vele andere tips/tricks om als een normaal en goed persoon te functioneren en niet buiten je scheef gaat zoals in dit geval.

  Bedankt voor het delen.

  – J.

 7. Kay van der Ree schijnt “beroemd” te zijn, zelfs vóór de “ophef”. Het kan aan mij liggen, ik ben de doelgroep niet, maar ik had nog nooit van hem gehoord. Hij deed een nachtprogramma en een vrijdagavondprogramma op 3FM, toch al niet zo’n dicht beluisterde zender. Wij zeiden vroeger: je kan de luisteraar beter een cassettebandje sturen. Verder deed hij nog zo wat op Youtube van RTL 4. Ben je dan beroemd? Geen idee, ik weet ook niet wat de definitie is, maar als hij er onder valt, dan zijn er héél veel beroemde mensen. En ja, daar is er nu 1 minder van, 1 BN-er minder. Maar wel een Verguisde Nederlander erbij….

  • Vind jij het terecht dat hij meteen overal niet meer welkom is Menno? Da’s wel een hele pittige straf he. Was hij niet bekend geweest, wat was dan de straf? Moeten we eigenlijk eens uitoeken. Maarja, die voorbeeldfunctie he.

   • Ik heb geen mening geuit of het terecht is dat hij nergens meer welkom is. Inderdaad, als hij achter de schermen had gewerkt, was het waarschijnlijk anders gelopen. Maar ik wilde slechts signaleren dat je tegenwoordig snel “beroemd” wordt genoemd, en dat werd Kaj. Maar er zijn er zoveel die een keer in de week ‘s-nachts op een dun beluisterde zender iets in de microfoon mogen roepen, of 1 keer 5 minuten op TV zijn geweest en vervolgens als BN-er meedoen aan een TV-spel op een ver en onbewoond eiland of de roddelbladen vullen. Ik las gisteren toevallig dat Linda de Mol weer een nieuw programma gaat presenteren: jawel, met Bekende Nederlanders. Hoe kom je erop, goed idee!

 8. Dankjewel, mooie column. En we kunnen wel met z’n allen zeggen ‘lekker belangrijk, er zijn ergere dingen’, zoals Giel Beelen en velen met hem. Maar als we de ‘kindjes in Afrika’ allemaal gebruiken als excuus om te doen waar we zin in hebben, zou de wereld er niet zo mooi uitzien als nu. En dan een serious request doen zeker, als een wees gegroetje? Nee, gelukkig wordt erover gepraat als iets gewoon niet oké is. Vooral blijven doen!

1 Trackback / Pingback

 1. Dus het lag allemaal aan de meisjes? – De Goede Huisvader

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*